Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kisgömböc módjára nő tovább a gödi különleges gazdasági övezet, egy erdőt is kivágnak a kedvéért

Ez a cikk több mint 2 éves.

Egyre hízik a gödi különleges gazdasági övezet és a benne található Samsung-gyár telephelyének mérete: egy december végi rendelet szerint újabb területeket hasítanak ki a településből a dél-koreai multi „fészkének” javára, egy másik rendelkezés szerint már „környezetre jelentős hatást gyakorló” építményt is el lehet helyezni az ipari parkban – számolt be az Átlátszó.

Több rendelettel is „kedveskedett” a kormány a 2021-es év végén – dember 27-én és 28-án – a Samsung-gyárral és az akörül kialakított különleges gazdasági övezettel hadilábon álló gödieknek a kormány. Az egyik szerint újabb, körülbelül 20 hektáros területet „csatolt el” a kormány Gödtől Pest megyéhez, vagyis a különleges gazdasági övezethez, ezzel további bevételektől és jogköröktől fosztva meg a várost.

Az új területre egy transzformátorállomás létesítése és a Samsungot kiszolgáló többsávos autóút miatt volt szükség. Az engedélyeket kiadó hatóságok szerint viszont az új utaknak nem lesz jelentős környezeti hatása, pont úgy, mint a Samsung már meglévő és most épülő gigaüzemeinek.

Gödi riportjainkban rendszeresen beszámolunk arról, hogy a helyiek szerint a felső küszöbértékű üzem környezeti hatása már most jelentős.

Egy december 28-ai kormányrendelet szerint viszont már „környezetre jelentős hatást gyakorló ipari és gazdasági tevékenységi célú építmények” is elhelyezhetők lesznek a gazdasági övezetben.

Hogy milyen jelentős környezeti hatású létesítményekről lehet szó, az nem derül ki a rendeletből. Az Átlátszó közadatigénylése nyomán annyit tudni erről, hogy a kormány az iparterület kialakítására 1,7 milliárd forintot ad Pest megyének.

A rendelet értelmében továbbá megemlték a a beépítési arányt a Samsung-gyár területén 10 százalékkal, és az új ipari park kedvéért kivágnak egy 8300 négyzetméteres erdőt.

A rendeletek kapcsán Balogh Csaba, Göd momentumos polgármester Facebook-posztban nehezeményezte, hogy vele „az egészről semmiféle egyeztetést nem folytattak”, a város polgármestereként is csak a megjelent Magyar Közlönyből értesült a döntésekről.

Az Átlátszó tovább megemlíti, hogy közadatigénylésükre válaszolva a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte, hogy azokban az új gyáregységekben, ahol hiányoztak a működéshez szükséges tűzjelző és tűzoltó berendezések, még nem folyhatott volna gyártás. A Váci Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2021 februárjában tartott helyszíni ellenőrzése szerint az újonnan épült gyáregységekben – több mint 100 ezer négyzetméteren – anélkül folyt a veszélyes anyagok raktározása és az akkumulátorok gyártása, hogy azt a katasztrófavédelmi hatóság engedélyezte volna.

(Átlátszó)

Címlapkép: Youtube / Partizán