Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A homofób törvény miatt indul eljárás az EU bíróságán Magyarország ellen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Hosszas előkészítés után az Európai Bizottság a mai napon tette közzé, hogy az Európai Unió Bíróságán eljárás indul Magyarország propagandatörvénye ellen – írja oldalán a Budapest Pride. A melegjogi szervezet közleményében úgy fogalmaz:

„Magyarország ébren őrködő kormánya a LXXIX. törvény elfogadásával, 2021. június 15-én újabb lépést tett a felzárkózásban az illiberális szerepmodell, Oroszország mellé. A civil szervezetekkel, független újságírókkal, ellenzékiekkel, vagy csupán kritikus véleményt megfogalmazókkal szemben kíméletlenül fellépő, emberi jogokat sárbatipró (orosz) rezsim már 2013-ban törvényesítette az LMBTQ személyek, támogató egyesületek üldözését, nálunk erre 8 évet kellett »várni«.”

A Budapest Pride szerint a gyermekvédelminek hazudott rendelkezés valójában pont, hogy veszélyes a fiatalokra és az egész társadalomra, mivel a kirekesztő és gyűlöletkeltő propagandatörvény tovább súlyosbította az LMBTQ emberek helyzetét Magyarországon, bátorította a homo- és transzfób megnyilvánulásokat, a felvilágosító és edukációs munka korlátozásával pedig veszélybe sodorta a sérülékeny, kiszolgáltatott helyzetben lévő LMBTQ fiatalok mentális és fizikai jóllétét is.

A hasonló tartalmú, 2013-as orosz propagandatörvényt a strasbourgi Európai Emberi Jogok Bírósága már 2017-ben jogsértőnek nyilvánította – emelik ki az Európai Bizottság ma közzétett eljárásával kapcsolatban.

„A propagandatörvény lett a rendszerváltás utáni Magyarország első cenzúratörvénye: nem csak, hogy este 10 utánra szorítja az LMBTQ témákat említő műsorokat, korlátozza az LMBTQ témájú könyvek forgalmazási helyeit és egy olyan akkreditációs rendszeren keresztül engedélyezi a külső szakértők és civil szervezetek meghívását tanórákra, amit a kormány másfél év alatt sem tudott felállítani (így nem csak az LMBTQ témájú edukatív programok, de semmilyen oktatási program nem tud akkreditációt szerezni)”

-írják a koronavírus-járvány árnyékában elfogadott propaganda törvényről. A szervezet véleménye szerint a törvény és a hozzá kapcsolódó rendeletek szándékosan homályosak és nehezen értelmezhetőek: így érik el, hogy a társadalom tagjai (médiafelületek, iskolák, magánszemélyek) inkább az öncenzúrához nyúljanak, minthogy véletlenül megsértsék a kibogozhatatlan szabályozást. A félelemkeltő és kiszámíthatatan jogi környezet hatását tovább erősítik a kormányzati gyűlöletkampányok: csak az érvénytelen eredménnyel záruló, gyűlöletkeltő népszavazás reklámozására 3,7 milliárd forint közpénzt költött a kormány.

Amint arról beszámoltunk, a tavalyi választásokkal egyidőben tartott, négy kérdésből álló, a kormány által „gyermekvédelminek” nevezett népszavazás elbukott. A Nemzeti Választási Iroda közlése szerint az érvényességi küszöb 4,1 millió szavazat lett volna, azonban egyik kérdésre sem érkezett ennyi érvényes szavazat.

A népszavazás négy kérdésére egyenként mintegy 3,5 millió érvényes szavazat érkezett, amelyekből a nem válaszok száma 3,2-3,3 millió volt.

Hozzávetőlegesen 1 600 ezren mind a négy kérdés esetében érvénytelenül szavaztak.

„Az eredmény világos: az emberek nem akarnak egy olyan országban élni, ahol a családtagjaik, barátaik és munkatársaik ellen hergel a kormány. A homofób és transzfób propaganda-törvényt haladéktalanul vissza kell vonni„ – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója a szavazás után tartott sajtótájékoztatóján.

A Budapest Pride kiemelte azt is, hogy a törvény következtében sérülnek a szexuális kisebbségekhez tartozó fiatalok alkotmányos jogai is, mivel nem férnek hozzá a számukra szükséges információkhoz.

Az LMBTQ gyerekek védelmére az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága már a propagandatörvény előtt is felszólította a kormányt – idézi fel a szervezet, hozzátéve, a propagandatörvényt pedig a egyértelműen jogsértőnek nevezte az EuroChild, az Európai Unió legnagyobb gyerekjogi szervezete:

„egyértelműen megsérti az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében lefektetett alapvető gyerekjogokat, ami Magyarországot is köti 1991 óta. A gyermekeknek joga van az egészséges fejlődéshez, szabad önkifejezéshez, a saját identitásukhoz, inkluzív oktatáshoz és a jogérvényesítéshez. Ez a törvény megsérti mindezen jogokat és pont azon gyermekekre jelent veszélyt, akiknek a védelmét kívánja szolgálni.”

Arról, hogy a törvény hogyan árt nem csak a meleg fiataloknak, hanem mindenkinek, itt írtunk bővebben.

Az Európai Unió tagállamainak 6 hete van csatlakozni az eljáráshoz,

ami a Budapest Pride szerint várhatóan az Európai Unió eddigi legnagyobb emberi jogi pere lesz.

A nemcsak országos, hanem nemzetközi szinten is nagy felháborodást kiváltó törvénymódosítással kapcsolatban 13 európai uniós tagállam és az Európai Bizottság is megszólalt korábban, valamint annak homofób és transzfób jellegét megannyi civil szervezet és ellenzéki párt is bírálta már. A törvényjavaslat elfogadása előtt tízezres tömeg tüntetett a Kossuth téren (a Budapest Pride Felvonuláson kívül LMBTQ jogi tüntetés ekkora társadalmi támogatottságot még soha nem kapott), de ezt követően is szerveztek demonstrációkat, néhány nap alatt pedig több mint 130 ezren csatlakoztak egy 10 civil szervezet által indított petícióhoz.

De a Magyar Pszichológiai Társaság és a Magyar Pszichiátriai Társaság is elítélte a Fidesz homofób törvényét, aminek az alkalmazása még a Médiatanács számára sem volt egyértelmű.

Címlapkép: 2021. június 22-én tüntetést szerveztek a pedofil törvény homofób-módosítója ellen és egyben az LMBTQ emberekkel érzett szolidaritás kifejezésért Londonban a Magyar Nagykövetség elé. Fotó: Halasi Eszter (az alkotó hozzájárulásával)