Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Levélben fordultak az SZFE diákjai Palkovicshoz, a miniszter nyitott lehet az egyeztetésre

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nyilvános egyeztetésre hívja a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói önkormányzata Palkovics László innovációs minisztert az intézmény alapítványi tulajdonba kerülése miatt.

Ahogy arról beszámoltunk, nagy port kavart az átalakítás híre, amiről maga az egyetem is a sajtóból értesült. Az intézmény vezetősége, volt és jelenlegi diákok, illetve híres színészek is tiltakozásba kezdtek, szerintük ugyanis mindez azért történik, hogy kormány így tudjon hatalmat gyakorolni felettük.

Az egyetem volt diákjai, köztük számos híres színész a Gólyaeskü felmondásával állt ki az egyetemi autonómia mellett, az egyetem jelenlegi diákjai pedig tüntetést szerveznek vasárnap 16 órára, így üzenve a parlamentnek, ne fogadják el az SZFE alapítványi fenntartásúvá alakításáról szóló törvényjavaslatot.

Június 17-én a hallgatók egy petíciót is indítottak az oktatási intézmény kivéreztetése ellen. A hallgatók szerint eddig egyetlen szakmai érv sem hangzott el a kényszerátalakítás sürgőssége mellett, így szerintük a kormány egyeztetés nélkül hoz döntéseket az egyetem jövőjéről.

A vezetőség 2 hete azt írta közleményében, miután találkoztak Pavlik Lívia miniszteri biztossal,

egyértelművé vált, hogy az új modellben sem az intézményi autonómia, sem pedig a szaktudás érvényesítésének garanciái nem jelennek meg, ugyanis a rektort pályáztatás nélkül, akár határozatlan időre is kinevezheti a kuratórium, és az egyetem saját szempontjai sem kapnak megfelelő képviseletet. Úgy vélik, a cél az SZFE „megregulázása”.

Több kérdés azonban megválaszolatlan maradt, amelyekre az SZFE diákjai szerint csak Palkovics László tud konkrét, kézzelfogható válaszokat adni. Többek között szeretnének biztosítékot kapni arra, hogy azt a képzést folytathatják, amit elkezdtek, azokkal az oktatókkal, akik miatt felvételiztek.

„Értetlenül állunk az Egyetemünkre váró drasztikus és hirtelen bekövetkező átalakítás előtt. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a szakmai egyeztetések a hátunk mögött zajlanak. Sem a vezetőség, sem mi nem ismerjük a modellváltásra kiszabott szűk időkeret okát, sem a garanciákat az oktatás és alkotás szabadságát illetően a továbbiakban.

Bizonyára mind egyetértünk abban, hogy nem lehet egy intézmény érdekeit szolgálva döntéseket hozni, ha az intézmény képviselői nincsenek bevonva a diskurzusba. Ön több ízben úgy nyilatkozott, hogy az Egyetem fejlődése a cél, ezért kérjük, legyen nyitott a velünk való párbeszédre, engedje érvényesülni az Egyetem polgárainak véleményét.„

– üzenik a miniszternek.

A hallgatók szeretnék, ha még a jövő héten sikerülne megejteni az egyeztetést.

„Olyan intézményben szeretnénk tanulni – és hallgatói eskünk is ezt kívánja meg –, amely szakmai szempontok alapján működik. Ehhez elengedhetetlen a – szakmai kiválóságokból álló – vezetőséggel való tárgyalás.

Reméljük, hogy a hallgatói kezdeményezés hatására létrejön a párbeszéd. Ha esetleg mégsem, az azt a rossz érzésünket erősítené, hogy nem számít az álláspontunk, és az Ön számára nem az Egyetem fejlődése a valódi cél„

– olvasható a levélben.

Mindeközben az Innovációs és Technológiai Minisztérium az ATV Híradó megkeresésére nemrég azt közölte: ha közvetlen megkeresést kap, Palkovics László nyitott az egyeztetésre a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival is.

Az ITM szerint a kormány célja, hogy az egyetemen tanuló és végző fiatalok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei, lehetőségei jelentősen javuljanak. Hozzátették: az átalakítással nagyobb lesz az egyetemi önállóság, enyhül az intézmény állami támogatásoknak való kiszolgáltatottsága.