Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az iráni focicsapat nem énekelte el a himnuszt, hogy így támogassa a hazai feminista tüntetéshullámot

Ez a cikk több mint 1 éves.

A kétes körülmények közt létrejött katari világbajnokságon is folytatódik az a tendencia, hogy a politika beszivárog a fociba. Idén eleve sokaknál felháborodást váltott ki a katari rendezést övező korrupció és a világbajnokságot lehetővé tevő építőmunkások jogainak teljes hiánya, ami több ezer rabszolgamunkás halálához vezetett, de az európai és magyar focit is övező téma, a homofóbia kérdése is felbukkant.

A FIFA nyomására több csapat is felhagyott azzal a tervével, hogy a meccsen szivárványszínű, OneLove feliratú karszalagot viseljen, ami a „sokszínűséget” és a „befogadást” volt hivatott jelképezni. Néhányan azonban így is viselték a karszalagot a helyszínen, például a BBC sportriportere, Alex Scott is.

Az iráni tiltakozások is utolérték a katari focivébét.

Az iráni focicsapat azzal fejezte ki szolidaritását a feminista tiltakozókkal, hogy nem énekelték el a himnuszt. A közönségből füttyszó is hallatszott iráni részről és Woman Live Freedom feliratú transzparenseket tartottak fel a szurkolók.

Szeptemberben azután indult tüntetés- és sztrájkhullám az országban, hogy a huszonkét éves Masha Amini-t halálra verte a rettegett erkölcsrendészet, amiért nem találták megfelelőnek a fejkendőjét.

A hír hallatán spontán tüntetések alakultak ki a fővárosban és több nagyvárosban a nőkkel szembeni szigorú előírások ellen. A tüntetések során több nő is tüntetőleg levágta a haját vagy elégette fejkendőjét. A feminista hullám általános rendszerellenes mozgalommá nőtte ki magát, olajipari dolgozók és egyetemi oktatók is sztrájkba léptek. Már hivatalos adatok szerint is több mint száznyolcvan áldozata van a megtorlásoknak és a letartóztatottak számát 14 ezerre becslik.