Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Alkotmánybíróság visszautasította a gödi különleges gazdasági övezetről szóló ellenzéki panaszt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Visszautasította a gödi különleges gazdasági övezet kijelöléséről szóló rendelet elleni panaszt az Alkotmánybíróság(AB) – vette észre a HVG. Az indoklás meglehetősen prózai: arról van ugyanis szó, hogy a rendeletet tavasszal, a rendkívüli jogrend idején, a felhatalmazási törvény hatálya alatt hozta a kormány, a rendíkvüli jogrend azonban – ahogyan vele az alatta született rendeletek hatálya is – megszűnt.

A különleges gazdasági övezetről szóló rendelet ugyanakkor nem tűnt el, csak átalakult:  azóta ugyanis törvény lett belőle, a panasz azonban még a hatályát vesztett rendelet visszásságait kifogásolta, így az AB sem tudja érdemben vizsgálni azt.

59 ellenzéki parlamenti képviselő még májusban kérték beadvány útján az AB-tól a rendelet alaptörvény-ellenességének és nemzetközi szerződésbe ütközésének megállapítását és a kihirdetés napjára visszamenőleges hatállyal történő megsemmisítését, mondván: Alaptörvénybe ütközik, mert „bárminemű legitim cél  és közérdek megléte nélkül, diszkriminatív módon, jogorvoslati lehetőséget és kompenzációt nem biztosítva megfosztotta Göd város önkormányzatát a tulajdonától”, és szembemegy a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájával is.

A rendelet értelmében  ugyanis a különleges gazdasági övezetbe tartozó ingatlanok tulajdonjoga a megyei önkormányzatra szállt át, és a helyi adók kivetésére és beszedésére, valamint egyéb önkormányzati hatáskörök gyakorlására is a megyei önkormányzatot jogosította fel, továbbá a különleges gazdasági övezettel érintett adóalanyok részéről a befizetések a megyei  önkormányzatot illették meg.

Ki is jelöltek tavasszal egy ilyen övezetet Gödön, a Samsung-gyár területét. Ez egyben azt is jelentette, hogy sem a gödi önkormányzatnak, sem a gödi lakosoknak nincs a továbbiakban beleszólása abba, hogy mi történik az ipari park területén, mit és hol építenek, vagy hogy milyen környezetszennyező tevékenységet végezhetnek ott.

Az Alkotmánybíróság azonban érdemi vizsgálat nélkül visszautasítottaa az indítványt, mivel a rendelet a veszélyhelyzet megszűnésével 18-tól hatályát vesztette.

A  különleges gazdasági övezetről szóló jogszabály azonban június 19-étől a 2020. évi LIX. törvényben „él” tovább, amely végelegesítette a korábbi rendeletben foglaltakat, és amely az ellenzéki panasz benyújtását követően lépett hatályba.

Időközben a Samsung lítium-ion akkumulátorokat gyártó gödi üzeme rohamtempóban bővül, a gödi ellenzék ezzel kapcsolatos konfliktusai pedig a helyi politikai együttműködés végét is okozták, erről itt írtunk bővebben.

(via HVG.hu)

Címlapkép: MTI/Mónus Márton