Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tízmilliárdért fejleszt vízközművet Mészáros a gödi Samsungnak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Mészáros Lőrinc, az ország valószínűleg legsikeresebb üzletemberének cége, az Opus érdekeltségi körébe tartozó Mészáros és Mészáros vezette konzorcium nyerte el a gödi ipari park vízközmű rendszerének a fejlesztését – írja a Portfolio.

A beruházás – tervezett – költségvetése csaknem tízmilliárd forint, az ország egyik leggazdagabb emberének cége pedig 98,5 százalékos arányban részes a nyertes konzorciumban.

A Mészáros és Mészáros ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. mellett a 9 630 000 000 Ft + ÁFA értékű beruházásban a konzorcium kisebb, 1,5 százalék arányban részes tagja az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft. A „Gödi ipari-innovációs fejlesztési terület víziközmű hálózatok infrastruktúrafejlesztése” című tendert az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. írta ki.

A Portfolio cikke szerint az Opus árfolyama egyébként idén harminc százalékot esett a válság miatt, és cikkük megjelenéséig hétfőn is esett, ugyanakkor nem sokkal később megfigyelhető, egy kiugrás az árfolyamgörbén. Délutánra azonban visszaállt a reggelihez hasonló értékre.

Balogh Csaba gödi polgármester pártja, a Momentum közleményben reagált a konzorcium győzelmére.

A párt szerint a gödi különleges gazdasági övezet létrehozásával a kormány újabb lehetőséget teremtett Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember vagyonának a gyarapítására, miközben megfosztja a várost mind a forrásoktól, mind a beleszólás lehetőségétől arra vonatkozólag, hogy mi történhet a korábban hozzá tartozó területen. A párt azt is jelezte, a kormány nem egyeztetett a gödi önkormányzattal a beruházást illetően.

A Momentum közleménye

A mai nap is egy újabb bizonyíték arra, hogy a kormány ahelyett, hogy az olyan fontos és égető problémákkal foglalkozna, mint a koronavírus elleni harc vagy a gazdasági válság, inkább tovább gyarapítja saját és strómanjai vagyonát.

A Mészáros és Mészáros Kft. 10 milliárd forintot nyert el a Nemzeti Fejlesztési Programirodától a Gödtől elcsatolt ipari terület vízközmű hálózat fejlesztésére. 

Gödtől elvették már területének egyötödét és bevételeinek egyharmadát a Samsung körüli területek különleges gazdasági övezetté nyilvánításával. Most látjuk, hogy mindez azért történt, hogy Mészáros Lőrinc még tovább gazdagodhasson.

Mindezt – a szokásos forgatókönyv alapján – úgy történt, hogy a beruházásról az önkormányzattal nem egyeztettek, így a városvezetés a mai napig nem tudja, hogy ezt hogyan akarják megvalósítani és az egész beruházás milyen hatással lesz a lakosokra.

A kormány azután hozta létre a gödi különleges gazdasági övezetet, hogy az önkormányzati választásokon az ellenzéki összefogás jelöltjei elsöprő győzelmet arattak, és míg a korábbi fideszes vezetés támogatta a város határában a Samsung akkumulátorgyár-fejlesztését, az új vezetés – a lakók jelentős részével együtt – ellenezte. Az övezetet miatt az Alkotmánybíróságnál is panaszt tett az ellenzék, amit azonban a testület elutasított.

Mészáros cége most ebben, a gyakorlatilag a Samsung kedvéért létrehozott különleges gazdasági övezetben fejleszti a vízközmű hálózatot, miután a terület fenntartását és felügyeletét a kormány elvette az önkormányzattól, így az infrastruktúrafejlesztést is az állami cég írhatja ki.

A gödi modell szerint létrehozott gazdasági övezetekkel a kormány biztosíthatja, hogy a nagy multinacionális – vagy akár magyarországi – cégek felett ne tudjanak kontrollt gyakorolni az önkormányzatok, amelyek esetleg a cégek érdekeivel ellentétes döntéseket hozhatnának. Gödön a kormány így erőből tudta megoldani kiemelt partnere, a Samsung fejlesztésének zavartalanságát, miután elképzelhető volt, hogy az önkormányzat akadályokat gördítene a megvalósítás elé.

Az önkormányzat működését az sem könnyítette meg, hogy tavaszra az ellenzéki együttműködésen belüli törésvonalak öles repedésekké váltak, és az ellenzéki pártok egymást vádolták a Fidesz kiszolgálásával, nemcsak az összefogást, de a helyiek a Samsung ellen folytatott küzdelmét is kinyírva.

A gödi iparfejlesztés és az ellenzéki összefogás állapotát rendszeresen monitorozzuk a Mércén, témába vágó cikkeink itt találhatók.

Címlapkép: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA