Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony: a kormány megakadályozná, hogy megmutathassuk, van a válságkezelésnek más módja is

Ez a cikk több mint 3 éves.

Magyar Tudományos Akadémia Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere közös sajtótájékoztatót tartott Érd vezetőjével, Csőzik Lászlóval, Gödöllő polgármesterével, Gémesi Györggyel és Tóth Józseffel, Polgár vezetőjével. Az ellenzéki politikusok a jövő évi költségvetési tervezet ellen szólaltak fel, amely jelentős elvonásokat tartalmaz az önkormányzatokra nézve.

Tóth József, Polgár vezetője azt hangsúlyozta, a vidéki emberek is látják, hogy azok a megszorítások, amelyeket a kormány most végrehajt, nekik is hátrányt, kárt okoznak. Saját településén például minden egyes lakosnak 6500 forintos elvonást jelent a mostani költségvetés.

Csőzik László arról beszélt, a tavalyi önkormányzati választásokon először ők ütöttek rést a NER pajzsán, és élnek a gyanúperrel, hogy ez a tény is ott van a mostani elvonások mögött.

Elveszik valamennyi fejlesztési lehetőséget tőlünk, vesszőfutásra ítélik az önkormányzatokat – mondta. Szerinte jövő évtől az önkormányzatokra a vegetálás vagy a csőd vár.

Kitért arra is, Érd 14 milliárdos költségvetéséből kb. 1 milliárd szabadon felhasználható tétel, amiből fejlesztéseket, bérkiegészítéseket lehet megvalósítani. Ennek az összegnek egy tetemes része a gépjárműadóból folyik be, amelyet most készül elvonni a kormány.

A helyi iparűzési adó csökkentése és más elvonások összesen 450 millió veszteséget okoz a településnek. „Gyakorlatilag a működésünk kerül veszélybe” – tette hozzá.

Gémesi György, Gödöllő polgármester és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke cáfolta azt a kormányzati állítást, miszerint jövőre több pénz jut az önkormányzatoknak. Az igaz, hogy 119 milliárddal több állami támogatást kapnak az önkormányzatok, de ez a többletfeladatok és az elvonások miatt valójában mégis csökkenést jelent. Számításai szerint összesen 110 milliárd forint mínuszt jelent a jövő évi költségvetés a magyar önkormányzatoknak.

A költségvetés nyilvánvaló célja, hogy tönkretegye a magyar önkormányzatiságot – mondta felszólalásában Karácsony Gergely főpolgármester. A kormány azt a gondolatot akarja ellehetetleníteni, hogy az állampolgárok megválaszthatják, ki és hogyan vezesse településeiket.

Ráadásul ezt egy olyan pillanatban teszi, amikor nem megsarcolni, hanem támogatni kéne az önkormányzatokat, ahogy azt máshol Európában is teszik a kormányok.

Karácsony hangsúlyozta: amikor megbüntetnek egy önkormányzatot, akkor nem a polgármestert büntetik, hanem az állampolgárokat, amikor pénzt vesznek el, nem a polgármestertől, hanem a helyben lakó emberektől veszik el.

Elmondása szerint ők tenni szeretnének az egyre súlyosabb társadalmi és gazdasági válságból való kilábalásért, ám a kormány meg akarja akadályozni, hogy az ellenzéki polgármesterek megmutathassuk, van a válságkezelésnek másfajta módja is. Olyan módja, amely szerint nem a pénzembereknek, hanem a bajba jutott kisvállalkozásoknak és a rászoruló embereknek segít a politikai vezetés.

Az önkormányzatok nem építenek a polgármester falujába vezető kisvasutat, nem építenek fölösleges atomerőművet, hanem szolgálnak, ezt a szolgálatot próbálják ellehetetleníteni – mondta.

„A kormány helyében nagyon félnék”, hiszen az állampolgárok, akik az önkormányzati vezetőkre szavaztak, nem értik, miért vesz el tőlük pénzt a kormány.

Megismételte tegnap felhívását a budapesti országgyűlési képviselők felé, hogy ne szavazzák meg a költségvetést.

Azt is bejelentette: arra tesz javaslatot a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy a Fővárosi Önkormányzat is lépjen be a Magyar Önkormányzatok Szövetségébe, hogy a többi szabad településsel együtt harcolhasson.

A sajtótájékoztatóról készült videós közvetítésünket itt nézhetitek vissza: