Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vonulás a belvárosban, könnygáz a Karmelitánál és Pintér Sándor – a hétfői tüntetés képekben

Április 24-én hétfőn pedagógus- és diákszervezetek, valamint őket támogató civilek tüntettek Budapesten a bosszútörvényként elhíresült, státusztörvényként is ismert szabályozástervezet ellen, ami számos jogfosztást jelentene a pedagógusok számára. A rendezvény előtt reggel civil és szakszervezeti aktivisták valamint politikusok ülősztrájkoltak a Belügyminisztérium előtt, napközben pedig országos sztrájknapot tartottak a pedagógusok.

A tüntetésen több ezer ember vett részt, és miután a Kálvin térről a Roosevelt térre vonultak, felszólalásokat hallgattak meg. A rendezvény hivatalos vége után pedig Pankotai Lili diákaktivista felszólítására a tömeg jelentős része felvonult Orbán Viktor irodájához, a Karmelita kolostorhoz ahol dulakodás alakult ki a rendőrséggel, ami könnygázt is bevetett. A tüntetésen készült élő videós közvetítésünket az alább lehet visszanézni.

Tudósítóink elejétől a végéig részt vettek az eseményen, melyről percről percre számoltunk be. Az alább pedig fotós kollégánk, Dián Ákos kedvenc, a tüntetésen készült képeit osztjuk meg.

A státusztörvény elleni pedagógustüntetés a budapesti Belvárosban 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos

A tüntetők délután négy és öt között gyülekeztek a budapesti Kálvin téren. A borongós, esős idő ellenére a menet indulásakor már ezres tömeg gyűlt össze.

A státusztörvény elleni pedagógustüntetés a budapesti Belvárosban 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos

A státusztörvény elleni pedagógustüntetés a budapesti Belvárosban 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos

A státusztörvény elleni tüntetők a Kálvin téren (Budapest) 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos

A tüntetők a pesti Belváros utcáin át jutottak el a Belügyminisztérium Roosevelt téri épületéhez. A rendezvényen a pedagógus-szervezetek mellett számos civil szervezet és diákok is nagy számban vettek részt.

A státusztörvény elleni pedagógustüntetés a budapesti Belvárosban 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos

A szakszervezetek által „bosszútörvénynek” is nevezett új szabályozás jelentősen csorbítaná a pedagógusok jogait, bár egyelőre nem terjesztették be, így pontos tartalmát sem ismerni.

Noha a kormány – szokásához híven – azt állítja, hogy a szakmai szervezetekkel folytatott részletes egyeztetések előzik meg a törvény beterjesztését, a szakszervezetek nem ilyen derűlátók. Erre meg is van minden okuk, hisz a kormány immár több, mint másfél éve játssza el hogy leül egyeztetni a szakszervezetekkel, majd semmibe veszi az álláspontjukat. A legutóbbi, pénteki tárgyalás során a Pedagógusok Szakszervezete értékelése szerint kiderült, hogy a kormány semmit nem értett meg a tanárok tiltakozásából.

A státusztörvény elleni pedagógustüntetés a budapesti Belvárosban 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos

A státusztörvény a szakmai szervezetek aggodalmai szerint

  • szankcionálja a sztrájkjog gyakorlóit,
  • bünteti a tanulókat a tanítási év elnyújtásával,
  • és még kiszolgáltatottabbá teszi a pedagógusokat a  teljesítményértékelés bevezetésével.

Véleményükről és meglátásaikról itt írtunk bővebben.

A státusztörvény elleni pedagógustüntetés a budapesti Belvárosban 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos

A vonulás során kollégáink röviden meginterjúvolták mások mellett Törley Katalint, a Tanítanék emblematikus aktivistáját, akit több társával együtt épp a mozgalmi munkája miatt bocsátott el a tankerület.

Törley Katalin a státusztörvény elleni pedagógustüntetésen a budapesti Roosevelt téren 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos

Törley szerint a bosszútörvény a rabszolgatörvénynél is súlyosabb jogfosztással jár.

Úgy látja, hogy a törvény nem csak a tanárok, de szülők és a diákok jogait is korlátozza. Szerinte „egyáltalán nincs gondolata a jelenlegi kormánynak az oktatásról”, ezért nem foglalkozik azzal, hogy a bosszútörvénynek milyen hatása van a tanárhiányra.

Meglátása szerint a Belügyminisztérium nem is tud más válaszokat adni, mint rendészeti megoldásokat, mivel láthatóan nem tudtak mit kezdeni a pedagógusok rendszerkritikus fellépésével. Rendpárti, autoriter visszacsapás történik jelenleg.

Rajzák Kinga tavaly év végén készített riportfilmet portálunknak a pedagógussal, amit az alább lehet megnézni.

A Roosevelt téren beszédek hangoztak el a pedagógusok és a diákok képviselői részéről. Ezek során a státusztörvénnyel szembeni kritikákat hangosították ki, az oktatásban résztvevők egyes csoportjaira – tanárok és diákokra – gyakorolt negatív hatásokat szemléltetve, és hangsúlyozva a közös érdekképviselet és a szolidaritás fontosságát.

Végül hivatalosan műsoron kívül a slam előadásairól ismert Pankotai Lili, aki felszólította az akkor több ezres tömeget, hogy vonuljanak fel a Karmelita kolostorhoz, ahol éppen kordont bontanak.

A tömeg túlnyomó része pedig így is tett.

Vonuló tömeg a Lánchídon a státusztörvény elleni pedagógustüntetésen Budapesten 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos

Miután gyalogosan átkeltek a Lánchídon – amire legtöbbünknek a felújítás kezdete óta nem volt lehetősége – a tömeg három részre szakadva, többek között a Halászbástya felé kerülve közelítette meg Orbán Viktor miniszterelnök munkahelyét. Útközben elénekelték a Himnuszt.

Vonuló tömeg a Halászbástyánál a státusztörvény elleni pedagógustüntetésen Budapesten 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos

Itt a tüntetők csatlakoztak a helyszínen lévő politikusokhoz, akik a kordonbontással voltak elfoglalva. Később több jelenlévő országgyűlési képviselő improvizált beszédeket tartott az összegyűlteknek.

Pankotai Lili és Hadházy Ákos a Karmelitánál a státusztörvény elleni pedagógustüntetésen Budapesten 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos

A rendőrség azonban nem értett egyet a tüntetők szándékával, ezért igyekezett megakadályozni a kordonbontást. Ennek során könnygázt is bevetett.

Kordonbontás Hadházy Ákossal, Gelencsér Ferenccel és Komjáthi Imrével a Karmelitánál a státusztörvény elleni pedagógustüntetésen Budapesten 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos

Kordonbontás Hadházy Ákossal, Gelencsér Ferenccel és Komjáthi Imrével a Karmelitánál a státusztörvény elleni pedagógustüntetésen Budapesten 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos

A lapunknak nyilatkozó Hegyi Balázs TASZ-os jogász szerint a rendőrség aránytalanul erőszakos volt a diákokkal szemben.

„Problémás és aránytalan fizikai erőszakkal védeni a kordont a tüntetőkkel és az országgyűlési képviselőkkel szemben, hiszen az eleve törvénytelenül került oda. Így is rengeteg rendőr volt a helyszínen, tehát nem világos, hogy mi szükség volt a kordonokra, pláne azok erőszakos védelmére”

– közölte lapunkkal Hegyi, aki hangsúlyozta, hogy bár

„a rendőrségi törvény nem tesz különbséget egy tömeg tagjai között életkori szempontból, attól még arányosnak kell lennie a fellépésüknek: az adott szituációban fontos, hogy nem két focicsapat ultrái támadtak a rendőrökre, hanem nyilvánvaló volt, hogy fiatalkorú diákok vesznek részt a demonstrációban, ez pedig visszavezet oda, hogy eltúlzott és aránytalan a rendőrség ilyetén fellépése, amelynek során foggal-körömmel ragaszkodnak, akár fiatalok és tanárok ellen is a kordonokhoz.”

