Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A demokraták az elnökjelöltséggel is megpróbálkozó kormányzóikat indítják a szenátusi választáson Montanában és Coloradóban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Idén a demokraták számos államban is nagy erőket mozgósítanak meg annak érdekében, hogy legyőzzék a hivatalban lévő republikánus kormányzókat. Ezek közül is kiemelkedik a Kanadával szomszédos Montana, valamint a Sziklás-hegységben található Colorado, ugyanis ezekben az államokban a demokraták jelöltjei olyan hivatalban lévő kormányzók, akik az elnökjelöltséggel is megpróbálkoztak.

Steve Bullock 2013 óta vezeti az elnökválasztásokon az elmúlt évtizedekben rendre a republikánusokat támogató, konzervatív Montanát, 2016-ban 50.3%-al választották újra, miközben Trump abban az évben a szavazatok több mint 56 százalékával végzett az első helyen (Hillary Clinton pedig csupán a voksok 35%-át gyűjtötte be). A mérsékelt demokratának számító Bullock elnöki kampányát még az iowai kaukusz előtt, 2019 decemberében függesztette fel, ám idén pártja vele próbálja meg legyőzni Montana elsőciklusos republikánus szenátorát, Steve Daines-t. A felmérések alapján egyelőre nem úgy tűnik hogy sikerrel járnának, Bullockot 46.4%-ra mérik, míg Daines a szavazatok 48.8 százalékára számíthat-ám a bizonytalanok aránya jelentős, 4.8%-os. Montana egyébként hiába számít megbízhatóan „vörös államnak” az elnökválasztásokon, a Demokrata Párt jelöltjei számos választáson jelentős sikereket érnek el. Az államnak 16 éve folyamatosan demokrata kormányzója van (ez a felmérések szerint Bullock visszavonulásával idén változni fog), valamint 2018-ban a pártban politizáló szenátort, Jon Testert az eddigi legjobb eredményével, 50.3%-al választották meg a harmadik ciklusára.

Egy fokkal jobbak a demokraták esélyei Coloradóban, ahol az államot 2011 és 2019 között vezető John Hickenloopert indítják az elsőciklusos republikánus szenátor, Cory Gardner ellen. Steve Bullockhoz hasonlóan a centrista Hickenlooper is indult az elnökválasztáson, ám csupán egy vitán vett részt és 2019 augusztusában befejezte a kampányát. Idén azonban jó esélyekkel indul a szenátusi megmérettetésen, ugyanis a hivatalban lévő Gardner kifejezetten népszerűtlennek számít, köszönhetően annak, hogy a legtöbb kérdésben támogatja az államban nagy elutasítottságnak örvendő Trumpot. A felmérések alapján Hickenlooper akár 53 százalékot is szerezhet, míg Cory Gardner csupán 42 százalékra számíthat.

Egyébként gyakran fordul elő, hogy a pártok a népszerű kormányzóikat indítják a szenátusi megmérettetéseken. 2018-ban például florida népszerű republikánus kormányzója, Rick Scott szoros versenyben legyőzte a háromciklusos demokrata szenátort, Ben Nelsont.