Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A „háborús veszélyhelyzet” miatt máris megtartották az első köz nélküli közmeghallgatást Gödön

Nem kellett sokat várni, az első adandó alkalommal a lakosság jelenléte nélkül tartottak közmeghallgatást Gödön június 19-én a Samsung akkumulátorgyárának újabb bővülése kapcsán. A kormány április végén döntött úgy, hogy az úgynevezett háborús veszélyhelyzetre hivatkozva lehetőséget ad a hatóságoknak és önkormányzatoknak, hogy „az érintett személyek megjelenése nélkül” – vagyis köz nélkül is lehessen közmeghallgatásokat tartani.

Az ukrajnai háborúval valójában semmilyen módon nem magyarázható döntés feltételezhetően nem független attól, hogy az utóbbi hónapokban több közmeghallgatáson (és azon kívül is) igen erőteljesen adott hangot nemtetszésének a lakosság az egyre több településen felbukkanó, több ezer tonna veszélyes anyaggal dolgozó akkumulátorgyárak, illetve az ezeket kiszolgáló egyéb üzemek tucatjai miatt.

Tüntetés Gödön a Samsung akkumulátorgyára ellen, a gödiek biztonságáért, 2023. 04. 16-án. Fotó: Csengel Karina / Mérce.

Tüntetés Gödön a Samsung akkumulátorgyára ellen, a gödiek biztonságáért, 2023. 04. 16-án. Fotó: Csengel Karina / Mérce.

Az új rendelet szerint hatósági (pl. katasztrófavédelmi) közmeghallgatás esetén az illetékes hatóságnak elég a honlapján közzétenni az általa fontosnak vélt információkat, és a lakosság kérdéseire is elég ezen a felületen válaszolni. Emellett a kormány az önkormányzati közmeghallgatásokat is mentesíti „köz” jellege alól, ebben az esetben sem kötelező személyesen fogadni a lakosok véleményét.

Ezzel gyakorlatilag kivégzik az egyik utolsó intézményt, amely biztosította a helyi közösségek számára, hogy személyes párbeszédet folytassanak a döntéshozókkal, informálódjanak és kifejezzék esetleges nemtetszésüket lakóhelyük legfontosabb ügyeivel kapcsolatban.

Bár a lakosság személyes jelenléte nélküli közmeghallgatás csak egy lehetőség, mint azt a mellékelt ábra is mutatja, a döntéshozók feltehetőleg nem most döntöttek először és utoljára úgy, hogy nem hallgatják hosszú órákon keresztül a lakosság panaszait, ha nem muszáj.

„Kérjük, hogy véleményét maximum 3 percben foglalja össze, ezt követően a hangposta automatikusan megszakítja a hívást. Amenniyben 3 percnél több ideig szeretne véleményt nyilvánítani vagy kérdést feltenni, akkor hívja újra a számot”

– olvashatók a közmeghallgatás részleteit kitűző Pest megyei önkormányzat hirdetményének legabszurdabb mondatai. Emellett még emailen is meg lehetett küldeni a lakossági kérdéseket.

Tüntetés Gödön a Samsung akkumulátorgyára ellen, a gödiek biztonságáért, 2023. 04. 16-án. Fotó: Csengel Karina / Mérce.

A június 19-ei köz nélküli közmeghallgatásra azért volt szükség, mert a gödi akkumulátorgyár jelenleg érvényes katasztrófavédelmi engedélye egy tavaly novemberi biztonsági dokumentáción alapszik, mostanra viszont megépült egy újabb gyárrész, nevezetesen a központi alapanyag raktár, amit használatba akar venni a cég, ehhez pedig új engedélyre van szükség. Vagyis újabb biztonsági dokumentáció készült, amit a gödiek a fent említett módon véleményezhettek. Az illetékesek június 26-án délelőtt 10 órától élő YouTube-közvetítésben fognak válaszolni a felmerült kérdésekre, észrevételekre.

Az alternatív közmeghallgatás valójában már az előző veszélyhelyzet idején debütált – akkor épp a koronavírus-járványra hivatkozva. A gödieknek így már volt szerencséjük üzenetrögzítős „közmeghallgatáson” részt venni.

A formátum nem volt kifejezetten hatékony: érdemi válaszok nem igazán érkeztek, visszakérdezésre vagy bármiféle interakcióra nem volt lehetősége a lakosoknak.

A kiüresített közmeghallgatás már ekkor felháborodást keltett, de a járvány csillapodásával legalább visszaállt a régi rend, egészen 2023. áprilisáig.

Tüntetés Gödön a Samsung akkumulátorgyára ellen, a gödiek biztonságáért, 2023. 04. 16-án. Fotó: Csengel Karina / Mérce.

Gödön legutóbb januárban volt igen nagy érdeklődésnek örvendő közmeghallgatás a Samsung gyárbővítéséről. Akkor a helyiek még személyesen tehették fel kérdéseiket. Miután helyi civilek tételesen felsorolták az elmúlt évek hatósági intézkedései alapján, hogy milyen szabályokat sértett meg a gödi Samsung éveken át (ezek közt szerepel pl. ezer dolgozó veszélyeztetése és tűzvédelmi hiányosságok is), a gödiek a gyár bezárását követelték. Erre ugyanis van jogi felhatalmazása a hatóságoknak, szerintük azonban nem történtek elég súlyos esetek ahhoz, hogy ez indokolt legyen. A lakossági tiltakozás ellenére a katasztrófavédelem néhány nappal később kiadta a Samsung újabb engedélyét.

Miért nem Göd önkormányzata tartja a közmeghallgatást?

A Samsung-gyárral kapcsolatos közmeghallgatásokat azért a Pest megyei önkormányzat rendezi meg a gödi önkormányzat helyett, mert az akkumulátorgyár területét 2020-ban gyakorlatilag kiszakította a városból a kormány, létrehozva az ország első különleges gazdasági övezetét. Így a gödi  önkormányzatnak és a helyieknek is jelentősen csökkent a beleszólása a gyár ügyeibe, és egyebek mellett a közmeghallgatások levezénylése is a fideszes többségű Pest megye jogkörébe került.

Címlapkép: Tüntetés Gödön a Samsung akkumulátorgyára ellen, a gödiek biztonságáért, 2023. 04. 16-án. Fotó: Csengel Karina / Mérce.