Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A hatósági intézkedések ellenére a Samsung elviselhetetlen éjszakai zajára panaszkodnak a gödiek

A Göd-ÉRT Egyesület által összegyűjtött lakossági panaszok szerint továbbra is elviselhetetlenül hangos éjszakánként (is) a Samsung gödi akkumulátorgyára. A korábbi híresztelésekkel ellentétben (például itt) ugyanis nem áll le éjszakánként a gyár, hiába állapította meg korábban a civilek mellett Pest Vármegyei Kormányhivatal is, hogy túl zajos.

Amint a Göd-ÉRT Egyesület Facebook-posztjában emlékezetet, a kormányhivatal döntése értelmében a december elsején kelt környezetvédelmi engedélynek megfelelően éjszakánként, vagyis este 10 és reggel 6 között le kell állítania a gyárnak a két fő hangforrásként azonosított hűtőtornyokat valamint a régi kazánházat – ami nem változtat azon, hogy számos más zajforrás is működik az üzem területén.

A fenti intézkedésekkel elvileg – az engedélyt kiadó kormányhivatal szerint – a gyár be tudná tartani az előírásokat, miszerint nappal legfeljebb 50, éjszaka 40 decibel hangerővel szennyezheti a lakott területet.

Ezzel szemben a civil szervezet posztja és a lakossági tapasztalatok alapján „szintet lépett a gödi Samsung-gyár zaja: karácsony után még nagyobb hangerőt produkál az üzem az éjszakai és hajnali órákban”.

A Göd-ÉRT a hivatkozott posztban több lakossági panaszt is közzétett, ezek szerint a környékbeli lakosok közül sokan még csukott ablak mellett sem tudnak aludni, és érzékelésük szerint a gyár rendszerint éjszakára időzíti a leghangosabb műveleteket. A panaszosok szerint ráadásul kiszámíthatatlan, hogy melyik éjjel, és az éjjel mely szakaszában lesz a leghangosabb a gyár.

„A SAMSUNG GYÁR 2024.01.05-én MÁR KORA ESTÉTŐL ZAVARÓAN ZAJOS VOLT, DE 22:00 ÓRA UTÁN DURVÁN HANGOSSÁ VÁLT, AMI ÉJFÉL UTÁN A BRUTÁLIS KATEGÓRIÁBA CSAPOTT ÁT ÉS TARTOTT ÓRÁKON KERESZTÜL!!!”

„Különösen elfogadhatatlannak tartom, hogy a zajszennyezés az elmúlt években rengetegszer előfordult, teljesen kiszámíthatatlan módon. Vagyis bármikor, amikor lefekszem aludni, számíthatok rá, hogy az éjszaka közepén a csukott ablak mellett egyszer csak a Samsung zajára ébredek”

– idéz több panaszost a civilek facebook-posztja.

A zajpanaszok évek óta kísérik a gyár működését, olyannyira, hogy a civilek honlapján külön menüpontot szentelnek a zajpanaszok bejelentésének, hasznos információkkal, valamint egy sablonnal is ellátva az érintett gödieket. A gyár elviselhetetlen, egyre erősebb zaja már a 2020 szeptemberi közmeghallgatáson is téma volt, és bizonyára téma lenne azóta is, ha immáron nem szinte titkos, köz nélküli közmeghallgatásokat tartanának.

Az egyesület szerint hiába a rendszeres hatósági ellenőrzések, ezek – amellett, hogy hagyományosan nehéz megismerni az eredményeiket – hiteltelenek, és mindössze látszatintézkedéseket tesz a cég a zajcsökkentés érdekében, miközben a gyár bővülésével immár a néhány kilométerrel arrébb fekvő Duna-parthoz közeli területeken is hallható a Samsung zaja.

„A Környezetvédelmi hatóság („Zöldhatóság”) azonban panaszainkat nem velünk, bejelentőkkel együttműködve vizsgálja ki, hanem a Samsung által megbízott cégek zajmérési eredményeit tekinti irányadónak. Ezek a mérések pedig azokon a ritkán előforduló napokon történnek, amikor Gödön csendet tapasztalunk. Így a Kormányhivatal 2023-ban is kizárólag Göd-Újtelepen ismeri el, hogy éjszakai zajhatárérték-túllépés van.

Eddigi látszatintézkedései, a 2022. április 22-én lezárult 1,5 éves , majd 2023. május 31-én zárult újabb zajcsökkentési kötelezés ellenére a pokoli zaj mértéke éjszakánként Alsógödön napról-napra meghaladja a 40 dB-es határértéket,

vagyis a Samsung minden zajcsökkentési ígérgetése megalapozatlan és eredménytelen, eddig benyújtott mérési eredményei pedig nem a valós üzemállapotot tükrözik”

– ismertetik a helyzetet a civilek. Ennek ellenére az egyesület tudomása szerint csak egy irányban építenek zajvédő falat, és az sem biztos, hogy elegendő lesz.

Noha idén még nem készült zajmérés, a civilek korábbi méréseinek eredményei alátámasztják a lakosok panaszait. Ezek szerint még éjszaka is előfordult olyan eset, hogy a gyár működésével járó zaj meghaladta a nappali, 50 decibeles határértéket. Az pedig a legutóbbi, szeptemberi hatósági mérés Göd-ÉRT által közzétett adataiból látszik, hogy az éjszakai határértéket akkor is meghaladta a zajszennyezés.

Az akkumulátorgyártás amellett hogy veszélyes vegyianyagok és rengeteg víz felhasználásával jár, máshol is okozott zajpanaszokat, vagyis a Samsung gyára nem kivételt jelent, inkább előrevetíti, hogy az országban épülő további akkumulátorgyárak környezetében milyen problémákkal kell majd szembenézniük a lakosoknak. Így például Iváncsán, ahol az SK Innovation gyára miatt már érkeztek lakossági panaszok, és a polgármester szerint is elviselhetetlen a zajról számot be korábban.

Sok esetben azonban a helyi lakosok és vezetők mozgástere nagyon szűk. Nemcsak amiatt, hogy a környezetvédelmi és egyéb engedélyek állami hatáskörbe tartoznak, de azért is, mert több akkumulátorgyár területét is különleges gazdasági övezetté nyilvánította a kormány. Ez azt jelenti, hogy az adott területen a települési önkormányzatnak gyakorlatilag semmilyen jogosultsága sincs, és az ott végzett gazdasági tevékenység után fizetendő adó sem hozzá folyik be. Az első ilyen KGÖ-t épp a gödi Samsung miatt jelölte ki a kormány, de a fent említett iváncsai területen is különleges gazdasági övezetet alakítottak ki.