Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Oktatói Hálózat: a közalkalmazotti státusz elvétele a teljes felsőoktatási és kulturális intézményrendszer működését átírhatja

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az egyetemek alapítványi formába szervezése és a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszának elvonása miatt tiltakozik az Oktatói Hálózat (OHA), a magyar felsőoktatásban dolgozók és kutatók szervezete, írja a HVG. Az OHA szerint ezek a kormányzati döntések a teljes felsőoktatás és a kulturális intézményrendszer működését átírhatják.

Május 19-én fogadta el a kormánypárt azt a törvényt, amely alapján a kulturális területek dolgozói elveszítik közalkalmazotti státuszukat november elsejétől,  foglalkoztatásuk körülményeit onnantól a Munka Törvénykönyve szabja majd meg. A módosítás közel 20 ezer dolgozót érinthet – státuszuk megváltozásával többek között a nagyobb végkielégítéstől, a több pótszabadságtól és más előnyöktől esnek el. Ugyanezen a napon szavazták meg azt is, hogy hat egyetemen vezetik be a Corvinusról is ismert privatizációs modellt, így

  • a Soproni Egyetem,
  • az Állatorvostudományi Egyetem,
  • a Miskolci Egyetem,
  • a Neumann János Egyetem,
  • a Széchenyi István Egyetem
  • és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

oktatói is automatikusan elveszítik közalkalmazotti státuszukat. A legújabb hírek szerint ez a sors várhat a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóira is.

A közalkalmazotti kör szűkítése egy már korábban megkezdett folyamat része, amelynek az új szakképzési törvény is része volt. Az OHA úgy látja, hogy ezek a döntések az érdekeltek bevonása és társadalmi megvitatása nélkül születtek, sőt, egyes intézményeket még meglepetésként is érhette a hír.

A szervezet szerint ráadásul az intézkedéseket kísérő indoklásból semmi sem igaz: a közalkalmazotti státusz elvételéből és egyes egyetemek magánkézre kerüléséből az nem következik, hogy növekedne az oktatók fizetése a közalkalmazotti bértáblához képest.

„A működés sem válhat hatékonyabbá vagy gazdaságosabbá attól, ha piaci viszonyok bevezetését erőltetik olyan területeken, ahol valóságos piacról aligha lehet beszélni. És a közalkalmazotti bértábla sem azért avult el, mert nem piaci viszonyok alakították, hanem mert a kormány tíz éve nem tartja karban”

-írják.

Az OHA szerint az új rendszerben könnyebben lehet majd leépítéseket végezni, a szakmailag elkötelezett, de nemkívánatos értelmiségieket távolt tartani a pályától, az egyetemek autonomiája pedig minimálisra szűkül majd.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton