Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A hatóság szerint is túl zajos, de nem állítják le a gödi akkugyárat éjszakánként, sőt: tíz évre engedélyt kapott

Tényszerűen nem igaz, hogy teljesen leállította a hatóság a gödi akkumulátorgyár működését éjszakára, csupán minimálisan korlátozta azt, valószínűleg eredménytelenül  – szögezte le a Göd-ÉRT Egyesület hétvégén, miután ennek épp az ellenkezője járta be a sajtót. A gyár továbbra is érzékelhető zajával és a hatóság lépésének jelentőségével kapcsolatban Töplerné Szaszkó Andreát, a helyi egyesület alelnökét kérdeztük.

Tíz évre megkapta a környezethasználati engedélyt a gödi Samsung, az ennek kapcsán megjelent hatósági határozatból ugyanakkor kiderült, hogy a gyár már nemcsak a gödiek, de a hatóság szerint is túl zajos. Szombaton az Index cikke nyomán végig is futott a sajtón, hogy a környezetvédelmi hatóság meglepően kemény szankcióval lépett fel a gödi Samsunggal szemben, mert a dél-koreai akkumulátorgyár zaja rendszeresen átlépi a jogszabályban meghatározott határértéket. A megjelent hírek szerint a Samsung által ígért zajcsökkentési intézkedések ellenére továbbra is túl magas zajszintet ér el a gyár egyik hűtőtornya, illetve a régi kazánház működése este 10 és reggel 6 óra között, ezért ebben az időszakban felfüggesztette a hatóság a gyár működését.

Ez az állítás azonban téves: mint az a Pest Vármegyei Kormányhivatal határozatából kiderül, csak ennek a két zajforrásnak a működését függesztették fel az éjszakai órákra, azt nem állítja a hatóság, hogy gyár nagy része ettől még ne működhetne a megszokott módon – hívták fel a figyelmet a civilek.

„Annyi, mint halottnak a csók”

– értékelte a Mérce kérdésére a hatósági intézkedést Töplerné Szaszkó Andrea, a Göd-ÉRT  Egyesület alelnöke. „Kettő zajforrást átmenetileg kiiktatnak éjszakára, ez üzemcsökkentést jelent, ami a zajártalom szempontjából valójában nagyon minimális. Hamis az állítás, hogy 8 órát szünetel a Samsung” – mondta lapunknak. Szaszkó szerint mindezt az is alátámasztja, hogy a hétvégén is panaszkodtak a környékbeliek a zajra,

hiszen további nagyjából 80 zajforrás továbbra is működik a gyárban, köztük több hűtőtorony is.

A civilek úgy vélik, „hasraütésszerűen” állapíthatta meg a kormányhivatal, hogy éppen ezt a két zajforrást kell kiiktatni annak érdekében, hogy a gödiek hosszú évek után pihenéssel tölthessék az éjszakáikat, mivel a gyár körül nincs állandó zajmonitoring rendszer kiépítve. Ilyen szerkezet egyedül Göd-Újtelepnél van, de nem onnan érkeznek be főleg a zajpanaszok, hanem a város más részeiről (hiszen a gyár egyre hosszabban a lakott területek mentén terül el, zaja pedig egészen messzire elhallatszik). Ezeket azonban rendszerint figyelmen kívül hagyja a hatóság annak ellenére, hogy a lakosság évek óta folyamatosan bombázza panaszaival, a civilek pedig hiteles zajmérési jegyzőkönyvekkel igazolták a jogszabályban előírt éjszakai 40 decibeles határérték többszöri megsértését.

„Valószínűleg a hatóság is érzi, hogy ezt nem lehetett annyiban hagyni, eljátszották a nagy demokráciát, de persze nem voltak kétségeink afelől, hogy meg fogja kapni az engedélyt a Samsung. Méghozzá 2033-ig”

– mondta Szaszkó Andrea, hozzátéve, a 10 évre szóló engedélyezést felháborítónak tartják.

„Addig még bővülni fog, rengeteg sok kibocsátó forrás lesz (nem csak zaj)… ezt hogy lehetett megelőlegezni?”

A civilek fércműként értékelik a hatóság által kiadott környezethasználati engedélyt, ahogy a  Samsung környezetvédelmi dokumentációját is, melyet az engedélyhez kellett készítenie. A Göd-ÉRT Egyesület a – nemcsak a zaj szempontjából – kifogásolt engedélyt peres úton fogja megtámadni.

Tüntetés Gödön a Samsung akkumulátorgyára ellen, a gödiek biztonságáért, 2023. 04. 16-án. Fotó: Csengel Karina / Mérce.

A Göd-ÉRT azt is botrányosnak tartja, hogy a gyár környezetvédelmi felülvizsgálata részeként  a helyiek részvétele nélküli, emailezős közmeghallgatást tartott ugyan a kormányhivatal, csakhogy arról aligha értesülhetett a gödiek nagy része, ugyanis egyetlen nyilvános felületen sem sikerült a lakosság számára hozzáférhető módon és időben közzétenni a meghívót. Mint arról nemrég beszámoltunk, Göd önkormányzata egy hónappal a közmeghallgatás után hirdette meg azt, a megyei weboldalon jól eldugták a meghívót a gödiek elől, a kormányhivatal weboldalán pedig ugyan közzétették, de itt szörfölnek a legkisebb eséllyel tömegével a gödiek, közmeghallgatás hirdetményekre vadászva.

Bár a helyi civilek a kezdettől fogva követelték, hogy a Samsung működését környezethasználati engedélyhez kössék, a hatóságok rendre leszögezték: a gyárnak nincs jelentős környezeti hatása, ezért nincs szükség az engedélyre sem. Ez az állítás azért is nonszensz a helyiek szerint, mert a gyár zaja öt éve zavarja a  környékbeliek pihenését, amit ők jelentős környezeti hatásnak értékelnek, nem is beszélve a nagy mennyiségű selejtes akkucellák és a gyárban feldolgozott több ezer tonnányi veszélyes anyag környezetvédelmi kockázatairól. Végül nem is mindezek miatt kellett környezethasználati engedélyt kérnie a cégnek, hanem azért, mert a gyár – nagyrészt már lezajlott – óriási bővüléséhez óriási gázkazánokra is szükség volt, amelyek még a hatóságok szerint is terhelik a környezetet. Ezt az engedélyt kapta most meg a gyár, annak ellenére, hogy a zaj továbbra is zavarja a lakosságot.

Arról, hogy az akkumulátorgyár úgynevezett frekvenciás – mély, búgó, illetve magas, sivító – zaja mennyire élhetetlenné tette a Dunakanyarban fekvő csendes kisváros egyes részeit, számos cikkünkben beszámoltunk az évek alatt. A Göd-ÉRT Egyesület 2021-es lakossági fórumán az általuk felkért zajszakértő többek közt arról beszélt: nagyon is létezik megoldás a gyár zajcsökkentésére, ugyanis széles körben elérhetők az erre alkalmas különféle technológiák. Vagyis kizárólag a cég akaratára és a jogszabályok betartatására lenne szükség a hatóság részéről.

Címlapkép: Csengel Karina / Mérce