Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Filmművészeti Egyetem 114 hallgatója kéri a szexuális zaklatással vádolt Marton László felfüggesztését

Ez a cikk több mint 6 éves.

Egy óra alatt az egyetem 114 volt és jelenlegi hallgatója írta alá azt a petíciót, amit az egyetem korábbi hallgatója indított annak érdekében, hogy az intézmény ne mismásolja el a Marton László rendezőt ért vádakat. A Sárosdi Lilla színész által megfogalmazott szexuális zaklatásról szóló vádakat követően sem a rendező színháza, sem a színművészeti egyetem nem tervez lépéseket tenni. Markó Róbert, a petíció kezdeményezője a Mércének elmondta, azt tartotta a legfontosabbnak, hogy ne az egyetem hivatalos közleménye legyen az egyetlen reakció.douktkqturbxy85mjvkntvioguzzdhhymq4zjcznmi1ndq0nje0otm3yi5qcgvnkpudamytzqtlzqzakwxnaxtnabw.jpg

Fotó: RAS-archív

Sárosdi Lilla színész délelőtt nevezte meg Marton Lászlót, a Vígszínház főrendezőjét, a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) osztályvezető tanárát 20 évvel ezelőtti zaklatójaként. Marton ma délelőtt rágalomnak nevezte Sárosdi szexuális zaklatásról szóló kiejelentéseit.

Marton színháza, a Vígszínház holnapján Sárosdi megszólalását követően két mondatos közlemény jelent meg.

„A Vígszínház a szabadság, a méltóság, valamint a becsület elleni minden támadást a leghatározottabban elítél. Ezen értékek védelme mindig is a legalapvetőbb feladataink közé tartozott és tartozik.”

A színház, ahol Marton főrendező és a vezetőség tagja, tehát nem foglalt állást, a közleményből nem derül ki, hogy szerintük ki követett el támadást „a szabadság, a méltóság, valamint a becsület” ellen, Marton, avagy éppen Sárosdi, a rendező megnevezésével.

merce.hu

A Marton László felfüggesztését kérő petíciót kezdeményező Markó Róbert a Mércének elmondta, azt követően kezdett aláírásgyűjtésbe, hogy az egyetem a hvg.hu kérdésére nem volt hajlandó komolyan venni a tanárával szemben elhangzott vádakat.  Az intézmény közleménye szerint „sem hatásköre, sem joga, sem lehetősége nincs az egyetemnek arra, hogy eldöntse, melyik felel meg a valóságnak a két, egymásnak ellentmondó állítás közül.” Az üggyel addig nem kívánnak foglalkozni, amíg „független hatóság nem állapít meg jogsértést”.

Markó fontosnak tartotta, hogy az egyetem „mismásolós közleménye” ne maradjon reakció nélkül, és azt szerette volna, ha nem egyedül kéri az intézményt az osztályvezető tanár felfüggesztésére. Markó szerint muszáj az egyetemnek érdemben foglalkoznia ezzel az üggyel, és az első lépés az kell legyen, hogy Martont – az egyetem erkölcsi integritásának megőrzése érdekében is – felfüggesztik.

A petíciót ezért egy nem-hivatalos levelezőlistára küldte fel, és azt kérte, hogy aki aláírná, egy óra alatt jelezze. A levelet végül 114 aláírással továbbította M. Tóth Géza rektornak, és Dr. Vonderviszt Lajos kancellárnak.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.