Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három nappal a megtartása előtt, mindenszentekre hirdette meg a telefonos közmeghallgatást a Pest megyei önkormányzat a gödi Samsung ügyében

Ez a cikk több mint 2 éves.

A májusi alkalom után ismét személyes jelenlét nélküli, telefonos és online közmeghallgatást hirdetett meg a fideszes többségű Pest megyei önkormányzat a gödi Samsung-akkumulátorgyár ügyében. Mint arról korábban a Mércén beszámoltunk, idén tavasszal a veszélyhelyzeti szabályokra hivatkozva ugyancsak üzenetrögzítőre kellett felmondania a helyieknek a panaszaikat, ami már akkor is nagy felháborodást váltott  ki.

Mint azt a megye felhívásában jelzik is, a gyárat üzemeltető Samsung SDI soron kívüli felülvizsgálat során jelentős változtatásokat hajtott végre a biztonsági jelentésben, emiatt katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás indult, ami miatt kötelező volt közmeghallgatást kiírni, ez végül október 29-én történt meg. Ám nem elég, hogy csak online és telefonos formában biztosítottak lehetőséget a helyieknek a véleményezésre, mindezt rendkívül szűk határidőhöz is kötötték: október 29-én, pénteken tették fel ugyanis a megyei önkormányzat oldalára a november 1-jére és 2-ára, azaz tegnapra és mára szóló hirdetményt. A beérkezett kérdésekre, észrevételekre a szakhatóságok, valamint az üzemeltető november 8-án 10 órától online, élő közvetítésben válaszolnak.

A megadott napok közül az egyik, a hétfői nap nemcsak, hogy mindenszentek napja (tehát ünnepnap) volt, de addigra lejárt az a jogszabályban meghatározott 15 nap is, ameddig a véleményezés tárgyát képező, október 15-én közzétett biztonsági jelentésnek kint kellett lennie a megyei önkormányzat honlapján.

A jelentés pedig időközben el is tűnt a honlapról – ezt már Bodnár Zsuzsa, a Samsung-ügyben a gödiek érdekeit képviselő Göd-ÉRT Egyesült elnöke mondta el megkeresésünkre. Bodnár szerint őt magát is többen keresték olyanok, akik a november 1-jei és 2-ai véleményezési kör előtt még el szerették volna olvasni az anyagot, ám az addigra lekerült a megye honlapjáról.

További érdekessége a közmeghallgatási hirdetménynek, hogy míg a májusi esetnél a megyei önkormányzat egyértelműen hivatkozott a hatályos kormányrendeletre, miszerint kötelező személyes jelenlét nélkül tartani a közmeghallgatást, most semmilyen ilyen jellegű hivatkozás nincs a felhívásban. A hatályos jogszabályok ugyanakkor lehetővé teszik, hogy az önkormányzat maga döntsön a közmeghallgatás formájáról. Májusban azért dühítette fel a gödieket a lépés, mert amíg tömegek ülhettek ki a teraszokra védettség nélkül, az állampolgári jogaink továbbra is korlátozottak voltak, így népszavazást, tüntetést és (személyes) közmeghallgatást sem lehetett tartani.

Mára – bár jelenleg a felfutó fertőzöttségi adatok miatt éppen szigorodnak az aktuális járványügyi szabályok – a személyes jelenlétre lehetőséget adó közmeghallgatások országosan általános gyakorlattá váltak az önkormányzatoknál, miután a kormány egy június eleji rendeletben visszaadta az önrendelkezés jogát az önkormányzatoknak. Így elkezdhettek például újra ülésezni a képviselő-testületek, és megszűnt a polgármesterek veszélyhelyzeti teljhatalma is.

Igaz, a hatályos jogszabályok azonban továbbra is lehetővé teszik a hatóságok számára, hogy ne kelljen személyes fórumot hirdetniük. Bodnár Zsuzsa az erre vonatkozó kérdésünkre jelezte: ő maga látott példát arra, hogy augusztusban egy másik önkormányzatnál szintén katasztrófavédelmi témájú közmeghallgatást minden lazítás ellenére ugyancsak online hirdettek meg.

A Göd-ÉRT elnöke hozzátette, ők mindenesetre küldtek egy 30 pontos, részletes véleményt a  biztonsági jelentéssel kapcsolatban a hatóságnak.

A gödi Samsung ügyében a múlt héten is volt például egy „offline” esemény, amelyről mi is beszámoltunk, noha az nem hatóságilag meghirdetett közmeghallgatás volt, hanem a Göd-ÉRT Egyesület által szervezett lakossági fórum. Ez utóbbira egyébként éppen azért volt szükség, hogy a lakosok ne kizárólag a hatóság által megszabott témában és keretek között kérdezhessenek és mondhassák el panaszaikat a Samsunggal és a szomszédjukban gyarapodó különleges gazdasági övezettel kapcsolatban.

Hlavács Judit, Balogh Csaba gödi momentumos polgármester alpolgármestere keddi Facebook-posztjában felháborítónak nevezte a megye eljárását:

„Azon kívül, hogy a gödieknek árgus szemekkel kell figyelniük a Pest megyei honlapot ahhoz, hogy az őket érintő ügyekről értesüljenek, ez a mód nem ad lehetőséget arra, hogy közérthetően bemutassák számunkra a változásokat, sem arra, hogy kérdéseinkre, aggodalmainkra valódi válaszokat kaphassunk, vagy hogy elmondhassuk a véleményünket. Elég a gyáva sumákolásból, legalább álljanak a gödiek elé, és mondják el, mire számíthatunk! Én egyetlen kérést fogok elküldeni emailben és mondok el a telefonba: Tartsák be a törvényt, jöjjenek el Gödre, és rendezzenek VALÓDI KÖZMEGHALLGATÁST!”

– írta.

Címlapkép: Youtube / Partizán