Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zavarja a helyiek pihenését az iváncsai akkumulátorgyár zúgása, a polgármester szerint tarthatatlan a helyzet

Épphogy megkezdte működését, máris annyira zúg az SK iváncsai akkumulátorgyára, hogy zavarja éjszakánként a pihenni próbáló lakosságot – számolt be a község Facebook-oldalán szerda este Molnár Tibor polgármester.

A 2020-as dunaújvárosi időközi választáson még a Fidesz által támogatott független Molnár emlékeztet: éppen ettől tartott, ezért tavasszal komplett zajmérő állomást telepített az önkormányzat a gyárhoz legközelebb eső részre, amellyel bizonyítani tudják azt, ha a gyár megsérti a rá vonatkozó zajkibocsátási értékeket.

A polgármester szerint a mérési adatok pedig hitelesen bizonyítják is, hogy a gyár a hatóságok és a jogszabályok által előírt szintnél jóval magasabb zajkibocsátást okoz.

A község vezetője először augusztus elején tett bejelentést a környezetvédelmi hatóságnál, majd újabb két alkalommal kért intézkedést, de „semmilyen érdemleges változás nem történt.” Tegnap ismét azonnali méréseket kért a hatóságtól, az SK komáromi vezetésével pedig közölte, hogy minden lehetséges fórumon tiltakozni fognak a helyzet ellen.

„Itt élünk, itt is akarunk élni, nekik pedig kötelességük betartani a szabályokat, és úgy működni, ahogy azt előírják számukra, a hatóságoknak pedig az a kötelességük, hogy ezeket betartassák velük”

– fogalmaz a polgármester.

A cég tegnap válaszolt is a megkeresésére:

„A következőket szeretnénk kommunikálni az iváncsai önkormányzat, valamint a nyilvánosság irányába: Ezúton is szeretnénk elnézést kérni Iváncsa közelében lakóktól a zaj okozta kellemetlenségekért. Tisztában vagyunk a jelenséggel, így zajcsökkentési intézkedéseket készítünk elő, valamint hajtunk végre. A kivitelező cég jelenleg 10 helyszínen 5 zajforrás területén hangszigetelő falak felszerelésén dolgozik, melyek a tervek szerint október végére készülnek el. Az illetékes hatóságokkal a hangszigetelő fal felszerelése utáni zajszint szimulációja eredményeként megerősítették, hogy a szabályozási szint teljesült. Ezúton is elnézést kérünk a zaj okozta kellemetlenségekért, és a lakosokat tájékoztatjuk a hangszigetelt falépítés menetéről.”

A zajhatárértékek megsértése eddig minden magyarországi akkumulátorgyár-óriás esetében súlyos problémát okozott a lakosságnak.

Hogy miért adnak az illetékes hatóságok engedélyt a lakott területektől jellemzően néhány száz vagy legfeljebb 1-2 kilométer távolságban épülő gyáraknak annak ellenére, hogy tudható, az óriási hűtőtornyok és egyéb zajforrások milyen nagy zajterhelést jelentenek, az elmúlt évek egyik legrejtélyesebb kérdése.

Ahogy az is, hogy miért nem tiltják meg a lakosságot őrületbe kergető gyárak működését addig, amíg azok nem képesek a zajhatárértékeket betartani, és miért elfogadható az, hogy a nagyvállalatok utólag kezdenek gondolkodni a zajproblémák orvoslásán – ami aztán vagy sikerül, vagy nem.

Az iváncsai polgármester szerint az SK válasza nem megnyugtató, „de talán valami valóban történik végre, mert ez a helyzet tovább tarthatatlan. A problémákat eddig is jeleztem minden létező helyen, érvekkel és adatokkal alátámasztva, de mára elfogyott a türelem. Naponta fogjuk küldeni a mérési adatokat, az engedélyező hatóságoktól pedig követelni a szabályok betartatását addig is, amíg a zajvédelem tényleg megvalósul!” – fogalmaz.

Az SK másik, komáromi gyárával kapcsolatos lakossági felháborodásról 2022. márciusában számoltunk be riportunkban. Sok, a gyár mellett élő helyi panaszkodott a zajra, aminek létezését végül ebben az esetben is elismerte a cég, saját értékelése szerint pedig mostanra sikerült normalizálni a helyzetet.

A Mércén évek óta beszámoltunk a gödi Samsung zajszennyezéséről is, ami úgyszintén nemcsak a kertekben, de a házakban, sokszor zárt ablakoknál is érzékelhető, éjszaka is. A helyi civilek 2021-ben lakossági fórumot is tartottak a Samsunggal kapcsolatos lakossági panaszok összegyűjtése érdekében, ahol egy általuk felkért zajszakértő többek közt arról is beszélt: még ha éppen határérték alatt is lenne a gyár zaja, az is kifejezetten zavaró lehet. A zajérzetet fokozza ugyanis az úgynevezett frekvenciás – mély, búgó vagy magas, sivító – zaj, amilyet az akkugyárak is produkálnak. Amennyiben tapasztalható ilyen zavaró frekvencia, a zajmérést korrigálni kell, hozzá kell adni a mért értékhez. Ez adott esetben növelheti a határérték-túllépés mértékét, sok esetben akár 10 decibellel is. Nemcsak a fülünkkel érzékeljük a hangot, hanem a teljes testünkkel is. Éjszaka, amikor kisebb az alapvető zaj, jobban ki lehet hallani ezeket a frekvenciás zajokat, ezekre a zajcsökkentésnél is nagyobb figyelmet kell(ene) fordítani.

A szakértő szerint egyébként nagyon is létezik megoldás a gyár zajcsökkentésére, ugyanis széles körben elérhetők az erre alkalmas különféle technológiák. Vagyis kizárólag a cég akaratára és a jogszabályok betartatására lenne szükség a hatóság részéről.

A Samsung régóta ígéri a helyieknek a zaj csökkentését, ami a gyár épülésének elképesztő léptékéhez képest csak borzasztó lassan történik. A cég nemrég egy 4,5 méter magas zajvédő falat húzott fel egy szakaszon a gyár mentén, amit Kammerer Zoltán gödi polgármester a Samsung Pr-igazgatójával készült közös fotóval harangozott be Facebook-oldalán.

Az Átlátszó cikke szerint ez azonban zajvédő falnak nehezen nevezhető, inkább egy kerítés, ami legfeljebb arra jó, hogy a gyár közvetlen szomszédságában fekvő játszótérről és házakból nem látni a veszélyes anyagokat szállító kamionokat. Sokat mond a nagy akkugyártók magyar jogszabályokhoz való hozzáállásáról az is, hogy az építési hatóság megtagadta ugyan a fal építési engedélyét, a Samsung kérésére már el is indult az engedély nélkül épített fal fennmaradási engedélyezési eljárása.

(Korábban tévesen a katasztrófavédelemnek tulajdonítottuk a zajártalommal kapcsolatos hatósági hatáskört, de ezzel valójában a kormányhivatalok rendelkeznek. A cikket frissítettük, a tévedésért elnézést kérünk.)