Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszavazták az iskolaőrség létrehozását

Ez a cikk több mint 3 éves.

155 támogató, 17 ellenszavazat és 21 tartózkodás mellett az Országgyűlés elfogadta az iskolaőrség intézményének létrehozását javasoló kormánypárti előterjesztést. Az iskolai erőszak megfékezése indokával bevezetett intézménybe főként egykori – többnyire nyugdíjba vonult – rendőröket várnak. A kormány közlése szerint a nyugdíjas rendőrök az állás mellett megtarthatnák nyugdíjaikat, béreik pedig elmaradnának a pedagógusok bérétől.

De nem csupán egykori rendőrök lehetnek iskolaőrök: középfokú végzettséggel, néhány hetes tanfolyam után is iskolaőrnek állhat valaki. Fegyvert nem, de más „kényszerítő eszközt” tarthatnak maguknál.

Civil szervezetek és oktatási szakértők szerint az iskolaőrség intézménye csupán tünteti kezelést ad, valójában az iskolai erőszak megelőzéséhez hozzáértő szakemberekre lenne szükség.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete korábban jelezte: nem értenek egyet az intézményi erőszakra adott válasz ennyire leegyszerűsítő módjával, az iskolai erőszak sokkal összetettebb kérdés annál, hogysem kizárólag a rendfenntartás eszközével és a büntethetőség kiterjesztésével adjon rá választ egy felelős oktatásirányítás.

A szakszervezet szerint ez nem több tüneti kezelésnél, ami elképzelhető, hogy rövidtávon, néhány esetben valóban megoldást nyújt majd, ugyanakkor emellett muszáj lenne a problémák megelőzésre is tervet kidolgozni.

 

Címlapkép: MTI/Vajda János