Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán már előadta béketerveit, de nem sikerült megakadályoznia a háborút

Ez a cikk több mint 1 éves.

Orbán Viktor a 2022 februári, Putyinnál tett látogatása után is több nyugati vezetővel beszélt, és ott előadta béketerveit, de sajnos ezek nem jártak sikerrel – mondta el Gulyás Gergely a HVG kérdésére. Hozzátette, a 2014 utáni, ukrajnai helyzetet a NATO „rosszul értékelte”, ezért aztán „a háború már nem volt elkerülhető”, ezzel együtt Oroszország megsértette a nemzetközi jogot az invázióval.

Azt is elmondta a miniszter, a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Svédország és Finnország NATO-tagságának ratifikációja a parlament szuverén joga, most úgy áll, hogy „márciusban döntenek” Finnországról, Svédországról pedig később. Hozzátette, azt várja a magyar kormány, hogy hétfőn a NATO tanácsa „megköszöni a magyar kormánynak  Finnország ratifikációját.”

Arról, hogy az egyetemi vagyonkezelő alapítványok immár kórházakat is birtokba vehetnek, a miniszter azt válaszolta, az egyetemek szenátusai szuverén módon döntöttek a vagyonkezelő alapítványi formáról, világos volt, hogy az egyetemi kórházak helyzetét is hasonlóan kell rendezni, más megoldás „alkalmatlan, vagy rossz lenne.” Ezért Gulyás Gergely szerint technikailag az irányítást át kell vennie a vagyonkezelő egyetemi alapítványokat, de még ha „tulajdonjogot is jelent” ez az alapítványoknak, a kórházi funkciót akkor is fenn kell tartani.

Az is kiderült a HVG kérdésére, hogy nem ismert azoknak az iskoláknak a pontos száma, amelynek a fenntartását az egyházak igényelték.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher