Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Magyar Pszichológiai Társaság és a Magyar Pszichiátriai Társaság is elítéli a Fidesz homofób törvényét

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szakmai állásfoglalás a „2021. évi LXXIX. törvény a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” törvénymódosítás kapcsán címmel jelentetett meg Facebook oldalán egy kiáltványt a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság, a Magyar Szexuális Medicina Társaság támogatásával.

A kiállásban a szerzők leszögezik, hogy a törvény a fiatalok egy részének mentális egészségét kifejezetten veszélyezteti.


Valószínűleg a fideszes oldalról gyakran megjelenő érvre, miszerint „a homoszexualitás eltanulható” lenne, a szakemberek így reagáltak:

„A szexuális orientációt jelenlegi tudásunk szerint szintén döntően biológiai tényezők befolyásolják, kialakulásában a genetikai meghatározottság mellett nagy szerepet játszanak egyéb biológiai változók (pl. hormonális hatások, idegrendszeri fejlődés) is. A pszichoszociális hatások szerepe a biológiai faktorok mellett nem meghatározó mértékű.”

A „meleg pároknak általában meleg gyerekük lesz” típusú homályos megállapításra ezt írják:

Tudományos vizsgálatokkal alátámasztott tény az is, hogy a heteroszexuális személyek, párok által felnevelt gyermekek közül éppen annyian válnak homoszexuálissá, leszbikussá, transzneművé (LMBTQ), mint a homoszexuális személyek, párok által felneveltekből.
Mindez azt jelenti, hogy a szexuális kisebbségekbe sorolható személyek nem maguk választják a sorsukat, a nemi identitásukat vagy szexuális orientációjukat, hanem azt döntően az általuk nem befolyásolható, nem irányítható komplex biológiai folyamatok határozzák meg.
Mindebből a kiállás szerzői levonják a következtetést, miszerint nem a „szexuális propaganda”, vagy a nevelési elvek károsak, hanem a meleg szülők és gyermekeiket ért stigmatizáció.
Orbán Viktor júliusban jelentette be, hogy országos „gyermekvédelmi” népszavazást kezdeményez a kormány, ennek öt kérdését a Nemzeti Választási Bizottság át is engedte. A népszavazás  a kormány választásai kampányát a homofób törvénycsomagot erősítené meg, ami a kormány szerint az „LMBTQ-propagandát” igyekszik visszaszorítani, igazából a szexuális kisebbségeket tabusítja és összemossa a pedofíliával. A törvénycsomag nagy felháborodást váltott ki itthon és külföldön is.
Mint arról a Mércén is beszámoltunk, Áder János köztársasági elnök pont a választások napjára, azaz április 3-ra tűzte ki a népszavazás időpontját. A TASZ szerint azonban az Alkotmánybíróság egyéni panaszra még megsemmisítheti a Kúria korábbi döntését, amely felülvizsgálat után jóváhagyta a kérdéseket. Ha ezt megteszi, azzal az Alkotmánybíróság eltörli a népszavazást. A TASZ egyéni panaszt indítványozott.
Címlapkép: Mérce