Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mészáros cége úgy oldaná meg a gödi Samsung-gyár vízellátását, hogy megtisztított szennyezett vizet kevernének a város ivóvizébe

Ez a cikk több mint 2 éves.

Göd momentumos polgármestere, Balogh Csaba, a gödi ellenzéki összefogás blogján számolt be arról, hogy szeptember 3-án bemutatta neki a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft. a gödi Samsung-gyár vízközmű-ellátásának tervét. A polgármester azt írja, hogy a jelenlegi tervek szerint a Samsungtól az ipari szennyvizet Neveleken (Göd egyik városrészén) keresztül Vácra fogják vezetni, ahol a meglévő szennyvíztisztító mellé egy új telepet létesítenek, hogy ezen keresztül juttassák majd a Dunába.

A vízellátást pedig úgy biztosítanák, hogy a Chinoin gyógyszeripari cég által még a ’80-as években elszennyezett váci kutakat rendbe raknák, ehhez még egy víznyerő hellyel együtt tisztítanák, majd innen a Samsungba és a gödi ivóvíz hálózatba vezetnék. Ennek a kapacitását úgy tervezik, hogy az ipari vízen felül maradó mennyiséget tovább tisztítják, majd belekeverik abba az ivóvízbe, ami jelenleg a szentendrei fővárosi vízbázisból érkezik, és Göd város ivóvízellátását biztosítja. A polgármester szerint ez azt jelenti, hogy

„kiváló minőségű mostani ivóvizünket összekeverik a fogyasztásra alkalmatlannal, egy rosszabb, de még a hatósági előírásoknak éppen megfelelő vízzel kiszolgálva a lakosságot és a gyárat egyaránt”.

Erre szerinte azért lehet szükség, mert a Samsung ivóvízellátását is a gödi hálózaton keresztül kívánják megoldani, és másképp nem tudják a szükséges kapacitást és az egészségügyi határértékeket is garantálni. A polgármester korábban beszélt a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) szakembereivel, akiktől azt az információt kapta, hogy a Samsung fogyasztási igénye miatt nemsokára Göd is ki lehet téve a nyári szárazság idején a víz-túlfogyasztásnak. Eddig ezzel nem volt gond a városban, azonban a gyár szükségletei miatt kisebb lehet a nyomás a csapokban.

„Május 4-én kaptam meg a Samsung SDI engedélyét a bővítkezés kapcsán, amiben a vízfelhasználás engedélyezett mennyiségét a DMRV dokumentumaira hivatkozva adta meg, csakhogy azokat nem csatolták. Mondhatnám, hogy örülhetek, hogy most már egyáltalán ügyfélnek tekintettek, nem kellett folytatni az e célból indított pereskedést; de a lényegi információ nélkül ez mit sem ér”

-írja Balogh Csaba. A polgármester arról is beszámolt, hogy az eddigi tervekkel ellentétben a vele nemrégen ismertetett változatban már nem a Nevelek mellett haladó nyomvonalat követnék a vízcsövek kialakításánál, hanem a városrész utcáin keresztül vezetnék azokat. Ez nem csak az építkezési munkálatok miatt lehet kellemetlen a lakosság számára, hanem azért is, mert probléma esetén a lakossági közművek és távközlési szolgáltatások hozzáférhetősége is nehezebbé válna a vízcsövek miatt.

Balogh hozzátette azt is, Göbredi László, a Mészáros és Mészáros ügyvezető igazgatója megkérte, hogy a konkrét terveket még ne hozza nyilvánosságra, mert azok még átdolgozásra kerülhetnek, de szerinte, ha ezek a fent említett koncepcionális elemek nem változnak meg, akkor nem hiszi, hogy „a város számára elfogadható tervet tudnának bemutatni”.

Amint arról mi is beszámoltunk, Mészáros Lőrinc, az ország valószínűleg legsikeresebb üzletemberének cége, az Opus érdekeltségi körébe tartozó Mészáros és Mészáros vezette konzorcium nyerte el a gödi ipari park vízközmű rendszerének a fejlesztését tavaly novemberben.

A beruházás – tervezett – költségvetése csaknem tízmilliárd forint, az ország egyik leggazdagabb emberének cége pedig 98,5 százalékos arányban részes a nyertes konzorciumban.

Mércén rendszeresen követjük a gödi Samsung akkumulátorgyára körül kialakult helyzetet. Így beszámoltunk arról is, hogy a lakosok rendszeresen elviselhetetlen zajra panaszkodnak a gyár felől; arról, hogy természetkárosító és veszélyes elektrolit szivárgott belőle, vagy arról, hogy hogyan esett el a lakosság kárpótlásához és a város fejlesztéséhez elengedhetetlen adóforintoktól a város, amikor a kormány (akkor még) példa nélküli módon „különleges gazdasági övezetté” nyilvánította a Samsung-gyár területét.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton