Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A választási törvény módosítását tervezi a Fidesz – közvetítésünk a kormányinfóról

Ez a cikk több mint 1 éves.

A kormányinfón többek között kiderült:

  • Közös lőszerbeszerzésről tárgyalnak az uniós tagállamok
  • Az Állami Számvevőszék vizsgálja az ellenzék „finanszírozási botrányát”
  • A választási törvény módosítását tervezi a Fidesz
  • Április közepén dönt a kormány az élelmiszerárstop sorsáról
  • A kormány szerint az orvosi ellátás „mindenhol folyamatos és jó színvonalon működik”
  • Nem változtat a homofób törvényen az uniós forrásokért a kormány, amelyek Gulyás miniszter szerint azért nem jönnek, mert az Európai Bizottság húzza az időt

A sajtótájékoztatót az M1 közvetítette élőben:

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Orbán Viktor a 2022 februári, Putyinnál tett látogatása után is több nyugati vezetővel beszélt, és ott előadta béketerveit, de sajnos ezek nem jártak sikerrel – mondta el Gulyás Gergely a HVG kérdésére. Hozzátette, a 2014 utáni, ukrajnai helyzetet a NATO „rosszul értékelte”, ezért aztán „a háború már nem volt elkerülhető”, ezzel együtt Oroszország megsértette a nemzetközi jogot az invázióval.

Azt is elmondta a miniszter, a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Svédország és Finnország NATO-tagságának ratifikációja a parlament szuverén joga, most úgy áll, hogy „márciusban döntenek” Finnországról, Svédországról pedig később. Hozzátette, azt várja a magyar kormány, hogy hétfőn a NATO tanácsa „megköszöni a magyar kormánynak  Finnország ratifikációját.”

Arról, hogy az egyetemi vagyonkezelő alapítványok immár kórházakat is birtokba vehetnek, a miniszter azt válaszolta, az egyetemek szenátusai szuverén módon döntöttek a vagyonkezelő alapítványi formáról, világos volt, hogy az egyetemi kórházak helyzetét is hasonlóan kell rendezni, más megoldás „alkalmatlan, vagy rossz lenne.” Ezért Gulyás Gergely szerint technikailag az irányítást át kell vennie a vagyonkezelő egyetemi alapítványokat, de még ha „tulajdonjogot is jelent” ez az alapítványoknak, a kórházi funkciót akkor is fenn kell tartani.

Az is kiderült a HVG kérdésére, hogy nem ismert azoknak az iskoláknak a pontos száma, amelynek a fenntartását az egyházak igényelték.

A nemzetközi büntetőbíróság által Vlagyimir Putyinra kiadott elfogatóparancsa kapcsán Gulyás azt mondta, amennyiben az orosz elnök Magyarországra jönne, a hatóságok csak a magyar jogrendnek tudnak érvényt szerezni, nem tudják letartóztatni Putyint, ugyanis egy nemzetközi egyezmény elfogadása nem jelenti azt, hogy be is épül a jogrendbe.

Gulyás arról is beszélt, egyszerűbb lett volna megelőzni a háborút azzal, hogy a NATO megad bizonyos biztonsági garanciákat Oroszországnak. A háború kitörésének felelőssége Oroszországot terheli, ugyanakkor más nagyhatalmak felelősségét is figyelembe kell venni véleménye szerint.
Miért nem lehet azt kimondani, hogy Oroszország hagyja abba Ukrajna támadását? – kérdezte a Telex újságírója, mire Gulyás azt mondta, már sokszor elítélték. Arra a felvetésre, hogy a kormány narratívája szerint inkább a brüsszeli szankciók teszik tönkre az életünket (lásd nemzeti konzultáció), mintsem Oroszország, Gulyás azt mondta, attól, hogy egy állítás igaz, egy másik is igaz lehet.

A Magyar Orvosi Kamarával kapcsolatban újságírói kérdésre felmerült, hogy
még mindig nincs meg a végrehajtási rendelet, amely alapján le lehetne bonyolítani a MOK-tól elvett – akár éppen folyamatban lévő – etikai eljárásokat az Egészségügyi Tudományos Tanácsnál. Gulyás Gergely szerint ez a rendelet érkezni fog, de még a MOK-kal is konzultálni kell ehhez.

Az RTL újságírója felemlegette, hogy a kormány azt mondta, az orvosi kamara fenyegeti a háziorvosokat, ezért nem merik aláírni az ügyeleti átalakítással kapcsolatos szerződéseket. A MOK szerint viszont a kormányhivatalok fenyegetik az orvosokat több millió forintos büntetéssel, amennyiben nem vállalnak ügyeletet. Gulyás szerint senki senkit nem fenyegetett, a legtöbb megyében az aláírók száma elég lesz az ügyeleti ellátás biztosításához. Mint arról beszámoltunk, a háziorvosok harmada nem írta alá a kormány által átnyomott új ügyeleti szerződést, a mentőszolgálat szerint viszont kiválóan működik az új rendszer.

A kastélyok vagyonkezelői kézbe adásával kapcsolatban felröppent hírekkel kapcsolatban azt mondta a miniszter, hogy ha vagyonkezelésbe adná is az állam ezeket az épületeket, az a közcélt nem érinthetné, tehát pl. ha valami múzeumként működik, ugyanúgy nyitva kell maradnia. A kérdés, hogy van-e hatékonyabb hasznosítása ezeknek a kastélyoknak, van-e jobb gazdájuk, mint az állam.

Arra a kérdésre, hogy a kormány által tervezett gázerőművekbe honnan fognak gázt szerezni, a miniszter azt válaszolta, Oroszországból, ez praktikusnak és olcsónak tűnik. „Mi mindig abban voltunk érdekeltek, hogy ne legyenek egyoldalú függések” – mondta, ezért reménykednek, hogy később lesznek más lehetőségek is.

A Silicon Valley Bank és Credit Suisse bedőlésével kapcsolatban a Blogstar tudósítója az iránt érdeklődött, a magyar tulajdonú bankrendszer ellenállóbb-e. Gulyás Gergely úgy vélekedett válaszában, eddig úgy látszik, nem csupán a magyar, de az európai bankrendszer is ellenállóbb talán mint a 2008-as pénzügyi válság idején.

Azt azért ő is fontosnak tartotta, hogy a magyarországi bankok között döntő a hazai tulajdon, mert így a tőkekivonás sem veszélyeztet minket.

A Mediaworks kérdésére, hogy mi lenne a kormány homofób törvényének sorsa egy EU-s elutasítás esetén, Gulyás úgy válaszolt, nincs uniós hatáskör az iskolai „szexuális felvilágosítással kapcsolatban.” Természetesen, tette hozzá a miniszter, a bírósági ítélet kedvezőtlen is lehet, ebben az esetben felmerül a szigorítás is.”

A svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban a miniszter jelezte a kabinat „pillanatnyilag” nem tervez egyeztetni a svéd kormánnyal.

Arról, hogy a választási törvényben lesznek-e módosítások, Gulyás hangsúlyozta, egy évvel választások előtt nem nyúlnának a szabályokhoz, ezért még maradt két hónapjuk a törvények megohozatalára.

„Nem árulunk zsákbamacskát, a pártok külföldi finanszírozását 1989 óta tiltják a törvények,” Gulyás szerint ebben a témában törvénykeznének még.

Az Mfor kérdésére Gulyás elmondta, a „gyármentő programon” kívül is sok kedvezményes hitel áll rendelkezésre, bizonyos szektorokban további lehetőségeket készítenek elő, de ezek a programok „még nincsenek abban az állapotban”, hogy beszámoljon róluk.

Arra a kérdésre, mit csinál most a korrupciót üldöző Integritás Hatóság, a miniszter elmondta, működnek a munkacsoportok, különböző civil szervezetek részvételével, és bíznak benne hogy „ha már ezt EU-s nyomásra megtettük, akkor hasznos is lesz az ország számára.”

A kamatstopról pedig elárulta, szerinte ez a kamatsapka a „pénzügyi stabilitást szolgálja”, örökké ez sem tartható fenn, ezért „mint minden piaci beavatkozás”, szerinte ez is csupán ideiglenes intézkedés.

A Mandiner kérdésére kiderült, az Erasmus-program uniós blokkolásával kapcsolatban egyelőre nincs megállapodás, Gulyás szerint eredmény az lesz, ha az Európai Bizottság júniustól is engedi pályázni a magyar hallgatókat.

