Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Érvénytelen a népszavazás

Ez a cikk több mint 2 éves.

A négy kérdésből álló, a kormány által „gyermekvédelminek” nevezett népszavazás elbukott. A Nemzeti Választási Iroda közlése szerint az érvényességi küszöb 4,1 millió szavazat lett volna, azonban egyik kérdésre sem érkezett ennyi érvényes szavazat.

Az első kérdés így hangzott:

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?

Erre a kérdésre 99 százalékos feldolgozottság szerint 3 521 425 (44,46%) szavazott érvényesen, 1 590 772 (20,08%) érvénytelenül, 2 753 911 (35,46%) pedig nem vette fel a szavazólapot.

A másik három kérdés így hangzott:

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Mindhárom kérdés esetében 95 százalék fölötti a nemek aránya az érvényesen szavazók között, de egyik kérdésben sem lesz eredményes a népszavazás, hiszen 1 millió 600 ezer ember érvénytelenül szavazott.

A homofób népszavazás tehát elbukott. Nem elhanyagolható győzelme ez azoknak, akik érvénytelen szavazásra buzdítottak: így több NGO, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a hat pártot egybefogó ellenzéki tömörülés.

A Háttér Társaság köszönetet mondott mindazoknak, akik érvénytelenül szavaztak a népszavazáson.