Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nem akarok ágyútöltelék lenni” – Molotov-koktélokkal támadják a toborzóirodákat orosz tüntetők Putyin bejelentése után

Ez a cikk több mint 1 éves.

Több mint 1300 embert vettek őrizetbe az orosz hatóságok a tartalékos katonák egy részének behívását elítélő tüntetéseken – közölte az OVD-Info jogvédő szervezet néhány órával azután, hogy Vlagyimir Putyin elnök részleges mozgósítást – az 50 év alatti tartalékosok behívását – rendelt el Oroszország, amihez hasonlóra  a második világháború óta nem volt példa.

A 38 orosz városból összegyűjtött információk szerint késő estig több mint 1311 embert vittek el a rendőrök, ebből  legalább 502-őt Moszkvában, 524-et pedig Szentpéterváron – az OVID-Info. Az oroszországi gyülekezési törvények értelmében illegálisnak számít a nem engedélyezett tüntetéseken való részvétel.

A Meduza nevű, lettorszárgi székhelyű Kreml-kritikus orosz lap részletes tablót közölt a szerdán Oroszország-szerte, Szentpétervártól Cseljabinszkon és Irkutszkon át egészen a távol-keleti régiókig több tucat városban tarott tiltakozásokról. A legtöbb helyen a tüntetők azt skandálták, hogy „Ne legyen mozgósítás!”.

„Mindenki fél. Én a béke mellett vagyok, és nem akarom, hogy lőnöm kelljen. De most veszélyes kijönni [a tüntetéskre], különben sokkal többen lennének” – mondta egy békepárti szimbólumot viselő diák az AFP hírügynökség moszkvai tudósítójának„Részt akartam venni a tüntetésen, de úgy tűnik, már mindenkit letartóztattak. Ez a rezsim elítélte magát, és tönkreteszi a fiatalok jövőjét” – mondta ugyancsak az AFP-nek egy 60 éves férfi.

Irina Volk orosz belügyminisztériumi tisztviselő az orosz hírügynökségek által idézett nyilatkozatában azt mondta, hogy a belügyi szervek leállították az úgynevezett kisebb tüntetések megszervezésére irányuló kísérleteket. Azokat pedig, akik megsértették a törvényt, őrizetbe vették.

A Moscow Times című, hollandiai székhelyű orosz lap reggel arról írt, hogy két oroszországi toborzóirodát is támadás ért az éjszaka. A lap szerint az egyik támadás a Moszkvától 440 kilométerre keletre fekvő Nyizsnij-Novgorodban történt, és az irodára dobott Molotov-koktélt kisebb tüzet okozott. Még keletebbre, Toljattiban is hasonló támadás történt, ott leégett a toborzóhelyiség bejárata. A szentpétervár mellett Lomonoszovban is megtámadtak egy toborzóhelyiséget:

A moszkvai ügyészség arra figyelmeztetett, hogy a tüntetések szervezése vagy az azokon való részvétel akár 15 év börtönt is vonhat maga után. A szerdai volt az első országos háborúellenes tüntetés az ukrajnai harcok február végi kezdete óta.

A 300 000  tartalékos behívását követően rohamos fogyásnak indultak az Oroszországból induló egyrányú nemzetközi repülőjáratokra szóló jegyek is, ami egyértelmű jele annak, hogy több ezer sorkatonai korú, orosz férfi próbál a frontra küldés előtt elmenekülni az országból.  

„Nem akarok ágyútöltelék lenni” – mondta a The Moscow Timesnak egy névtelenséget kérő 30 éves moszkvai férfi. A férfiak számára a legkézenfekvőbb módja annak, hogy elkerüljék a sorkatonaságot, ha az Oroszországból Örményországba, Törökországba és Azerbajdzsánba tartó közvetlen járatok valamelyikével elhagyják az országot. Szerdán ezekbe az országokba – amelyekbe az oroszok vízum nélkül léphetnek be – gyorsan elkeltek a jegyek. A népszerű úti célok felé induló egyirányú járatok árai nem ritkán nyolcszorosukra emelkedtek: az orosz fővárosból Jerevánba csütörtökön mintegy 160 000 rubelért (2621 dollár), Moszkvából Dubajba pedig 170 000 rubelért (2784 dollár) adták a jegyeket. Isztambul felé is rengetegen vették az irányt: a török nagyváros március óta az orosz emigránsok egyik legfrekventáltabb célpontja.


Az egyik grúziai határátkelőnél kilométeres kocsisort is videóztak a belorusz Nyehta TV Telegramon közzétett felvétele szerint:

A Veszna oroszországi háborúellenes mozgalom tiltakozásra szólított fel, mondván: „Orosz férfiak ezreit, apáinkat, testvéreinket és férjeinket dobják a háború húsdarálójába”.

A tartalékosok behívásáról szóló rendelet szerint a mozgósításért a régiók a felelősek, azaz a kormányzókra hárul majd a szervezés hálátlan feladata. A TAZ nevű német lap összefoglalója szerint a régióknak valószínűleg a védelmi minisztérium fogja megmondani, hogy az adott területről hány tartalékosnak kell a frontra mennie. Ha a részleges mozgósítás által érintettek megtagadják a szolgálatot, tíz év börtönbüntetést kockáztatnak. Az orosz ügyvédek több száz hívásról és e-mailről számolnak be, amelyekben ügyfeleik tanácsot kérnek, hogy hogyan kerülhetik el a frontszolgálatot. 

A Meduza elemzése szerint bár az elégedetlenek nagy számban hagyhatják el az országot, a kormány abból indul ki, hogy a lakosság többsége támogatja az ukrajnai „különleges műveletet”, és így a mozgósítást is támogatni fogja.