Mennyit nyomhat a latban, hogy az Európai Bizottság belépett a „gyermekvédelmi” törvény módosítására indított uniós perben? – hangzott el a következő kérdés. A miniszter szerint az uniós jog szerint az oktatás nemzeti hatáskör, ugyanakkor a Bizottság perbelépése egyfajta nyomásgyakorlásnak tekinthető.

Tervezi-e a kormány, hogy változtat az Ukrajnával szembeni stratégián? – hangzott el a kérdés a Népszava újságírójától. Gulyás kifejtette, szeretnének változtatni, de az ukránok nem változtatnak a magyar nyelvhasználatot szűkítő oktatási törvényen, ezért nincs más eszköze a magyar diplomáciának.

Miért állította Orbán Viktor, hogy Magyarországra csak orosz energiavezeték érkezik, miközben létezik az Adria-kőolajvezeték is? – hangzott el a következő kérdés. Gulyás szerint hiába van csövünk már országokkal összeköttetésben is, ha nincs benne olaj vagy gáz, akkor nem fogunk előbbre jutni. Vannak alternatív források, de ha nem kapunk orosz olajat vagy gázt, leáll a gazdaság.

Magyarország egy szövetségi rendszerben van az Egyesült Államokkal, és mindig jó viszonyra törekedett vele, és gazdasági kapcsolataink is jók – válaszolta sajtókérdésre Gulyás Gergely, azonban „a jelenlegi amerikai kormányzat” kritikus a magyar kormánnyal szemben, számos barátságtalan lépést hozott vele szemben, „amit sajnál”.

Gulyás külön kihangsúlyozta, fájlalja a kettős adóztatásra vonatkozó egyezmény hiányát is. Hozzátette, „ha a Fideszhez kötődő személyek fizették volna az amerikai Republikánus Párt kampányát, akkor az ottani demokrata kormányzat nem örülne ennek. Mi ehhez képest úriemberek vagyunk” – szögezte le a miniszter.

A 24.hu kérdésére, hogy hajlandó-e a kormány törvénymódosításokra a hónapok óta beragadt uniós források folyósítása érdekében, Gulyás azt válaszolta: a forrásokhoz az igazságszolgáltatás reformjára van szükség, amiről Varga Judit igazságügyi miniszter már megegyezett a Bizottsággal, van egy kölcsönösen elfogadott törvénytervezet, csak egy visszajelzésre várnak, amit folyamatosan halogat a Bizottság.

Arra a kérdésre, hogy a Bizottság által szintén kifogásolt családvédelminek nevezett, az iskolákban és óvodákban a kormány elképzelése szerint jelen lévő „LMBTQ-lobbit” üldöző – valójában homofób – törvényen hajlandó-e változtatásra a kormány, Gulyás azt felelte, egyelőre nem látják okát.

Ha valaki rápillant a brit közvélemény-kutatásokra, akkor kiderül, hogy a brit Munkáspárt hamarosan kormányra kerülhet, ezért logikus, hogy Dobrev Klára a vezetőjükkel, Keir Starmerrel találkozott, sőt, gratulál is neki – hangsúlyozta Gulyás Gergely a Magyar Hírlap kérdésére válaszolva.

A miniszter hangsúlyozta, „a baj azzal van, hogy Dobrev EP-képviselőként azért tesz, hogy Magyarország ne jusson hozzá az uniós pénzekhez”.

Arról, hogy a Nagy-Magyarország ábrázolásokat mégis engedélyezheti UEFA-futballmeccsekent Gulyás elmondta, a kirekesztő szimbólumok valóban nem férnek bele, de „történelmi ábrázolásokat” valóban nem szabad tiltani.

Az ATV kérdésére a miniszter elmondta: a finnek esetében a kormánypárti képviselőcsoport már támogatni tudja a NATO-csatlakozást, reméli, mielőbb így lesz a svédek kapcsán is. Gulyás nem hiszi, hogy a svéd csatlakozás támogatását nagyon sokáig húzná el a vita.

Szijjártó Péter csörtéjét az amerikai nagykövettel így kommentálta Gulyás: komolytalan dolgokkal nem érdemes szövetségeseket megvádolni, szerinte az amerikaiak csalódottságukbnan írtak egy jelentést az Magyarországról, miután nem a nekik kedves politikai erők nyerték a választást. (A külügyminiszter azt sérelmezte, hogy az USA-ban országjelentést készítettek az emberi jogi helyzetről, Szijjártó ezt belügyeinkbe való beavatkozásnak nevezte.)

Kérdésében vetette fel az ATV-től Csuhaj Ildikó, hogy a miniszterelnök további csővezetékek építésével 2022-re 50 százalék alá vizionálta az orosz gázfüggőséget. Hogy ez miért nem sikerült, Gulyás azt mondta: Magyarország vállalása pont, hogy sikerült, de a probléma nem az, hogy nincs csővezeték, hanem az, hogy nincs Oroszországon kívül elegendő gáz.

Mikor érkezhetnek az EU-s pénzek? – kérdezte az ATV: Gulyás szerint teljesítették az Európai Bizottság kéréseit, így nincs létező jogi alapja, hogy csúsztassák a kifizetéseket. A miniszter azt mondta: az EB csúszik a visszajelzésekkel, a kért törvények már kodifikálva vannak.

Arra a kérdésre, hogy reális-e 5 millió forintos bírsággal fenyegetni a havi két ügyeletet nem vállaló orvosokat, a miniszter azt mondta,  a jogszabályoakt mindenkinek be kell tartani, bár első alkalommal szerinte nem valószínű, hogy ekkora bírságot kapna valaki.

Az Index kérdésére Gulyás elismételte, két héttel a határidő lejárta előtt dönt majd a kormány az árstopok sorsához, a kurrens gazdasági adatok alapján. Az Index tudósítója azt is megkérdezte, nem célszerű-e késő este bejelenteni ilyesmit, Gulyás úgy reagált, a benzin és az élelmiszer két különféle termék, az élelmiszerboltoknak ugyanis készletezési kötelezettségeik is vannak.

Arra a kérdésre, hogy már az orvosok kétharmada jelezte, hogy tagja marad a Magyar Orvosi Kamarának a miniszter hangsúlyozta, a választás önkéntes, immár nem kötelező, így a döntésüket „tiszteletben tartják”.

Egy másik kérdésre hangsúlyozta, az orvosi ellátás „mindenhol folyamatos és jó színvonalon működik”,

így semmiféle problémát nem lát ebben. Az, hogy csupán a háziorvosok harmada írta alá az új ügyeleti rendszert Gulyás szerint relatív adat, de egyelőre semmi baj nincsen.

Egy másik kérdésre Gulyás Gergely viszont hozzátette, szerinte nincs szükség finomhangolásra az ügyeleti rendszernél, a Magyar Orvosi Kamara is támogatja, így „nincs miről tárgyalni, hiszen egyetértünk.”

Azt is elmondta, kérdésre, hiába adják át a börtönben ülő embercsempészeket, nincs fogadó állam ezért egy darabig magyar büntetés-végrehajtási intézményekben maradnak az elfogottak, és a jogi eljárást is Magyarországon folytatják le, „a szigorú büntetőpolitika” jegyében.

A Budapest Airport felvásárlásával kapcsolatban Gulyás elmondta, a könyvvizsgálói átnézés és más feladatok miatt legalább 4-5 hónap lehet még az adásvétel lezárása.

Az Origo kérdésére, miszerint várható-e, hogy a pedofil bűncselekmények büntetési tételein változtat a kormány, Gulyás azt mondta, minden felvetést érdemes megfontolni, de szerinte a büntetési tételek súlyossága közel kellően megfelelő, a nagyobb baj, hogy a 14 év feletti fiatalokat már semmi nem védi, így például egy 40 év fölötti felnőtt jogilag büntetlenül szexuális kapcsolatba léphet egy 14 éves gyermekkel. Gulyás szavaiból ítélve valószínűleg erre is vonatkozni fog a kormány által beharangozott újabb gyermekvédelmi törvénymódosítás.

A kormányközeli médiában az elmúlt hetekben pedagógusok által elkövetett gyermekabuzálások kapnak kiemelt figyelmet, így feltehetőleg erre vonatkozólag is törvénymódosítás is várható. Arról ugyanakkor továbbra sem beszél a kormány, hogy a gyermekek nagy részét saját otthonában, saját rokonai bántalmazzák észrevétlenül, többnyire következmények nélkül, valamint, hogy a gyermekvédelem ennél sokkal szélesebb skálán kellene mozogjon, amit jelenleg súlyos rendszerszintű problémák lehetetlenítenek el.

A Hír TV kérdésére Gulyás Gergely csak annyit válaszolt, legkésőbb nyárra elkészül majd a „gyermekvédelmi törvény” új módosítása. Arra a kérdésre, hogy mit szólnak ahhoz, hogy „a Momentum Brüsszelben keres támogatókat az ellen”, a miniszter fájlalta, hogy ez nem egy közös ügy, és hogy a párt „a saját országát jelenti fel külföldön.”

Az MTVA kérdésére Gulyás Gergely elmondta, új intézkedést nem terveznek, de fenntartják „inflációcsökkentő intézkedéseiket”. Várakozásuk szerint az év közepére az infláció csökkenő tendenciája felerősödik majd, és „év végére egyszámjegyű lesz az infláció”

A legfontosabbak szerinte „az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentés, a kamatstopok és az árstopok”. A miniszter szerint ezeket addig kell fenntartani, amíg az infláció nem csökken.

Egy másik kérdésre elismételte, minden más területen „komoly segítséget ad” a magyar kormány „Ukrajnának,” támogatja a közös uniós kezdeményezéseket is erre vonatkozóan, de „fegyvereket nem szállít.”

Gulyás Gergely hangsúlyozta, nem szándéka az ukránoknak megmondani, mit csináljanak, egy atomhatalom (Oroszország) belesodródása a konfliktusba, azonban „aggasztó.”

„A harmadik világháború kockázata még soha nem volt ilyen nagy”

– értékelte a helyzetet a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Magyar Nemzet kérdésére Gulyás Gergely elismételte, „Brüsszelnek baja van a magyar gyermekvédelmi törvénnyel”, és észrevételezte azt is, a perhez több nyugati, uniós tagállam is csatlakozott.

„A gyermekvédelemben Európa legszigorúbb rendszerét hozzuk majd létre és tartjuk fenn”

A NATO-Ukrajna bizottságról a miniszter elmondta, a magyar álláspont szerint „ez csupán egy baráti beszélgetés lesz”, a magyar hozzájárulás nélkül ugyanis érdemi határozat szerinte nem hozható az április 4-i fórumon.

Az ukrajnai gabonadömping miatti kármentesítésből is kimarad a Magyar Nemzet munkatársa szerint, ezért Gulyás Gergely kifejezte, a helyzet miatt további, érdemi válaszintézkedéseket is meg kell fontolni, az EU ugyanis „csupán egyes országoknál ismeri el ennek piactorzító hatását.”

A kormánylap tudósítója megemlítette az ellenzék „gurulódollár-botrányát” is, szerinte adószabályokat is sértettek. Gulyás Gergely szerint ez „a magyar politikatörténet rendszerváltás utáni történetének legsúlyosabb finanszírozási botránya”, amely során külföldről azért fizettek, hogy „a magyarok új kormányt válasszanak a jelenlegi helyett.”

Gulyás közölte, az Állami Számvevőszék már levelet írt a parlamentnek a vizsgálat keretében, majd az érintett pártokkal is kapcsolatba lép. A „baloldali önkormányzati választási jelöltekre” válaszul a miniszter azt is közölte, a Fidesz „megfelelő időben” dönt majd jelöltjeiről.

Gulyás Gergely expozéjában nem sok újdonságról számolt be: a kormány tegnap csak röviden tárgyalt a legfontosabb aktuális kérdésekről, Orbán Viktor ugyanis délután az uniós csúcsra utazott Brüsszelbe. Továbbra is az Ukrajnában zajló háború éppen aktuális állása a legfontosabb téma Gulyás beszámolója szerint.

Ahogyan azt hétről hétre elmondja, most is elismételte: a kormány a békés megoldást támogatja, tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. A fegyverszállításban nem vesz részt a kormány, ugyanakkor minden, akár a NATO védelmi képességeit erősítő, akár a magyar hadsereg jobb felszereltségét segítő lépést támogat.

Azt ugyanakkor üdvözlendőnek tartja, hogy az EU is aktívabb lett a katonai területen. Közös uniós lőszerbeszerzésről tárgyalnak; csoportos megrendelés keretében egy 7 éves időszakban könnyebben jutunk majd lőszerhez, amit csak a magyar honvédség fog felhasználni. Gulyás szerint lesznek olyan uniós tagállamok, akik a frontra is küldenek ebből, Magyarország nem fog, csak humanitárius segítséget nyújtunk.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}