Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már 46 ezren tiltakoznak a pedagógusok státusztörvénye ellen

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Le a bosszútörvénnyel! Le az elnyomással!” címmel hirdetett tüntetést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az EJHA – emberi jogi nevelők hálózata április 24 hétfőre, hogy a kormány státusztörvényként elhíresült módosító javaslata ellen tiltakozzanak. A tüntetés a pedagógus-szakszervezetek országos sztrájknapjával egybekötve kerül megrendezésre, a PDSZ pedig arra buzdít minden állampolgárt, hogy hétfőn a tüntetésen szolidarítson a munkabeszüntető tanárokkal.

A pedagógusok petícióval is tiltakoznak a kormány törvénytervezete ellen. A Pedagógusok Szakszervezete, a PDSZ és a Tanítanék mozgalom tegnapi sajtótájékoztatóján Miskolcon jelentette be, hogy a Tanítanék által kezdeményezett petíciót eddig összesen több mint 46 ezren írták alá.


Az aláírók között tanárok, szülők és diákok is szerepelnek. Pilz Olivér, a helyi Herman Ottó Gimnázium matematika-fizika-biológia szakos tanára elmondta, egy felmérést és készítettek arról, hogy a közoktatásban dolgozó miskolci tanárok mit gondolnak a törvénytervezetről: a több mint 200 fő által kitöltött kérdőív alapján minden résztvevő szerint a státusztörvény csak ártani fog a közoktatásban dolgozóknak.

„Hazugság, hogy a tanároknak ehhez kapcsolódóan kellene bért emelni.”

Szűcs Tamás, a PDSZ egykori elnöke szerint a kormány álságos módon összemossa a törvénytervezet szükségességét a pedagógusok béremelésével.

Gulyás Gergely a tegnapi kormányinfón a státusztörvényről is beszélt, ahol elmondta, a tervezet egyenesen érdeke a pedagógusoknak, akár előnyös is lehet nekik. A miniszter ezután a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét szidalmazta, majd közölte, hogy a kormány szerint sem az érettségi, sem az oktatás nincs veszélyben. Hozzátette, hogy véleménye szerint a szakszervezetekkel konstruktív tárgyalásokat folytat a minisztérium.

A tervezet kidolgozásába mellesleg nem vonták be az érintettek képviselőit, külső szakmai szervezeteket, és a százoldalas dokumentum „társadalmi vitájára” is mindössze nyolc napot hagytak. Számos részletet pedig külön jogszabályok tárgyalnak, amiket így a mostani folyamatban nem is lehet véleményezni.

Korábban írtuk, hogy a kormány a március 2-án közzétett úgynevezett státusztörvényként elhíresült tervezetével megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát, és egy új jogállás alá, úgynevezett köznevelési foglalkoztatotti jogviszony alá rendelné őket. A tervezet véleményezésére március 10-ig adott időt a kormány.

A PDSZ szerint a bevezetni tervezett státusztörvénnyel nemcsak nőnének a pedagógusok munkaterhei, de felszámolnák az autonómia maradékát is,

„a szakmából azok is menekülni fognak, akik eddig ezt nem tervezték”.

A kormány a béremeléssel indokolná a tanárok közalkalmazotti jogviszony alól való kivezetését, ám a szakszervezet szerint az egyiknek semmi köze a másikhoz, mivel nem az szabályozza a pedagógusbéreket – a fizetésemelés a köznevelési törvény módosításával is megoldható lenne. Hozzáteszik, az egyes bérsávokon belüli eltérés olyan nagy, hogy „kimondhatjuk, teljes mértékben egy szubjektív, munkáltatói döntésen alapuló bérezést vezetnek be”.

Címlapkép: Szolidaritási tüntetés a sztrájkoló pedagógusok mellett – 2022. november 18. Fotó: Alföldi Dániel István