Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Eddig legalább tudhatták a gödiek, hogy köz nélküli közmeghallgatás lesz, de legutóbb már nem igazán hívták meg őket

Egy éve működik környezethasználati engedély nélkül a Samsung gödi akkumulátorgyára, az engedélyezési eljárás pedig ugyan elindult, halandó érdeklődők számára egyre kevésbé követhető, és egyelőre eredménytelen is a folyamat.

Amellett, hogy a gyárral kapcsolatos kérdésekben szinte mindenről külön adatigénylést kell benyújtani (amit a helyi civilek kitartóan meg is tesznek), nem egyszerűsíti a lakosság és a szélesebb nyilvánosság tájékozódását az sem, hogy a legutóbbi, lakosságot személyesen meg nem hallgató közmeghallgatás hírét sem a fideszes hátszelű, független Kammerer Zoltán vezette gödi, sem a gödi különleges gazdasági övezetért felelős Pest vármegyei önkormányzat nem tette közzé weboldalán – legalábbis nem úgy, hogy értelme is legyen.

A megyei önkormányzat ugyanis közzétett egy rövid hírt arról, hogy környezetvédelmi eljárás indul a gödi Samsung-gyár kapcsán, ebből nem derült ki, hogy közmeghallgatást is tartanak az ügyben, melynek keretében október 18-áig küldhetik el kérdéseiket a gödiek és más érdeklődők. A megyeiek belinkelték ugyan a kormányhivatal közleményét (vagyis hat oldalnyi tömény szakszöveget), melynek utolsó oldalán az igazán szemfüles olvasók megtalálhatták a közmeghallgatásról szóló sorokat, valamint a kormányhivatal oldalán kedvtelésből szörfölők is ráakadhattak a közleményre,

feltehetőleg elég szűk az érintett gödieknek azon keresztmetszete, akik egyáltalán értesültek a közmeghallgatásról.

A megyei honlapon ráadásul külön rovatot szenteltek a különleges gazdasági övezet híreinek, hogy a gödiek könnyen hozzáférhessenek ahhoz a kevés információhoz a gyárral kapcsolatban, ami egyáltalán nyilvános. Eddig itt voltak fellelhetők a közmeghallgatások hirdetményei is, most azonban nem ide töltötték fel a tudnivalókat, tovább nehezítve a tájékozódást.

A város honlapján ennél is rendhagyóbb módon, utólag, november 13-án adtak hírt a közmeghallgatásról, melyre október 18-áig lehetett kérdéseket küldeni.

Novemberi közlemény az októberi közmeghallgatásról. Forrás: god.hu

A különleges gazdasági övezet hírei utoljára nyáron frissültek Pest Vármegye Önkormányzatának weboldalán. Forrás: pestmegye.hu

Miután a kormány tavasszal rendeletben adott lehetőséget az érintettek személyes jelenléte nélkül tartott közmeghallgatásokra, Gödön már az első adandó alkalommal, júniusban ki is próbálták a gödiek felháborodását egészen addig személyesen meghallgatni kénytelen hatóságok (arról, hogy ez milyen hatással van a helyi ügyekre és a lakosság érdekképviseletére, arról itt és itt írtunk).

A helyi és a megyei önkormányzat viszont eddig legalább előre, könnyen elérhető módon meghirdette a közmeghallgatásokat. Az eddigi köz nélkül megtartott gödi közmeghallgatásokra írásban vagy hangpostán beküldött lakossági kérdésekre élő YouTube videóban válaszoltak a hatóságok és a Samsung képviselői. Ezúttal viszont ez is elmaradt, a kérdezőknek saját maguknak kellett előkeríteniük a válaszokat, ugyanis a kormányhivatal nem küldte el nekik írásban, csupán azt javasolta, keressenek rá a hatóság weboldalán, vagy kérjenek információt a megyei vagy a gödi jegyzőtől. Utóbbi azonban visszairányította a válaszok iránt érdeklődőket a kormányhivatalhoz – nehezményezi a helyi Göd-ÉRT Egyesület havonta megjelenő, Göd-ÉRThetően című kiadványában.

Az utolsó, még a köz jelenlétében megtartott közmeghallgatás rengeteg lakost érdekelt 2023. január 31-én. Fotó: mérce

Bár a helyi civilek a kezdettől fogva követelték, hogy a Samsung működését környezethasználati engedélyhez kössék, a hatóságok rendre leszögezték: a gyárnak nincs jelentős környezeti hatása, ezért nincs szükség az engedélyre sem. Ez az állítás azért is nonszensz a helyiek szerint, mert a gyár zaja évek óta zavarja a környékbeliek pihenését, amit ők jelentős környezeti hatásnak értékelnek, nem is beszélve a nagy mennyiségű selejtes akkucellák és a gyárban feldolgozott több ezer tonnányi veszélyes anyag környezetvédelmi kockázatairól.

Végül nem is mindezek miatt kellett környezethasználati engedélyt kérnie a cégnek, hanem azért, mert a gyár – nagyrészt már lezajlott – óriási bővüléséhez óriási gázkazánokra is szükség volt, amelyek még a hatóságok szerint is terhelik a környezetet.

„Észrevételeink ellenére a hatóság kimondta, hogy a gyárnak nincs jelentős környezeti hatása, és zöld utat adott a gigantikus bővülésnek, egyetlen kitétellel: akkor, amikor a bővülés 2. ütemében a jogszabályi határértéket másfélszer meghaladó teljesítményű légszennyező gázkazánok elkészülnek, egységes környezethasználati engedélyt kell a gyárnak kérnie, amelyhez kötelező részletes környezetvédelmi dokumentációt benyújtania”

– összegzi a Göd-ÉRT Egyesület.

Tüntetés Gödön a Samsung akkumulátorgyára ellen, a gödiek biztonságáért, 2023. 04. 16-án. Fotó: Csengel Karina / Mérce.

Az illetékes kormányhivatal tavaly decemberben adott működési engedélyt a szóban forgó gázkazánokra, amelyeknek azonban a szükséges környezethasználati engedélye továbbra sincs meg, a folyamat ugyanis meglehetősen lassan (többek közt a Samsung időhúzásának köszönhetően), idén szeptember 15-én indult el (az ügyről bővebben az Átlátszó írt).

A Göd-ÉRT Egyesület több észrevételt is tett a Samsung környezetvédelmi dokumentációja kapcsán. Mint írják, a cég továbbra is ígéreteket tesz a zajcsökkentésre,

a gyár mellett nemrégiben felhúzott zajvédő fal (ami a civilek szerint csupán a zajtól nem védi a környező házakat) hatásosságát igazoló zajméréseket azonban 10 évre titkosították.

Hulladékgazdálkodásról pedig azért nem esik szó a környezetvédelmi dokumentációban, mert bár évi 57 ezer tonna (!) veszélyes hulladék keletkezik a gyárban, azt a Samsung telephelyén üzemelő ÉLTEX Kft. veszi át, valamint a selejtes akkumulátorokat a gödi gyár területén semlegesíti, ez pedig nem befolyásolja a gyár kibocsátásait – mindezt szintén kétkedve fogadták a civilek.

„Időközben a Kormányhivatal is hiánypótlást kért a Samsungtól. Amint ezt felfedeztük, rögtön reagáltunk erre is egy újabb szakértői anyaggal, azonban az eljárás további lépései szinte átláthatatlanokká váltak. A Kormányhivatal honlapjára naponta kerülnek fel új anyagok, válaszok, hatóságok közötti levélváltások, nyilatkozatok, melyek mind hangsúlyozzák, hogy a törvényeket be kell tartani, de eddig egyik sem mondja ki az igazságot: a Samsung által benyújtott dokumentáció hiányos, elégtelen, és nem alkalmas annak bizonyítására, hogy Gödön jelenleg és a jövőben nem történik környezetszennyezés”

– fogalmaznak a civilek az ügyet összegző kiadványukban.

Tüntetés Gödön a Samsung akkumulátorgyára ellen, a gödiek biztonságáért, 2023. 04. 16-án. Fotó: Csengel Karina / Mérce.

A környezethasználati engedélyezésre megadott 60 nap november 4-én letelt, az engedélyt azonban nem adta ki a kormányhivatal, de nem is tagadta meg. Vagyis feltehetően az ügy folytatására számíthatunk. A civilek szerint kétségtelen, hogy az eljárás megindításában jelentős szerepet játszott a folyamatos „érdeklődésük”, a Göd-ÉRT által korábban elvégzett talajvíz-vizsgálatok (melyek veszélyes oldószert mutattak ki a gödi kutak vizében) és a lakosság nagy számú zaj-panaszbeadványa, ezeket ugyanis a hatóság hivatkozási alapul sorolta fel.

Címlapkép: Tüntetés Gödön a Samsung akkumulátorgyára ellen, a gödiek biztonságáért, 2023. 04. 16-án. Fotó: Csengel Karina / Mérce.