Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány szerint az Európai Bizottság húzza az időt, nem ők

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az ATV kérdésére a miniszter elmondta: a finnek esetében a kormánypárti képviselőcsoport már támogatni tudja a NATO-csatlakozást, reméli, mielőbb így lesz a svédek kapcsán is. Gulyás nem hiszi, hogy a svéd csatlakozás támogatását nagyon sokáig húzná el a vita.

Szijjártó Péter csörtéjét az amerikai nagykövettel így kommentálta Gulyás: komolytalan dolgokkal nem érdemes szövetségeseket megvádolni, szerinte az amerikaiak csalódottságukbnan írtak egy jelentést az Magyarországról, miután nem a nekik kedves politikai erők nyerték a választást. (A külügyminiszter azt sérelmezte, hogy az USA-ban országjelentést készítettek az emberi jogi helyzetről, Szijjártó ezt belügyeinkbe való beavatkozásnak nevezte.)

Kérdésében vetette fel az ATV-től Csuhaj Ildikó, hogy a miniszterelnök további csővezetékek építésével 2022-re 50 százalék alá vizionálta az orosz gázfüggőséget. Hogy ez miért nem sikerült, Gulyás azt mondta: Magyarország vállalása pont, hogy sikerült, de a probléma nem az, hogy nincs csővezeték, hanem az, hogy nincs Oroszországon kívül elegendő gáz.

Mikor érkezhetnek az EU-s pénzek? – kérdezte az ATV: Gulyás szerint teljesítették az Európai Bizottság kéréseit, így nincs létező jogi alapja, hogy csúsztassák a kifizetéseket. A miniszter azt mondta: az EB csúszik a visszajelzésekkel, a kért törvények már kodifikálva vannak.

Arra a kérdésre, hogy reális-e 5 millió forintos bírsággal fenyegetni a havi két ügyeletet nem vállaló orvosokat, a miniszter azt mondta,  a jogszabályoakt mindenkinek be kell tartani, bár első alkalommal szerinte nem valószínű, hogy ekkora bírságot kapna valaki.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs