Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kirúgták Gothár Pétert szexuális zaklatási ügye miatt a Színház- és Filmművészeti Egyetemről

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Etikai Bizottsága nemrég közleményben tudatta: lezárta a Gothár Péter elleni etikai eljárást, és egyöntetű döntést hozott, melynek értelmében Gothár Péter oktatói szerződésének azonnali hatályú megszüntetését javasolja az SZFE vezetésének. Upor László rektorhelyettes az Etikai Bizottság ajánlását elfogadta, Gothár Péter szerződését a mai nappal megszüntette.

A bizottság megállapította, hogy az egyetem vezetésének nem volt tudomása a nyilvánosságnál korábban Gothár Péter Katona József Színházban történt szexuális zaklatási ügyéről, illetve semmilyen általa elkövetett etikai vétségről sem az egyetemen, illetve, hogy ilyen esetről továbbra sem érkezett bejelentés.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy Gothár Péter művészi munkája, szaktudása az egyetem mindenkori vezetősége számára indokolttá tette több mint harminc éve tartó oktatói alkalmazását. Az egyetem szerint határozottan szét kell választani a magyar film- és színházművészetben létrehozott megkerülhetetlen életmű értékelését az emberi vétségek megítélésétől.

„Szükségesnek látjuk azt is kinyilvánítani, hogy tanár és diák, rendező és színész viszonylatában (csakúgy, mint bármilyen más hierarchikus kapcsolatban) az alárendelt személyes méltóságát sértő bárminemű viselkedés teljességgel elfogadhatatlan, és nincs olyan művészi vagy pedagógiai cél, amely az ilyen határátlépéseket elfogadhatóvá tenné.”

– írják.

A bizottság javaslatot tett olyan intézkedési terv kidolgozására, amely erősíti a hallgatóknak az etikai vétségek kezelésére irányuló bizalmát, illetve feltétlenül javasolja a megértést segítő közösségi feldolgozást, szakértő vezette nagycsoportos beszélgetésekkel.

„A 2020-as februári szemeszterkezdéskor oktatóknak és hallgatóknak szóló szemléletformáló, az egyetem etikai egységét és integritását erősítő kurzusok meghirdetését látjuk szükségesnek”

– írják.

Az SZFE közleménye itt olvasható:

Az utóbbi napokban intenzíven támadta a kormányközeli sajtó az SZFE-et többek közt az állítva, az etikai bizottság mosdatja a szexuális zaklatást elkövető Gothárt. A Fidesz ezt követően minden adandó alkalommal hangoztatta: a Gothár-ügy miatt szándékozik a kormány beleszólni az állami támogatást is kapó színházak vezetőinek kinevezésébe.

A kormány és a fideszes politikusok, valamint a kormányközeli sajtó állításával szemben azonban a tervezett átalakításnak semmi köze Gothár Péterhez vagy bármiféle zaklatási botrányhoz, mivel az egész ügy később pattant ki, minthogy a javaslatról tárgyaltak volna.

Az egyetem Gothár kirúgásával lezártnak tekinti az ügyet.

Címlapkép: MTI / Szigetváry Zsolt