Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Palkovics nem fogadja el az SZFE hallgatóinak követeléseit

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szerdán délután 4 órakor találkozott Palkovics László a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóival, hogy a hamarosan alapítványi fenntartásúvá változó intézmény jövőjéről tárgyaljanak. A találkozó azonban nem volt eredményes, ugyanis az  innovációs és technológiai miniszter elmondta, a diákok javaslatait nem tudja elfogadni – írja az MTI.

Palkovics szerint a követelések lényeges visszalépést jelentenének az egyetem jelenlegi helyzetéhez és ahhoz a jövőbeli állapothoz képest is, amit az új fenntartói modell hozna.

A tárcavezető ezen kívül nehezményezte azt is, hogy bár eredetileg arról kezdeményeztek beszélgetést, hogy miként fog működni az új, alapítványi fenntartásban az SZFE, szerinte az egyeztetés „politikai rendezvénybe fordult át”.

A megbeszélés alatt ugyanis körülbelül 50 SZFE-hallgató demonstrált, akik az MTI szerint „ne szavazzák meg!, „#free szfe”, valamint „Vidnyánszky hazudik” feliratokat rajzoltak azt aszfaltra. A minisztérium bejáratához pedig „szabadság felsőfokon, egyetértünk?” és „Kiállunk az egyetem szabadságáért” feliratú táblákat helyeztek el, és a többi között azt skandálták: „szabad ország, szabad egyetem” és „garantáld, Palkovics!”.

A követelésekről a miniszter azt is megjegyezte, meglepődött azon, hogy „tehetséges, okos fiatalok múltba forduló javaslatsorozatot” tettek, és majdnem biztos abban, hogy azokat nem a hallgatók írták.

A diákok most tárgyalt – és elutasított – követelései már korábban olvashatóak voltak a Papageno weboldalán:

  1. Rektor: A Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa által jogszerűen és demokratikusan megválasztott Upor László egyetemi tanárt kinevezik az egyetem rektorává. A jogfolytonosság elve alapján Upor László mandátuma lejártáig, vagyis a modellváltás alatt és után is az egyetem rektora marad. A rektort a modellváltás után is az egyetem szenátusa választja demokratikus úton, a Szervezeti és Működési Szabályzatban foglaltak szerint.
  2. Alapítói jogok: Az alapítvány nevébe visszakerül az „Egyetem” szó, a következőképpen: „Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány”. Az alapítvány alapítói joga nem kerülhet át az államtól az alapítványhoz. Az Egyetem alapító okiratát és módosításait az Egyetem jelenlegi szenátusával egyetértésben kell elfogadni.
  3. Szenátus: A szenátus jelenlegi létszáma nem csökkenhet, jogkörei nem sérülhetnek. Az Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatát és módosításait a szenátus a fenntartó jóváhagyása nélkül fogadja el.
  4. Alapítványi kuratórium: Az öttagú kuratóriumba három tagot az egyetem szenátusa, két tagot a minisztérium jelöl. A kuratóriumnak nem lehet vétójoga a szenátus döntéseivel szemben. A kuratóriumi tagok mandátuma öt évre szól.
  5. Finanszírozás: Az állam nem vonulhat ki az egyetem finanszírozásából. Az egyetem rövid, közép- és hosszú távú fenntarthatóságára is kiterjedő hatástanulmány részletes eredményét a törvényjavaslat benyújtása előtt nyilvánosságra hozzák. Az ösztöndíjas hallgatói helyek száma és az ösztöndíjak reálértéke hosszú távon sem csökkenhet. Ennek a fedezetét az állam célhoz kötötten biztosítja.A közalkalmazotti státusszal járó financiális juttatások és jogi védelmek hosszú távon sem sérülhetnek.

Csernai Mihály, az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke a tárgyalás után arról beszélt: hallgatótársaikkal közösen kidolgozott ötpontos javaslatuk célja, hogy a kormány „törvényi keretek között garantálja az egyetem autonómiáját”.

Amint arról korábban már beszámoltunk, néhány hete derült ki, hogy Palkovics László alapításával létrejön a Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány, amely az egyetem fenntartásáért lesz felelős. Az alapítványt irányító kuratórium tagjait a miniszter nevezné ki, az alapítvány vagyonát pedig a kormány biztosítja.

Az SZFE ezt követően heves tiltakozásba kezdett, és több száz fős tüntetést is szerveztek, ugyanis szerintük ez a módosítás azért jön létre, hogy kormány így tudjon hatalmat gyakorolni felettük.

Az SZFE vezetősége nemrég arról számolt be, hogy miután találkoztak Pavlik Lívia miniszteri biztossal, egyértelművé vált, hogy az új modellben sem az intézményi autonómia, sem pedig a szaktudás érvényesítésének garanciái nem jelennek meg, ugyanis a rektort pályáztatás nélkül, akár határozatlan időre is kinevezheti a kuratórium, és az egyetem saját szempontjai sem kapnak megfelelő képviseletet. Habár Palkovics szerint az alapitványi struktúrának köszönhetően korszerű, világszínvonalhoz közelítő képzés jön majd létre, ami sokkal jobb esélyeket teremt a hallgatók számára, az egyetem úgy véli, a valós cél az SZFE „megregulázása” is lehet.

(MTI, Index, Papageno)

Címlapkép: kép: Mérce