Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bíróság mondta ki: jogszerűtlenül kordonozta el a rendőrség a kérdezni próbáló újságírókat a kormánytagoktól

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Fővárosi Törvényszék kimondta: szükségtelenül és aránytalanul kordonozta el a rendőrség a Karmelita kolostor bejáratát, sőt, az újságírók véleménynyilvánításhoz való jogát is csorbította.

Az ügy már több mint két éves: húsz rendőr állta el a 2020-as Szájer József körül kialakult botrányról érdeklődő újságírók útját. A Karmelita kolostorban zajló kormányülés bejáratához vezető út ötvenméteres körzetét zárták el kordonnal, ellehetetlenítve ezzel az újságírók munkáját.

A HVG és a Telex videós tudósításából is kiderül, hogy az újságíróknak mindössze két politikust, Varga Judit igazságügyi minisztert és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest sikerült megkérdezni a Karmelita előtt. A rendőrség védett személy érkezésére hivatkozva állított fel a kordont, a sajtó pedig csak ezen kívül tartózkodhatott.

A rendőrök azt mondták, az újságírókat nem korlátozzák, csak arrébb küldik, erre kaptak parancsot, amit teljesíteniük kell, arról pedig nem adhatnak ki információt, hogy a szóban forgó védett személy mikor érkezik és meddig tartózkodik az épületben. Ezt követően a sajtó munkatársai kb. 50 méteres távolságból voltak kénytelenek elüvölteni kérdéseiket a szolgálati autókból éppen kiszálló kormánytagoknak, válasz azonban nem érkezett egyiktől sem.

A Telex.hu munkatársai a Magyar Helsinki Bizottság segítségével fordultak a bírósághoz, miután sikertelennek bizonyult a Készenléti Rendőrséghez tett panasz.

Közel három év után, 2023. április 13-ai harmadik bírósági tárgyaláson mondta ki a Fővárosi Törvényszék, hogy az újságírók panasza megalapozott, és, hogy a rendőrök a kordon felállítását ködös érvelésekkel indokolták, amelyek nem elegendőek a lezárás szükségességének igazolásához. Olyan érvek hangzottak el, mint a „nagyszámú csoportosulás”, a védett személy érkezése, és, hogy „a korábbi időszakhoz képest jelentősebb számú az ellenőrizetlen személy megjelenése a Karmelita Kolostor főbejárata és a volt Honvéd Főparancsnokság közötti területen”.

„Az első bírósági eljárásban a bíróság azért kötelezte új eljárásra a Készenléti Rendőrséget, mert semmilyen tényállásfeltárást nem végeztek, senkit nem hallgattak meg, még a rendőröket sem. Ezt pótolták 2021 nyarán, de mind a Készenléti Rendőrség, mind a másodfokon eljáró ORFK újra elutasította a panaszt, arra hivatkozva, hogy védett személy, a miniszterelnök érkezése miatt kellett úgynevezett létesíménybiztosítási intézkedést alkalmazni. Az újabb ítéletében, 2022 nyarán, a Fővárosi Törvényszék azt állapította meg, hogy védett személy érkezése önmagában nem indok a terület lezárására, és a rendőrségnek meg kell indokolnia, hogy konkrétan miért volt szükséges és arányos a lezárás.”

– tette közzé a Helsinki Bizottság.

Győző Gábor, az újságírókat képviselő ügyvéd elmondta, hogy a bíróság végül jogállami szempontok szerint hozta meg a döntést, és bár egyértelműnek tűnik, hogy a rendőrség az újságírói munkát lehetetlenítette el, nem szabad eltekinteni attól, hogy nyilvánvalóan politikai utasítást teljesítettek a helyszín lezárásával.

„A rendőrségi kordonozás csak egy, egyébként elég látványos része annak, ahogy a hatóságok és hivatalok napi szinten akadályozzák a munkánkat, az emberek tájékoztatását. Nagyon sok esetben nem kapunk választ az állami szervektől, nem engednek be minket közintézményekbe (legyen szó kórházakról vagy iskolákról), hogy megmutassuk a valós viszonyokat, számos politikus pedig egyszerűen még akkor sem válaszol, ha személyesen tesszük fel kérdéseinket.”

– tette hozzá Fábián Tamás, a Telex.hu érintett újságírója.

(helsinki.hu)
Címlapkép: Mérce fotó