Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

PSZ: semmit nem értett meg a tanárok tiltakozásából a kormány, továbbra is ragaszkodik a státusztörvényhez

A mai napon ültek tárgyalóhasztalhoz a pedagógus-szakszervezet és a kormány képviselői, hogy tárgyalásokat folytassanak a nemrégiben előterjesztett státusztörvény tervezetével kapcsolatban. A Pedagógusok Szakszervezete szerint a kormány semmit nem értett meg az elmúlt másfél év tiltakozásaiból, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a mostani  törvénytervezet koncepciója.

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben a szakszervezet úgy fogalmaz:

,,a kormánynak továbbra sincs semmilyen elképzelése a megoldásra,
legfőképpen az önmaga okozta káosz felszámolására, előrukkolt a köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról szóló tervezettel, amelynek módosítása is értelmetlen lenne: a jogfosztott és megalázott köznevelési dolgozóktól nem lehet minőségi oktatást várni.”

A mai tárgyalás kapcsáan a PSZ kijelette, a munkavállalók jogait érintő korlátozásokban a kormány lényegesen nem változtatna álláspontján. Szerintük az egyetlen járható út az lenne, ha a tervezet egyáltalán nem is kerülne a parlamenti képviselők elé. Követelik, hogy a kormány vonja vissza a státusztörvényt, és azonnal kezdje meg az érdemi tárgyalást az oktatás átfogó reformjáról a szakmai és civil szervezetekkel.

A PSZ hozzátette, a kormány ráadásul szándékosan összemossa a státusztörvény tervezetét a béremeléssel, holott a kettőnek semmi köze egymáshoz. Az Európai Unió nem várja el a béremeléshez az új jogállási törvényt, az utóbbi szerintük csak a kormány bosszúja a reformokat követelő tiltakozások miatt.

Mint ismeretes, a kormány a béremeléssel indokolná a tanárok közalkalmazotti jogviszony alól való kivezetését. Viszont ahogy arra korábban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is rámutatott, az egyiknek semmi köze a másikhoz, ugyanis nem a közalkalmazotti törvény szabályozza a pedagógusbéreket – a fizetésemelés a köznevelési törvény módosításával is megoldható lenne.

A PSZ szerint ha a parlament mégis elfogadná a javaslatot, megszűnne a tanári kar maradék autonómiája, napi 12 óra lehet a munkaidő, hetente akár 48 is, ingyen lehet helyettesíteni 80 órában, szabadságáról berendelhető a pedagógus, aki bármely intézménybe átvezényelhető.

,,Az ilyen korlátozások persze megkövetelik, hogy a pedagógus munkaidőn kívül se nyilatkozhasson negatívan a közoktatásról. Innen már csak egy lépés a pedagógusok megfigyelése, fegyelmi felelősségre vonásuk, fegyelmi büntetésként illetményük csökkentése.”

– írják.

Korábban írtuk, hogy a kormány a március 2-án közzétett úgynevezett státusztörvényként elhíresült tervezetével megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát, és egy új jogállás alá, úgynevezett köznevelési foglalkoztatotti jogviszony alá rendelné őket. A tervezet véleményezésére március 10-ig adott időt a kormány.

A PDSZ szerint a bevezetni tervezett státusztörvénnyel nemcsak nőnének a pedagógusok munkaterhei, de felszámolnák az autonómia maradékát is,

„a szakmából azok is menekülni fognak, akik eddig ezt nem tervezték”.

A tervezet ellen petícióval sztrájkkal és tüntetéssel tiltakoznak a tanárok, diákok és civilek.

Címlapkép: Hiányjelekkel tiltakoznak a pedagógushiány ellen a budapesti Hősök terén 2023. január 31-én, a Szolidaritás Napján. Fotó: Alföldi Dániel István