Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kordonnal zárta el a rendőrség a kormánytagokat a Szájerről kérdező újságíróktól

Ez a cikk több mint 3 éves.

Miután az operatív törzs szerdai ülését kivételesen nem a Belügyminisztériumban tartották, a sajtónak esélye sem volt Orbán Viktor miniszterelnököt megkérdezni a Szájer József vasárnap lemondott fideszes EP-képviselő körül kibontakozó botrányról – írja a HVG. A mai kormányülés viszont az eddig megszokott módon a Karmelita kolostorban került megrendezésre, ahol több stáb is várta az érkező kormánytagokat, hogy feltehessék kérdéseiket a közérdeklődésre számot tartó ügyben.

A HVG és a Telex videós tudósításából is kiderül, hogy az újságíróknak mindössze két politikust, Varga Judit igazságügyi minisztert és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest sikerült megkérdezni a Karmelita előtt, ezt követően azonban a rendőrség védett személy érkezésére hivatkozva kordont állított fel a bejárat előtt, a sajtó pedig csak ezen kívül tartózkodhatott.

A rendőrök azt mondták, az újságírókat nem korlátozzák, csak arrébb küldik, erre kaptak parancsot, amit teljesíteniük kell, arról pedig nem adhatnak ki információt, hogy a szóban forgó védett személy mikor érkezik és meddig tartózkodik az épületben. Ezt követően a sajtó munkatársai kb. 50 méteres távolságból voltak kénytelenek elüvölteni kérdéseiket a szolgálati autókból éppen kiszálló kormánytagoknak, válasz azonban nem érkezett egyiktől sem.

A kordonozás előtt érkező kormánypárti politikusok csak néhány szóban kommentálták a Szájer-ügyet, és nagyjából ugyanazt mondták: Varga Judit és – még a kordon újságírói oldalán elcsípett – Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint Szájer József helyesen cselekedett, amikor lemondott, Semjén Zsolt pedig azt mondta, nem érti, miért kellene neki megszólalnia ezzel kapcsolatban.

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő a Kossuth Rádióban azt mondta Szájerről:

„Esendő ember. Az vesse rá az első követ, aki bűntelen”.

A politikus nagyra becsüli és tiszteli Szájer politikai tevékenységét, mert szerinte kimagasló munkát végzett, amit az ellenfelei is elismernek. A többi fideszes képviselőhöz hasonlóan közölte azt is, szerinte a legjobb döntést hozta meg lemondásával.

Szijjártó Péter külügyminiszter a Continental kőbányai sajtótájékoztatóján a 444-nek  azt mondta, a konkrét ügyről ő sem tud többet, mint a sajtó vagy bárki más, ezért nem is menne bele találgatásokba azzal kapcsolatban, hogy a botrány kirobbanásának köze lehet-e Magyarország uniós költségvetési vétójához. Amit tehetnek, hogy tudomásul veszik Szájer bocsánatkérését.

Ahogy arról beszámoltunk, tegnap délután hivatalosan is megerősítette Szájer József, a Fidesz vasárnap lemondott EP-képviselője, hogy ő bukott le múlt pénteken egy brüsszeli razzia során, amikor is egy -a belga járványügyi szabályokat be nem tartó – orgián vett részt.

„A rendőrség szerint extasy tablettát találtak. Az nem az enyém, arról hogy ki és miképp helyezte el nincs tudomásom. A rendőrségnek erről nyilatkozatot tettem. Sajnálom, hogy megsértettem a gyülekezésre vonatkozó szabályokat, ez felelőtlenség volt részemről, az ezért járó szankciókat vállalom”

– közölte Szájer, arról azonban nem szólt a politikus nyilatkozata, hogy az általa házibulinak nevezett eseményről a rendőrség kiérkezésekor az ereszcsatornán leereszkedve próbált menekülni, azonban utolérték, a drogot pedig az ő hátizsákjában találták, ezért nyomozás indult ellene.

A Borkai-botrányhoz képest egyébként meglepően hamar, már tegnap este  beszámolt a közmédia az esetről, az ugyanakkor már nem mondható el a híradásról, hogy minden lényeges információ szerepelt volna benne. Az M1 híradója maradt a házibuli verziónál, drogról és a rendőrség előli menekülésről pedig egy szó sem esett, ami azért különösen kínos, mert ezután az ellenzéki pártok reakcióiból idéztek, amelyek többek közt párhuzamot vontak Borkai Zsolt és Kaleta Gábor botrányával, illetve arról kérdezték a kormányt, mennyire illik bele a magukról alkotott képbe egy ilyen politikus. Kontextus nélkül azonban ezek a megszólalások érthetetlenek egy olyan néző számára, aki a köztévé híradójából értesült először az ügyről, hiszen az csupán arról számolt be, hogy Szájer megszegte a belga gyülekezési szabályokat, és emiatt mondott le.

Címlapkép: Telex képernyőfotó