Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Palkovics azt hitte, az SZFE hallgatói „énekelni fognak”, így hát énekelnek is

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kossuth tér Nagyjából 600 ember jelent meg az SZFE autonómiájának csorbítása elleni tüntetésen. A szervezők a résztvevőket is bevonták az éneklős performanszba, dalszövegeket osztottak, illetve a tenyerükbe az egyetem monogramját írták.

Az esemény egyik szervezője a hallgatók nevében azt mondta, alapvetően nem a modell váltással, nem az új alapítványi, privatizált működési formával van problémájuk, mivel ez akár több jelenlegi problémát meg tud oldani, hanem a minisztérium által diktált erőltetett tempóval, a törvény tág fogalmazásával, ami lehetőséget ad az egyetem autonómiájának csorbítására, illetve az egyeztetés és a párbeszéd hiányával, a hallgatók javaslatainak lesöprésével van.

Majd felolvasták a hallgatók kéréseit, aminek minden pontját hangos üdvrivalgás fogadott, és színpadra szólították a Kaposvári egyetem (volt) oktatóit, akik a hangszeres kísérettel és előénekléses bemelegítéssel készítették fel a résztvevőket a demonstráció „ülésterembe is behallatszó” zenés részére.

Ezután közös éneklésbe kezdtek, egyrészt azért, hogy ezzel mutassák meg az egyetem szellemiségét és a szakmájukhoz legközelebb álló módon fejezzék ki nem tetszésüket, másrészt azért, mert múlt szerdán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóitól, a látszategyeztetés után, azzal köszönt el, hogy „Azt hittük, énekelni fognak”.

Így felhangozott például a Szomorú Vasárnap című, világhírűvé vált dal Szomorú Egyetemre átírt változata is.

Címlapkép: Mérce