Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Képviselőházi választáson eddig nem történtek nagy változások, a demokraták és a republikánusok egyaránt két-két helyen fordítottak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az idei választáson a 435 fős Képviselőház sorsa kevesebb figyelmet élvezett a Fehér Házért és a Szenátusért folytatott küzdelemnél, nem kis részben azért, mert szinte biztosra vehető, hogy a Demokrata Párt megőrzi a 2018-ban megszerzett többségét a Kongresszus alsóházában.

Az eddigi eredmények alapján a republikánusok és a demokraták két-két körzetben tudtak fordítani, tehát egyelőre nem történt változás a Képviselőház összetételében. A már említett 26-os számú floridai választókerület mellett a republikánusok visszahódították az állam 27-es számú körzetét is, a demokraták elsőciklusos képviselőjének, Donna Shalalanak (aki nyolc évet szolgált egészségügyi miniszterként Bill Clinton kormányában) nem sikerült újráznia, alumaradt Maria Elvira Salazarral szemben. A Miami vonzáskörzetében található, 71 százalékban latínók lakta körzet új republikánus képviselője, Salazar hosszú éveket dolgozott különféle spanyolnyelvű tévécsatornáknál, jelöltsége pedig rámutat, hogy az amerikai jobboldal egyáltalán nem áll annyira rosszul a spanyolajkú szavazók körében, mint azt sokan gondolták.

A demokraták Észak-Karolina 2. és 6. választókerületében szereztek új képviselőhelyeket. Azonban nem árt hozzátenni, hogy ehhez nem kellet különösebben megerőltetniük magukat, mivel az állam választókerületeinek újrarajzolása után ez a két körzet annyira demokrata többségű lett, hogy a hivatalban lévő republikánusok inkább visszavonultak, mintsem vállalják a biztos vereséggel járó újraválasztási küzdelmet.

(New York Times)