Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nukleáris fegyverekkel riogat, és mozgósít Oroszország

Ez a cikk több mint 1 éves.

Részleges katonai mozgósítást jelentett be az orosz elnök szerda reggel az állami televízióban. Putyin úgy fogalmazott, a kétmilliós tartalék részleges mobilizációjára Oroszország területének védelme miatt van szükség., és megvádolta a nyugati államokat, hogy nem akarnak békét Ukrajnában és el akarják pusztítani Oroszországot.

Putyin arról is beszélt, hogy „ha fenyegetés éri az ország területi integritását”, minden bizonnyal használni fogja „az összes rendelkezésre álló erőforrást.” „Ez nem blöff”, tette hozzá az elnök.

A mellette nyilatkozó Sojgu hadügyminiszter ráerősítve a nukleáris fenyegetésre, maga is arról beszélt, hogy az atomfegyverek is rendelkezésre állnak a harcban, amit szerinte nem az ukránokkal, hanem egyenesen a Nyugattal vívnak.


A spekuláció a bejelentés tárgyáról már azelőtt beindult, hogy Putyin és Szergej Sojgu hadügyminiszter beszédeit bejelentették volna Moszkvában. Egyrészt már kedden délután kiderült, hogy az oroszok által továbbra is megszállva tartott ukrajnai régiók Moszkva által kinevezett „parlamentjei” és vezetői hivatalosan is bejelentették „sürgős” népszavazásaikat szeptember 23-a és 27-e között, amelyen azt kérdeznék meg a lakosoktól, támogatják-e, hogy a régiók hivatalosan is kérjék csatlakozásukat az Orosz Föderációhoz.

A népszavazási tervek az ukrán hadsereg által fenyegetett Luganszk, Donyeck, Herszon és Zeporizzsja megyéket érintenék, miután Harkov megyét teljes egészében felszabadította és ellenőrzése alá vonta Ukrajna az elmúlt hetekben.

Ezzel kapcsolatban több törvénytervezetet is sürgősséggel fogadott el hétfő délután folyamán az orosz Állami Duma képviselőtestülete Moszkvában.

A már csak Putyin aláírására váró tervezetek szerint:

  • bevezeti a mobilizáció és a „szükségállapot” fogalmát a törvénykezésbe,
  • súlyosabb büntetéseket szab ki a dezertőrökre, a parancsot megtagadókra és az ellenség előtt kapitulálókra az orosz katonai egységekben.

A tervezetek már korábban is azt a benyomást keltették, hogy a bejelentés fő tárgya egyfajta orosz katonai mobilizáció lenne, amelyet elsősorban a kérdéses, megszállt ukrán régiók „referendumokkal” való Oroszországba kényszerítése alapozna meg, így ugyanis Moszkva már érvelhetne úgy belföldön, hogy nem támadó háborút folytat a szomszédban, hanem saját területeti védelmezi meg.

A referendumok kiírását élesen elítélte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csakúgy, mint Jens Stoltenbenrg, a NATO főtitkára. A népszavazásokat „ál-népszavazásoknak” minősítették, és kiemelték, nem fogják elismerni azok eredményét.