Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába a nemzet legnagyobb színészeinek tiltakozása, elfogadták az SZFE autonómiájának csorbítását is

Ez a cikk több mint 3 éves.

Elfogadta a parlament a Színház és Filmművészeti Egyetem alapítványi modellbe helyezését is. Az elmúlt hónapokban nagy port kavart az SZFE Corvinushoz hasonló működtetési formába és magánkézbe adása: a diákok a mai napon a Kossuth téren énekléssel, két hete pedig az Egyetem épülete előtt tüntettek, korábban mind az intézmény vezetői, mind a hallgatók nyílt levélben fordultak az országgyűlési képviselőkhöz.

Az intézmény korábbi hallgatói a Gólyaesküjük felmondásával fejezték ki egyet nem értésüket, köztük olyan ismert színészek is, mint Olasz Renátó, Halász Judit és Bezerédi Zoltán. A diákok petíciót is indítottak, amit a törvény elfogadásáig több mint 7 ezren írtak alá.

Azonban úgy tűnik mindezek sem voltak elegek ahhoz, hogy a Palkovics László vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma legalább érdemi egyeztetésbe kezdjen az Egyetem hallgatóival, oktatóival és ne egy felülről induló, a résztvevők javaslatait figyelmen kívül hagyó döntést hozzanak. De inkább azt hoztak.

A diákok többször elmondták, nem a modellváltással van a problémájuk, hiszen az, a megfelelő módon meglépve az intézmény több jelenlegi problémáját is megoldhatja. A probléma a feleslegesen gyors tempó, amivel a minisztérium véghez viszi a változtatást, hiszen az új működési rend szeptembertől lép életbe, ezzel alig pár hónapot adva felkészülésre és alig heteket az előzetes egyeztetésekre a résztvevők számára.

Az érdeminek nem mondható egyeztetések során a diákok javaslatait, amik biztosíthatnák az egyetemi autonómia megőrzését Palkovics lesöpörte az asztalról, majd az egyeztetés végén úgy búcsúzott el a hozzá érdemi kérésekkel érkező hallgatói képviselőktől „azt hittük, énekelni fognak”.

Az egyetem egy videót is készítet arról, mi történt az egyetemükkel: 

Nem az SZFE az egyetlen felsőoktatási intézmény, amelyet a kormány a Budapesti Corvinus Egyetem mintájára privatizálna és az alapítványi finanszírozásúvá tenne. A tervek szerint pedig esetükben már meg is van, hogy kik lesznek az egyetemeket átvevő kuratóriumok vezetői:

  • Náray-Szabó Gábor akadémikus az Állatorvostudományi Egyetemet átvevő Marek József Alapítvány élén,
  • Varga Judit igazságügyi miniszter a Miskolci Egyetemet átvevő Universitas Miskolcinensis Alapítvány élén,
  • Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál igazgatója a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány kuratóriuma élén,
  • Csizmadia Norbert, a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Alapítványának (PADMA) elnöke a Neumann János Egyetemért Alapítvány élén,
  • Csányi Sándor, OTP-vezér a Soproni Egyetemért Alapítvány élén,
  • és Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria Zrt. HR-igazgatója a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány élén.
Címlapkép: Mérce