Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A 30 alatti óvónő és a 20 éve a pályán lévő osztályfőnök sem kérnek a bosszútörvényből

Ez a cikk több mint 1 éves.

belügyminisztérium Egy matematika-informatika szakos, 20 éve a pályán lévő osztályfőnök és egy óvónő – aki a pedagógusok harminc év alatti 5 százalékához tartozik – léptek a színpadra.

Elmondták, a társadalom tudja hogy sok az órájuk és meg van kötve a kezük a tanítás tekintetében, és hogy számos rossz szabályozás nehezíti a munkájukat.

Viszont ha bevezetik a státusztörvényt, akkor félő, hogy nem beszélhetnek majd az érzéseikről, hogy ne sértsék meg az oktatásba vetett közbizalmat.

Mint mondták, számos negatív érzés gyötri napjainkban a pedagógusokat – pedig nem így kellene magát éreznie sem a pedagógusoknak, sem másnak. Ugyanakkor azt is megtudhattuk, hogy az elmúlt év egyszerre volt felemelő és küzdelmes az elmúlt év.

A státusztörvény bevezetésével sokan azonnal fel fognak mondani a várakozások szerint – és vannak, akik már most felmondtak. Az óvónő elmondta, hogy nem szeretné otthagyni a hivatását, de fáj neki a bosszútörvény gonoszsága – aminek jegyében megfigyelhetők, átvezényelhetők lesznek, és nem számíthat a szakmai véleményük, és röghöz köthetik őket.

Azt is elmondta, még nem tudja mihez kezdjen.

Kollégája pedig elmondta, dühös azért mert kényszerhelyzetbe hozták, és döntenie kell a diákok és a szabadság, a hivatás és az emberi méltóság között. És azért is dühös, mert elvették a jövőjét.

Ígéretük szerint küzdeni fognak, mert most nem áll előttük más lehetőség.

Címlapkép: Pedagógus felszólalók a státusztörvény elleni pedagógustüntetésen a budapesti Roosevelt téren 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos