Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A demokraták több kaliforniai körzetben is védekezni kényszerülnek

Ez a cikk több mint 3 éves.

2018-ban az amúgy is az ország egyik leginkább feléjük húzó térségben, a nyugati-parti Kaliforniában a demokraták tovább növelték az előtte igencsak tetemes előnyüket az állam 53 tagú képviselőházi delegációjában. Két évvel ezelőtt a párt 46 körzetben diadalmaskodott, a Republikánus Párt pedig 7 körzetet is elveszített és sokáig úgy tűnt, hogy tovább folytatódik a jobboldal eljelentéktelenedése az ország legnépesebb államában. 

Azonban azóta sok víz lefolyt  a Csendes-óceánon és miközben óriási republikánus áttörésre nem kell számítanunk, három olyan választókerület is van, ahol a demokrata jelölteknek komoly erőfeszítéseket kell tenniük ahhoz, hogy megismételhessék két évvel ezelőtti sikereiket. 

Kalifornia 21. választókerülete

Az egyik legizgalmasabb kalifornia küzdelemnek az állam középső részén, a San Joaquin-völgyben található 21-es számú választókerületért folytatott harc ígérkezik. A több mint 70 százalékban spanyolajkúak lakta körzet előző képviselője, a republikánus David Valado 2018-ban szorosan ugyan, de alulmaradt a demokraták jelöltjével, TJ Cox-szal szemben. Két éve Cox 50.38%-ot ért el, míg a hat évet a Kongresszusban töltő Valado a szavazatok 49.62%-át szerezte meg, kevesebb mint ezer szavazat választotta el a két jelöltet. A republikánus ex-képviselő idén megpróbálkozik egykori körzete visszahódításával- e vállalkozása pedig nem tűnik teljesen reménytelennek.

Kalifornia sajátos előválasztási rendszerének hála (a jelöltek pártállástól függetlenül azonos szavazólapon jelennek meg, a két első helyen végző induló pedig kvalifikálja magát a novemberi választásokra, ahol ezért nemritkán két demokrata vagy két republikánus néz egymással szembe) Cox-nak és Valadonak már lehetősége volt megmérkőznie egymással márciusban. Akkor Valado a szavazatok 49.7%-át söpörte be, míg Cox-ot csupán az előválasztáson résztvevők 38.7%-a támogatta. Ennek ellenére a választás szorosnak ígérkezik,  a FiveThirtyEight 58 százalékos valószínűséget ad arra, hogy Cox, 43 százalékot pedig arra, hogy Valado fut be az elsőként. A kampány igencsak eldurvult, az önmagát pragmatikus problémamegoldóként leíró, körzetének megfizethetőbb egészségügyet és jobb vízellátást ígérő Valado úgy nyilatkozott TJ Cox-ról, mint a Kongresszus legkorruptabb tagja, mivel a demokrata politikusnál 145 ezer dolláros adótartozást mutatott ki az év elején a szövetségi adóhivatal. Cox ezzel szemben azt hangsúlyozza, hogy jobboldali ellenfele Trump elkötelezett támogatója, ami egy nem túl kellemes vád egy olyan körzetben, ahol négy éve Hillary Clinton 15 százalékkal előzte meg Donald Trumpot.

Kalifornia 25. választókerülete

Az állam 25. választókerülete egyike volt azoknak a vagyonos külvárosokat tömörítő körzeteknek, amelyek sok évnyi republikánus dominancia után a demokratákat támogatták a 2018-as félidős választásokon. Ám a két éve diadalmaskodó Katie Hill alig 11 hónapnyi képviselőség után kénytelen volt lemondania a posztjáról, miután kiderült, hogy szexuális kapcsolatot folytatott a ‘18-as kampánycsapatának egyik tagjával. Hill lemondása után idén májusban időközi választást írtak ki a körzetben, amit a republikánusok jelöltje, Mike Garcia meglepően magabiztosan nyert meg a demokrata Christy Smithhel szemben. Smith a mai választáson újból probálkozik, és bár a felmérések alapján minimálisan ugyan, de vezet Garcia-val szemben, ám a választás rettentően szorosnak ígérkezik.

Kalifornia 48. választókerülete

Két éve a demokraták komoly sikereket értek el az állam egyik leggazdagabb, a hagyományosan jobbra húzó, Los Angeles és San Diego között található Orange county-ban található 48-as választókerületben. Sikerült ugyanis kiütniük a térséget 1989 óta képviselő, Putyinról és Orbán Viktorról gyakran elismeréssel szóló, ultrakonzervatív Dana Rohrabachert. A két éve 53.6 százalékot elérő demokrata Harley Rouda idén kemény küzdelemnek néz elébe, az idei előválasztáson a szavazatok 46 százalékát szerezte meg, miközben a 4 republikánus kihívója jelentősen megosztotta a jobboldali szavazatokat. Ma Michelle Steel-el, Orange county egyik helyi republikánus politikusával néz szembe és miközben a felmérsek demokrata győzelmet jósolnak, a végeredmény minden bizonnyal szoros lesz. Amennyiben a demokraták megismétlik a két évvel ezelőtti sikerüket, akkor kijelenthető hogy a vagyonos külvárosi szavazók körében tartósnak bizonyult a népszerűség-növekedésük.

A fent említett kaliforniai körzeteken kívül még érdemes lesz figyelni Utah 4-es, Oklahoma állam 5-ös és Új-Mexikó 2-es számú választókerületeire is, mivel a demokraták ezekben a konzervatívabb régiókban szintén kemény küzdelemnek néznek elébe, ha meg akarják ismételni a 2018-as sikereiket!