Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás szerint senki nem fenyegette az orvosokat, és minden megyében elegen vállalnak ügyeletet

Ez a cikk több mint 1 éves.

A nemzetközi büntetőbíróság által Vlagyimir Putyinra kiadott elfogatóparancsa kapcsán Gulyás azt mondta, amennyiben az orosz elnök Magyarországra jönne, a hatóságok csak a magyar jogrendnek tudnak érvényt szerezni, nem tudják letartóztatni Putyint, ugyanis egy nemzetközi egyezmény elfogadása nem jelenti azt, hogy be is épül a jogrendbe.

Gulyás arról is beszélt, egyszerűbb lett volna megelőzni a háborút azzal, hogy a NATO megad bizonyos biztonsági garanciákat Oroszországnak. A háború kitörésének felelőssége Oroszországot terheli, ugyanakkor más nagyhatalmak felelősségét is figyelembe kell venni véleménye szerint.
Miért nem lehet azt kimondani, hogy Oroszország hagyja abba Ukrajna támadását? – kérdezte a Telex újságírója, mire Gulyás azt mondta, már sokszor elítélték. Arra a felvetésre, hogy a kormány narratívája szerint inkább a brüsszeli szankciók teszik tönkre az életünket (lásd nemzeti konzultáció), mintsem Oroszország, Gulyás azt mondta, attól, hogy egy állítás igaz, egy másik is igaz lehet.

A Magyar Orvosi Kamarával kapcsolatban újságírói kérdésre felmerült, hogy
még mindig nincs meg a végrehajtási rendelet, amely alapján le lehetne bonyolítani a MOK-tól elvett – akár éppen folyamatban lévő – etikai eljárásokat az Egészségügyi Tudományos Tanácsnál. Gulyás Gergely szerint ez a rendelet érkezni fog, de még a MOK-kal is konzultálni kell ehhez.

Az RTL újságírója felemlegette, hogy a kormány azt mondta, az orvosi kamara fenyegeti a háziorvosokat, ezért nem merik aláírni az ügyeleti átalakítással kapcsolatos szerződéseket. A MOK szerint viszont a kormányhivatalok fenyegetik az orvosokat több millió forintos büntetéssel, amennyiben nem vállalnak ügyeletet. Gulyás szerint senki senkit nem fenyegetett, a legtöbb megyében az aláírók száma elég lesz az ügyeleti ellátás biztosításához. Mint arról beszámoltunk, a háziorvosok harmada nem írta alá a kormány által átnyomott új ügyeleti szerződést, a mentőszolgálat szerint viszont kiválóan működik az új rendszer.

A kastélyok vagyonkezelői kézbe adásával kapcsolatban felröppent hírekkel kapcsolatban azt mondta a miniszter, hogy ha vagyonkezelésbe adná is az állam ezeket az épületeket, az a közcélt nem érinthetné, tehát pl. ha valami múzeumként működik, ugyanúgy nyitva kell maradnia. A kérdés, hogy van-e hatékonyabb hasznosítása ezeknek a kastélyoknak, van-e jobb gazdájuk, mint az állam.

Arra a kérdésre, hogy a kormány által tervezett gázerőművekbe honnan fognak gázt szerezni, a miniszter azt válaszolta, Oroszországból, ez praktikusnak és olcsónak tűnik. „Mi mindig abban voltunk érdekeltek, hogy ne legyenek egyoldalú függések” – mondta, ezért reménykednek, hogy később lesznek más lehetőségek is.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos