Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyetemi sztrájkokkal és növekvő nemzetközi felháborodással folytatódnak az iráni tüntetések

Ez a cikk több mint 1 éves.

Még a hivatalos állami adatok szerint is legalább 41 halálos áldozata van eddig a kormányerők és a tüntetők összecsapásainak Iránban, ahol 10 napja szünet nélkül, több régióban és a fővárosban, Teheránban is zajlanak a rezsimellenes utcai demonstrációk.

Hétfőn a tüntetések során először sztrájkba léptek többen a hírneves teheráni Sarif Műszaki Egyetem professzorai közül, követelve, hogy a hatóságok engedjék szabadon a tüntetések során letartóztatott diákjaikat.

Az Iran International által idézett Dr. Ali Sarifi Zaredzsi professzor így írt Twitterén:

„Egyetlen órát sem vagyok hajlandó megtartani, amíg a Sarif Egyetem őrizetbe vett diákjait mind az utolsó emberig szabadon nem engedik.”

Az Iráni Tanári Szakszervezetek Koordinációs Tanácsa vasárnap sztrájkot hirdetett hétfőre és szerdára (kedd munkaszüneti nap) a tüntetők támogatására. Ez az első nagyobb sztrájkfelhívás, bár a közösségi médiában már korábban is arra buzdították a kulcsfontosságú kormányzati gazdasági ágazatok dolgozóit, hogy ne jelenjenek meg a munkahelyükön.

Az országos méretűvé duzzadt demonstrációk a 22 éves Mahsa Amini (igazi nevén Jina Amini) iráni kurd nő rendőrök általi valószínű meggyilkolása után törtek ki, igazságot és a rezsim távozását követelve. Rengeteg nő hajának levágásával, tradícionális muszlim fejkendőjének, a hidzsábnak felgyújtásával tüntetett, de mindennapossá váltak az utcai összecsapások a hatóságokkal Teheránban, és főleg az északi, kurd-lakta régiókban, ahol az elmúlt 10 napban legalább 450 embert vettek őrizetbe a hatóságok.

A brit Guardian közlése szerint az Amnesty International arról számolt be, hogy a tüntetések kezdete óta legalább négy gyermek vesztette életét a hatóságok fellépései miatt.

„A halálos áldozatok növekvő száma riasztóan jelzi, hogy a hatóságok milyen kíméletlenül támadják az emberi életet az internet leállítása által okozott sötétségben”

– nyilatkozta Heba Morayef, a szervezet Közel-Kelet és Afrika-koordinátora.

A tüntetések az utóbbi napokban nemzetközi szintre is emelkedtek, a kurdok lakta észak-szíriai területeken, főként a török határ közeli Kamislo-ban százak tüntettek Jina Amini meggyilkolása miatt.

De Európában is zajlottak tüntetések, Milánóban, Hamburgban és Budapesten is, Londonban és Párizsban ráadásul összecsapásokra is sor került a rendőrség és a tüntetők között. A francia fővárosban több száz tüntető próbált behatolni az Iráni Nagykövetség épületébe, őket a helyi rendőrség könnygázzal oszlatta fel, míg Londonban, szintén az iráni követségnél 12 embert tartóztattak le, miután a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, akik közül öten kórházba kerültek, többen törött csontokkal.

Amini egy héttel ezelőtt, szeptember 13-án indult az kurdisztáni Szakkezből Teheránba, hogy családjával rokonokat látogasson meg. Azonban a fővárosban ellenőrizte őket a hírhedt és retteget erkölcsrendészet, akiknek emberei botokkal felszerelkezve vizsgálják meg, hogy az állampolgárok eleget tesznek-e a vallási előírásoknak.

Ők Amini fejkendőjét nem találták megfelelőnek, ezért egy furgonba tuszkolták, és brutálisan megverték.

A családtagok szerint Amini ekkor még magánál volt. Pár órával később, a kórházba szállítása után azonban már nem tudod reagálni környezetére, beállt nála az agyhalál állapota. Három napig küzdöttek az életéért, mindhiába, szeptember 16-án elhunyt.

A hír hallatán már aznap spontán tüntetések alakultak ki a fővárosban és több nagyvárosban, amik egyrészt a nőkkel szembeni szigorú előírások ellen indultak, és aminek hatására több nő is levágta a haját, elégette fejkendőjét. Másrészt pedig az iráni rezsim ellen is fordultak, több demonstráción hallani lehetett a „halál a diktátorra” skandálást. A rendőrség akkor Teheránban a békésen tüntetők közé is lövetett.

(Reuters; The Guardian; Iran International)
Címlapkép: Twitter