Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Színház- és Filmművészeti Egyetem: a magánegyetemi modellel akarja a kormány „megregulázni” az intézményt

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Visszautasítjuk azt a kimondatlan, de nyilvánvaló feltételezést, hogy egyetemünk nem tekinti értéknek a nemzeti identitást” – nyílt levélben fordul a magyar parlamenti képviselőkhöz a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Az ugyanis SZFE egyike azoknak a intézményeknek, amelyeket a kormány a Corvinusról is ismert, magánegyetemi modellben működtetne tovább: a modellváltás indokaként a tervezetről szóló, június 4-i vita során többször felmerült az egyetem „megregulázásának” szándéka.

A közlemény szerint az egyetem – bár nem ért egyet azzal, hogy „Magyarország egyik legfontosabb művészképző intézményét magánegyetemmé alakítják át” – a kormány szándékát tudomásul vette és megpróbált együttműködni. Beszámolójuk szerint a Pavlik Lívai miniszteri biztossal találkozás után vált egyértelművé, hogy az új modellben sem az intézményi autonómia, sem pedig a szaktudás érvényesítésének garanciái nem jelennek meg.

„Az átalakulás törvényi háttere miatt a rektort pályáztatás nélkül, akár határozatlan időre is kinevezheti a majdani kuratórium. Az egyetem sajátos szakmai szempontjai nem kapnak megfelelő képviseletet a kuratóriumban, és kérdéses, hogy kik garantálják majd ezek érvényesítését”

-írják.

Az egyetemi autonómia az SZFE értelmezésében ugyanis csak úgy biztosítható, ha a szenátus jogkörei nem csorbulnak, a rektort továbbra is, nyílt pályázat útján nevezhetik ki, határozott időre. Az egyetem szerint a parlamenti vitában az autonomiájukkal kapcsolatos kétségekre, konkrét javaslatokra sem érkezett érdemi válasz,

és szakmai szempontból azt is aggasztónak tartják, hogy az intézmény jövőjét meghatározó kurátorok jelölése és kiválasztása informális és átláthatatlan módon történik.

A vitában többször elhangzott az egyetem nemzeti „megregulázásnak” felelőssége is:

„Visszautasítjuk azt a kimondatlan, de nyilvánvaló feltételezést, hogy egyetemünk nem tekinti értéknek a nemzeti identitást. A művészetoktatásnak is felelőssége a nemzeti kultúra megismertetése, a nemzeti identitás fogalmának megismerése, a hozzá fűző mély viszony elemzése és szüntelen újragondolása. A Színház- és Filmművészeti Egyetem múltja, eredményei és a képzés során megszülető alkotások a nemzeti identitás részét képezik”

Az intézmény a közleményben még két, a vita során felmerült problémára reagál: úgy tartják, az egyik ezek közül egyetemi oktatás és a szórakoztató ipar kapcsolata. Az SZFE szerint a szórakoztató műfajokat is magas színvonalon tanítják, ám arra felhívják a figyelmet, hogy egyetemi rangban nem a művészetoktatás feladata a szórakoztatásra való felkészítés. A másik a szexuális visszaélések egyetemi működéssel összemosása:

„határozottan és sokadszor visszautasítjuk, hogy általános jelenségként értelmeznek két olyan egyedi esetet, melyek egyike sem az egyetemen történt, ám melyek ránk vonatkozó konzekvenciáit levontuk”

Az egyetem saját etikai kódexszel rendelkezik, illetve évről-évre kurzusokat tartanak visszaélés témakörében, anonim bejelentési csatornáikat pedig szakemberek működtetik.

Az SZFE mellett hat másik egyetemen készülnek bevezetni a magánegyetemi modellt: a Soproni Egyetemen, az Állatorvostudományi Egyetemen, a Miskolci Egyetemen, a Neumann János Egyetemen, a Széchenyi István Egyetemen és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. A magyar felsőoktatásban dolgozók és kutatók szervezete, az Oktatói Hálózat (OHA) szerint a privatizáció és ezzel az egyetmi oktatók közalkalmazotti státuszának elvétele a teljes felsőoktatási és kulturális intézményrendszer működését átírhatja, tiltakozó közleményük itt olvasható.