Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás: közös lőszerbeszerzésről tárgyalnak az uniós tagállamok

Ez a cikk több mint 1 éves.

Gulyás Gergely expozéjában nem sok újdonságról számolt be: a kormány tegnap csak röviden tárgyalt a legfontosabb aktuális kérdésekről, Orbán Viktor ugyanis délután az uniós csúcsra utazott Brüsszelbe. Továbbra is az Ukrajnában zajló háború éppen aktuális állása a legfontosabb téma Gulyás beszámolója szerint.

Ahogyan azt hétről hétre elmondja, most is elismételte: a kormány a békés megoldást támogatja, tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. A fegyverszállításban nem vesz részt a kormány, ugyanakkor minden, akár a NATO védelmi képességeit erősítő, akár a magyar hadsereg jobb felszereltségét segítő lépést támogat.

Azt ugyanakkor üdvözlendőnek tartja, hogy az EU is aktívabb lett a katonai területen. Közös uniós lőszerbeszerzésről tárgyalnak; csoportos megrendelés keretében egy 7 éves időszakban könnyebben jutunk majd lőszerhez, amit csak a magyar honvédség fog felhasználni. Gulyás szerint lesznek olyan uniós tagállamok, akik a frontra is küldenek ebből, Magyarország nem fog, csak humanitárius segítséget nyújtunk.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán