Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nem dőlünk be a pénz ígéretének!” – több százan demonstráltak a Színművészetiért

Ez a cikk több mint 3 éves.

Százak tüntettek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói, tanárai és szimpatizánsaik Budapesten vasárnap délután. A Ne szavazd meg! – #freeSzFE címmel meghirdetett eseményen három fő követelést fogalmaztak meg az összegyűltek:

1. A rektort továbbra is az Egyetem jelölje ki! Nevezzék ki az Egyetem által demokratikus úton megválasztott jelenlegi rektorjelöltet!

2. Kezdjenek érdemi tárgyalásba az Egyetemmel, ne hozzanak önkényes döntéseket!

3. Az alapítvány vezetőinek, azaz a kuratórium tagjainak kiválasztási jogát engedjék át az Egyetemnek!

Ezek elérése érdekében petíciót is indítottak a szervezők. Az eseményt a Mérce élőben közvetítette, az alábbi videón újranézhető:

Korábban nagy port kavart a hír, miszerint a budapesti SZFE is alapítványi tulajdonba kerül, az intézmény szerint azért, hogy a kormány így tudjon hatalmat gyakorolni felettük. Az egyetem eleve a sajtóból értesült arról, hogy átalakítanák működésüket, ezt követően pedig a vezetőség, volt és egykori diákok és híres színészek is tiltakozásba kezdtek.

Az erről szóló törvényjavaslat szerint Palkovics László alapításával létrejönne a Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány, amely az egyetem fenntartásáért felelős. Az alapítványt irányító kuratórium tagjait a miniszter nevezi ki, az alapítvány vagyonát a kormány biztosítja – írja a 444.hu.

A vezetőség 2 hete azt írta közleményében, miután találkoztak Pavlik Lívia miniszteri biztossal, egyértelművé vált, hogy az új modellben sem az intézményi autonómia, sem pedig a szaktudás érvényesítésének garanciái nem jelennek meg, ugyanis a rektort pályáztatás nélkül, akár határozatlan időre is kinevezheti a kuratórium, és az egyetem saját szempontjai sem kapnak megfelelő képviseletet. Úgy vélik, a cél az SZFE „megregulázása”. Eközben a volt diákok, köztük számos híres színész a Gólyaeskü felmondásával állt ki az egyetemi autonómia mellett.


A tüntetésen felszólalók az SZFE alapítványi fenntartásúvá alakításáról szóló törvényjavaslatot egységesen elutasították.

Béres Bence, a színművészeti hallgatója beszédében elmondta, hogy előre aggódik attól, hogy milyen rágalmazó cikkeket fognak róla írni a sajtóban. Szerinte 2020-ban nincsen rendben, hogy azért kell kivonulniuk demonstrálni, hogy az egyetemüket ne cincálják szét.

„Nem vagyunk hülyék, tudjuk, hogy mindez miért szükséges (…) tönkre lehet minket tenni, el lehet minket lehetetleníteni, de azt a tudást, amit ezen az egyetemen kaptunk a tanároktól, azt senki nem veheti el tőlünk.”

– mondta Béres.

Hegedűs D. Géza színművész, egyetemi oktató arról beszélt, hogy egyáltalán nem biztos benne, hogy a most törvényt hozók tisztában vannak a kulturális értékekkel, amit az egyetem képvisel.

„Vajon tudják-e az egyetemünket birtokolni akaró idegenek, hogy kik voltak ők?”

– tette fel a kérdést Hegedűs D. a Színművészeti alapítóinak felsorolása után.

A színművész elmondta, hogy csak akkor szólhatnának bele az egyetem ügyeibe a döntéshozók, ha kivívták volna teljesítményükkel rá a jogot, hogy az intézmény dolgozói lehessenek, de ehhez képest még csak nem is tudni róluk semmit.

Hegedűs D. Géza beszéde után a tömeg spontán skandálásban tört ki, Szabad ország, szabad egyetem – hangzott fel a korábbi hallgatói tüntetésekről ismert rigmus.

Szöllősi Barna az egyetem demokratikus, autonóm, szabad működéséről beszélt.

„A szellemi munka, a tudomány, a művészet záloga az önkéntes munka (…) Nem dőlünk be a pénz ígéretének!”

Szöllősi szerint az alapítványi átállás nem sértheti az egyetemi Szenátus jogköreit.

„Tudjuk jól, hogy a cél a kritikai értelmiség fölszámolása!”

– mondta a kormány vélt céljáról.

Szöllősi szolidaritást vállalt a tüntetők nevében az összes alapítványi átrendezés előtt álló egyetemmel. Mint mondta, értük is kiállnak az SZFE-n, nem csak magukért.

Tarr Béla filmrendező üzenetét is felolvasták a színpadról. Ebben a rendező kijelentette, hogy a kultúra alapvető emberi jog.

„Érzékenység és empátia nélkül csak kárt lehet okozni.”

– üzente Tarr.

A rendezvény során a színművészetis hallgatók elmondták József Attila Levegőt című versét is.


Címlapkép: kép: Mérce