Könnygázzal lefújt tüntető a Karmelitánál a státusztörvény elleni pedagógustüntetésen Budapesten 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos

A rendőrség fellépése egyébként nem tudta megakadályozni, hogy a tüntetők több kordonelemet is ledöntsenek, amiket az egyenruhások csak hosszas próbálkozás után sikerült visszaszerezniük.

Tüntetők és rendőrök a Karmelitánál a státusztörvény elleni pedagógustüntetésen Budapesten 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos

Dulakodás a Karmelitánál a státusztörvény elleni pedagógustüntetésen Budapesten 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos

Pankotai Lili tüntetőkkel és rendőrökkel a Karmelitánál a státusztörvény elleni pedagógustüntetésen Budapesten 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos

A Karmelita előtt Pankotai azt is bejelentette, hogy szektorok közötti összefogást szerveznek a szolidaritás és az általános sztrájk előmozdítása érdekében, és azt is megtudhattuk, hogy jövőhét szerdára ismét tüntetést szerveznek. Ezután a még jelenlévő néhány száz fő kishíján eloszlott, de végül megszavazták, hogy menjenek át a Karmelita másik oldalához.

Pankotai Lili a Karmelitánál a státusztörvény elleni pedagógustüntetésen Budapesten 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos

Itt aztán további dulakodásokra került sor.

Dulakodás rendőrökkel a Karmelitánál a státusztörvény elleni pedagógustüntetésen Budapesten 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos

Tüntetők a Karmelitánál a státusztörvény elleni pedagógustüntetésen Budapesten 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos

Végül néhány tucat tüntető és a helyszínt biztosító készenléti rendőrség képviselői kivételével a résztvevők 9 óra előtt hazamentek.

Dulakodás rendőrökkel a Karmelitánál a státusztörvény elleni pedagógustüntetésen Budapesten 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos


A korábbi megmozdulásokról ismerős Pintér Sándor papírmasé-figura ha egyre viseltesebb állapotban is, de továbbra is kitartóan jár tüntetni a diákokkal.

Most is megjelent a tüntetés szervezői társaságában, és a tüntetés első felében végig a diákokkal tartott. Az alább tematikus, az oktatásért is felelős belügyminiszter kalandjait bemutató összeállításunk tekinthető meg.

A státusztörvény elleni tüntetők Pintér Sándor papírmasé figurájával a Kálvin téren (Budapest) 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos

A miniszter láthatóan nagy népszerűségnek és megbecsültségnek örvend a fiatalok között, akik szívesen fotózkodnak is vele.

A státusztörvény elleni tüntetők Pintér Sándor papírmasé figurájával a Kálvin téren (Budapest) 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos

Az ügy iránt elkötelezett szervezők a menet indulása előtt harci díszbe öltöztették Pintért.

Pintér Sándor belügyminiszter papírmasé figurája a státusztörvény elleni pedagógustüntetésen a budapesti Belvárosban 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos

A rendőrminiszter végül szigorú tekintettel vigyázta a rendet a Belügyminisztérium előtt tartott beszédek során.

A pedagógus szakszervezetek a fent taglalt visszásságok miatt hevesen tiltakoznak a Pintér Sándor belügyminiszterhez kötött státusztörvény bevezetése ellen. A még be nem terjesztett törvény ráadásul elfogadása esetén a pedagógusok jogainak csorbítása mellett jelentős többlethatalommal ruházná fel a „rendőrminisztert”, akit eddig sem a tanárokkal szembeni megértő hozzáállás és az oktatás szereplőinek érdekképviselete jellemzett.

Kiemelt kép: A státusztörvény elleni tüntetők Pintér Sándor papírmasé figurájával a Kálvin téren (Budapest) 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos