Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A 14 év feletti gyerekeket semmi sem védi

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Origo kérdésére, miszerint várható-e, hogy a pedofil bűncselekmények büntetési tételein változtat a kormány, Gulyás azt mondta, minden felvetést érdemes megfontolni, de szerinte a büntetési tételek súlyossága közel kellően megfelelő, a nagyobb baj, hogy a 14 év feletti fiatalokat már semmi nem védi, így például egy 40 év fölötti felnőtt jogilag büntetlenül szexuális kapcsolatba léphet egy 14 éves gyermekkel. Gulyás szavaiból ítélve valószínűleg erre is vonatkozni fog a kormány által beharangozott újabb gyermekvédelmi törvénymódosítás.

A kormányközeli médiában az elmúlt hetekben pedagógusok által elkövetett gyermekabuzálások kapnak kiemelt figyelmet, így feltehetőleg erre vonatkozólag is törvénymódosítás is várható. Arról ugyanakkor továbbra sem beszél a kormány, hogy a gyermekek nagy részét saját otthonában, saját rokonai bántalmazzák észrevétlenül, többnyire következmények nélkül, valamint, hogy a gyermekvédelem ennél sokkal szélesebb skálán kellene mozogjon, amit jelenleg súlyos rendszerszintű problémák lehetetlenítenek el.

A Hír TV kérdésére Gulyás Gergely csak annyit válaszolt, legkésőbb nyárra elkészül majd a „gyermekvédelmi törvény” új módosítása. Arra a kérdésre, hogy mit szólnak ahhoz, hogy „a Momentum Brüsszelben keres támogatókat az ellen”, a miniszter fájlalta, hogy ez nem egy közös ügy, és hogy a párt „a saját országát jelenti fel külföldön.”

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi