Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Párbeszéd: Ez a bosszú költségvetése!

Ez a cikk több mint 3 éves.

Burány Sándor és Tordai Bence, az Párbeszéd frakcióvezető-helyettesei „A bosszú költségvetése – És vajon a fideszes önkormányzatoknak miből lesz pénzük?” címmel tartottak sajtótájékoztatót a Parlamentben, ahol a kormánypárti képviselők a mai napon megszavazták (többek között) az önkormányzatok bevételeit kb. 110 milliárd forinttal csökkentő 2021-es költségvetést.

Burány Sándor elmondta, ez a cserbenhagyás, a szociális érzéketlenség és a bosszú költségvetése.

Szerinte ebben a költségvetésben segítséget kellet volna nyújtani, hogy az emberek megvédhessék a munkahelyüket, de ha a járvány következtében mégis elvesztették volna azt, biztosítani kellet volna, hogy kellő jövedelemmel rendelkezzenek amíg állást keresnek és találnak.

Ezért javasolták a módosító indítványban, hogy emeljék az álláskereső járadék összegét, a minimálbér kétszeresében maximálva, illetve járványhelyzetre és a krízishelyzetre való tekintettel emeljék vissza 3 hónapról 9 re az időtartamát, a Fidesz előtti időknek megfelelően.

De ezeket a Fidesz lesöpörte az asztalról, ahogy lesöpörte azokat az indítványokat is, amik az egészségügy további megerősítését célozták meg.

Az egészségügyi költségvetésben nincs elegendő forrás arra, hogy a járvány utáni helyzetben biztosítani tudják, hogy megerősödött egészségügyi szervezeti rendszerrel, egy jobban kereső egészségügyi dolgozói hálózattal nézzünk szembe esetleges további vírus fenyegetettségekkel.

A bosszú költségvetése azt takarja, hogy a Fidesz bosszút állt azokon az önkormányzatokon ahol ellenzéki városvezetés van, azonban nem a vezetőkön, hanem ezek lakóin állt bosszút, kicsinyes módon. A főváros nettó befizetővé vált, a rendszerváltás után ez egyetlen költségvetésben sem fordult elő.

Az ország legnagyobb és legsikeresebb önkormányzatai lényegesen kevesebbet tudnak majd az emberek megsegítésére fordítani, pedig ezek az önkormányzatok jártak élen abban, hogy a kialakult vírus helyzetben közvetlenül magadják a polgáraiknak azt, amit a kormány megtagadott tőlük.

Tordai Bence elmondta, azt látták hogy 2020-ban a biztonságról és a jövőbe való befektetésről kellet volna szólnia egy költségvetési törvényjavaslatnak, hiszen korona vírus járvány és az ökológiai válság jelei, ami összefügg a koronavírus elterjedésével is, arra kényszerítenek minden felelős döntéshozót, hogy egészen másképp nézzenek a világra.

Ezért is volt a még két fontos területe a Párbeszéd javaslatainak.

A biztonság megteremtése alatt az anyagi biztonság megteremtése mellet, mint az alapjövedelem bevezetése és az álláskeresési járadék időtartamának és összegének növelése, a biológiai létezés biztonságát is fontosnak tartják, amit a környezetre szánt források bővítésével biztosítanának.

Azokra az ágazatokra helyeznék a hangsúly, amik a sikeres átállást jelentik a fenntartható jövő felé. Ilyenek a környezeti ügyek és a zöld fordulat mellet az egészségügy és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése és a társadalmi mobilitás elősegítésének ügyei, így az oktatás is.

Elmondta azt is, azt látták az alapjövedelem 4000 milliárdos modosító csomagját  széles körben az emberek négyötöde támogatta, de a baloldali pártokkal is sikerült egy négypárti összefogást létrehozni az ügy érdekében.

A javaslatuk mellett szavazott Varga Mihály pénzügyminiszter is, egyedüliként a Fidesz frakcióból.

A zöld fordulat, ami 100 milliárdos forrásokat igényelne, hogy 2050 Magyarország elérje a kitűzött klímasemlegességi célt, vagy egyáltalán ne legyünk ennyire kiszolgáltatva a környezeti változásokra, a Fidesz számára mindössze 34 milliárd forintot ér meg.

Ez egy fél motorpálya ára, amire viszont találtak forrást és beleszuszakolták a költségvetésbe.