Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A homofób törvényre hivatkozva levették egy magyar szerző könyveit a Libri polcairól, egyet pedig ki sem adnak

Levették a Libri ifjúsági részlegének polcairól Papp Dóra kortárs szerző regényeit a gyermekvédelminek nevezett homofób törvényre hivatkozva – írta meg a szerző Facebook-bejegyzése alapján az Eduline. A gyakorlatban eddig ritkán alkalmazott, két éve bevezetett jogszabály alapján Papp főszereplőinek, Orsinak és Krisztinek története minősülhetett „homoszexualitás népszerűsítésének”. Az író posztjában úgy fogalmazott:

„A kiadóm kapott egy levelet a Libritől, amiben tájékoztatják őket, hogy három könyvem – Tükörlelkek 1, Tükörlelkek 2, Interferencia (Helena-trilógia 3.) – a két évvel ezelőtt hozott gyermekvédelmi jogszabálynak csúfolt valami miatt 18 éven aluliak számára nem terjeszthető.”

Beszámol arról is, hogy 2015-ben megjelent első kötete négy kiadást ért meg, az azóta eltelt nyolc évben pedig „csodálatos visszajelzéseket kap az olvasóktól, szülőktől, tanároktól, mi mindenben segített nekik a könyv”. Papp Dóra regénye nyolc éve van ott többek között a Libri könyvesboltokban az ifjúsági irodalom kategóriában, hogy

„a 14 éven felüli korosztály megtalálhassa és felfedezhesse a 16 éves Orsi és a 18 éves Kriszti párhuzamosan futó történetét – ez a korszak most lezárul.”

– írja a szerző, aki szerint ennek az egyik legszebb magyar hagyomány, az Ünnepi Könyvhét megrendezése előtti időszaknak az ünneplésről kéne szólnia. Kiemeli azt is, hogy

az ő kötetei mellett csupán egyetlen könyv került megnevezésre, Victoria Aveyard egyik műve.

Kiadójával közösen áthidaló megoldásként arra jutottak, hogy a Tükörlelkek duológia és a Helena-trilógia könyvsorozata a Libri üzleteiben egyelőre átkerül a szórakoztató irodalom kategóriába. A szerző ma délelőtt a Népszavának adott interjújában arra a kérdésre, hogy melyik kötet „vághatta ki a biztosítékot” elmondta,

„a Tükörlelkek első és második részében szerepel két meleg mellékszereplő – egy köztük elcsattant csókon kívül nem igazán látunk mást, hiszen nem ez a történet fő szála, csupán a főszereplő legjobb barátjáról szóló mellékszál. A Helena-trilógia harmadik részében (és csak a harmadik részében) szintén csak mellékszereplők szintjén kerül elő LMBTQ-téma, pontosabban biszexualitás és pánszexualitás.”

A szerző elmondta azt is, tud olyan irodalomóráról, ahol ajánlott kötelező olvasmánynak adták fel a Tükörlelkeket. Szerinte a Librinél „megpróbálnak betartani egy logikátlan, betarthatatlan, ellenőrizhetetlen törvényt”, hogy ne büntessék meg őket a könyvek terjesztése miatt – ezért kerülhetett sor a regényeivel szembeni szankciókra.

Magyar Hang szúrta ki, hogy Papp Dóra bejegyzése alatt Epres-Madarász Éva szinkronszínész-író hozzászólásában azt írta: „így nem jelent meg most a könyvhétre a Hullámvasút c. könyvem második része… szégyen, ami itt folyik!”

A kormány által 2021 június 15-én elfogadott propaganda törvény ellen februárban az Európai Unió Bíróságán eljárás indult Magyarország ellen. A nemcsak országos, hanem nemzetközi szinten is nagy felháborodást kiváltó törvénymódosítással kapcsolatban 13 európai uniós tagállam és az Európai Bizottság is megszólalt korábban, valamint annak homofób és transzfób jellegét megannyi civil szervezet és ellenzéki párt is bírálta már. A törvényjavaslat elfogadása előtt tízezres tömeg tüntetett a Kossuth téren (a Budapest Pride Felvonuláson kívül LMBTQ jogi tüntetés ekkora társadalmi támogatottságot még soha nem kapott), de ezt követően is szerveztek demonstrációkat, néhány nap alatt pedig több mint 130 ezren csatlakoztak egy 10 civil szervezet által indított petícióhoz.

De a Magyar Pszichológiai Társaság és a Magyar Pszichiátriai Társaság is elítélte a Fidesz homofób törvényét, aminek az alkalmazása még a Médiatanács számára sem volt egyértelmű.

Címlapkép: Facebook/Papp Dóra