Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Aránytalanul erőszakos volt a rendőrség a diákokkal szemben a TASZ jogásza szerint

Mint arról percről-percre beszámoltunk a Mércén, a hétfői pedagógus-diáktüntetés hivatalos lezárulta után a tömeg spontán demonstrációba kezdett a Karmelitához vonulva. A tüntetők a Miniszterelnöki Hivatalnál is számon akarták kérni a kormányzatot a legújabb közoktatási törvény, a „bosszútörvény” miatt.

A spontán demonstráció nagyon gyorsan a rendőrökkel való dulakodásba torkollt, mivel a főként diákok alkotta tömeg (kiegészülve pedagógusokkal és néhány országgyűlési képviselővel) nekiállt lebontani az Orbán Viktor munkahelyét védő fémkordont.

A dulakodás közben a jelentős erőkkel helyszínre vonult rendőrök „vegyi intézkedést”, tehát könnygázt is bevetettek több alkalommal a többségében fiatalkorú tüntetőkkel szemben.

Ezekről az erőszakos epizódokról kérdeztük a TASZ jogászát, Hegyi Szabolcsot, valamint a tüntetés egyik gimnazista résztvevőjét, S. Bíborkát.

A tizenhat éves gimnazista S. Bíborka lapunknak úgy nyilatkozott, hogy több barátját is közelről érte a könnygáz:

„Mindketten nagyon könnyeztek, és az egyik barátom egy ideig nem is tudta kinyitni a szemét, mert annyira csípte”

– mondta a tanuló, majd hozzátette:

„Feldühített és elkeserített, hogy erre képesek, de mindenképpen megyünk tüntetni legközelebb is, akkor is, ha előre tudjuk, hogy bármi hasonló baj történhet.”

Bíborka, aki az Egységes Diákfront tagjaként ment ki a tüntetésre elmondta, hogy mérhetetlenül feldühíti az, ami az országban történik, és hisz abban, hogy sikerül változást elérniük. A tegnapi tüntetést ebből a szempontból „nagyon jelentőségteljesnek” nevezte.

Hegyi Szabolcs, a TASZ jogásza „problémásnak és aránytalannak” nevezte a hétfői rendőri intézkedéseket, a könnygáz-használatot és a fémkordon „foggal-körömmel való védelmét” is.

„Problémás és aránytalan fizikai erőszakkal védeni a kordont a tüntetőkkel és az országgyűlési képviselőkkel szemben, hiszen az eleve törvénytelenül került oda. Így is rengeteg rendőr volt a helyszínen, tehát nem világos, hogy mi szükség volt a kordonokra, pláne azok erőszakos védelmére”

– közölte lapunkkal Hegyi, aki hangsúlyozta, hogy bár

„a rendőrségi törvény nem tesz különbséget egy tömeg tagjai között életkori szempontból, attól még arányosnak kell lennie a fellépésüknek: az adott szituációban fontos, hogy nem két focicsapat ultrái támadtak a rendőrökre, hanem nyilvánvaló volt, hogy fiatalkorú diákok vesznek részt a demonstrációban, ez pedig visszavezet oda, hogy eltúlzott és aránytalan a rendőrség ilyetén fellépése, amelynek során foggal-körömmel ragaszkodnak, akár fiatalok és tanárok ellen is a kordonokhoz.”

Hegyi szerint az is problémás, hogy – ahogyan ő látta a helyzetet – a rendőrök nem kommunikáltak szinte semmit a demonstrálókkal, nem közölték, hogy törvénytelen, amit azok tesznek, és milyen várható kényszerintézkedéseket fognak alkalmazni velük szemben. A jogász a TASZ nevében jogi segítséget ajánlott fel minden résztvevőnek, akit túlzott erőszak ért a rendezvényen, akkor is, ha csak panaszt kívánnak tenni a rendőrök fellépése ellen.

Hegyi szerint a rendezvény egyik fő szónokát, a korábbi tüntetésekről ismert Pankotai Lilit például hazafelé menet igazoltatták a rendőrök, ami szerinte jelentheti azt, hogy eljárást kívánnak indítani ellene. Ha Pankotai kéri, természetesen őt is képviseli majd a TASZ, mondta a jogász.

Mint ismeretes, a kormány a béremeléssel indokolná a tanárok közalkalmazotti jogviszony alól való kivezetését a bosszútörvény seítségével. Viszont, ahogy arra korábban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is rámutatott, az egyiknek semmi köze a másikhoz, ugyanis nem a közalkalmazotti törvény szabályozza a pedagógusbéreket – a fizetésemelés a köznevelési törvény módosításával is megoldható lenne.

A PSZ szerint ha a parlament mégis elfogadná a javaslatot, megszűnne a tanári kar maradék autonómiája, napi 12 óra lehet a munkaidő, hetente akár 48 is, ingyen lehet helyettesíteni 80 órában, szabadságáról berendelhető a pedagógus, aki ráadásul bármely intézménybe átvezényelhető.

A pedagógusok, diákok és szülők lassan másfél éve tartó demonstráció- és sztrájksorozatát a Mérce intenzíven követi, korábbi cikkeinket, interjúinkat és helyszíni tudósításainkat ezen a linken éritek el.

Frissítés 18:04

A rendőrség közleményben reagált az általa alkalmazott aránytalan fizikai erőszakkal kapcsolatos hírekre. Mint a police.hu-n olvasható, „a parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy az intézkedés jogszerű, szakszerű és arányos volt.” A rendőrség szerint „a könnygáz használata előtt a rendőrök többször felszólították a be nem jelentett gyűlés agresszív résztvevőit, hogy lépjenek hátrébb.”

A Mérce helyszíni tudósítói szerint azonban vagy nem hallatszott el felszólítás, vagy ha mégis, akkor a rendőrség nem használt hallható hangerősítő eszközt. A dulakodástól 20-30 méterre állva ugyanis kollégáink csak a menekülőkre és saját torkuk kaparására lettek figyelmesek, azt megelőző figyelmeztetésre viszont nem.

Kiemelt kép: Könnygázzal lefújt tüntető a Karmelitánál a státusztörvény elleni pedagógustüntetésen Budapesten 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos