Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy új irányelv a várandós nők alaposabb tájékoztatását javasolja, ezért kötelezték a szívhang meghallgatására az abortuszt kérőket

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Az abortusztörvény kedden bejelentett módosítása nem más, mint egy káros látszatintézkedés, ami csak arra alkalmas, hogy egyébként is nehéz helyzetben lévő nőket megalázzon”

közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A jogvédő szervezet tudna néhány ötletet adni a szívhang kötelező meghallgatását előíró Pintér Sándor belügyminiszternek, amennyiben valóban az abortuszok számának a csökkentése lenne a kormányzat célja.

Felhívják a figyelmet: a terhességmegszakítások száma csak akkor csökken, ha nem kívánt terhességekből van kevesebb. Ennek eléréséhez két hatékony eszköze is lenne a kormánynak: a megfelelő szexuális nevelés biztosítása és a fogamzásgátlás ingyenessé tétele.

De ehhez először például el kellene törölni a 2021-es homofób törvényt, amely akadályozza, hogy a szexuális neveléssel szakértő módon foglalkozó szervezetek bejussanak az iskolákba. Azok a szervezetek ugyanis, akik mernek arról beszélni a gyerekeknek, hogy nem csak heteroszexuálisok léteznek a világon, a kormány szerint „LMBTQ-propagandát” terjesztenek, és nemváltó műtétre küldenék az óvodásokat.

Pedig van feladat Magyarországon, hiszen a tiniterhességek száma kirívóan magas – emlékeztetnek a jogvédők a 2015-ös Eurostat adatokra, melyek szerint harmadikak vagyunk a sorban a 20 éves kor előtti szülések tekintetében az Európai Unióban, és ebben alig volt csökkenés 2005 óta – a belügyminiszter mégsem ezzel foglalkozik, hanem előírta, hogy orvosi igazolás kell arról, hogy az orvos a „magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt” a terhes nőnek bemutatta.

A TASZ szerint ugyanakkor nem egyértelmű, hogy ez pontosan mit jelent, a rendelet ugyanis nem utal kifejezetten a szívhangra.

Mindeközben a Belügyminisztérium tegnapi – a Magyar Távirati Iroda Országos Sajtószolgálatának oldalán alaposan eldugott – közleménye egyértelműen kijelenti:
„A fejlettebb diagnosztikai eszközök lehetővé teszik, hogy a várandós a korábbiakhoz képest hamarabb kapjon információt születendő gyermekéről. Kutatások szerint a magyarok közel kétharmada az első szívdobbanáshoz köti a gyermek életének kezdetét. A szívdobbanás korszerű eszközökkel már a várandósság korai szakaszában kimutatható”,
ezért az Egészségügyi Szakmai Kollégium által kiadott új szakmai irányelv „teljesebb körben ajánlja a tájékoztatást a várandós nő számára.”

A Belügyminisztérium állítása szerint a kiadott új egészségügyi szakmai irányelvhez igazodva tették kötelezővé a szívhang meghallgatását. Hogy milyen kicsavart logika szerint következik a diagnosztikai eszközök örvendetes fejlődéséből a nők lelki terrorizálása és megalázása, azt csak a minisztérium tudhatja.

Ráadásul, ha kizárólag a törvény szövegéhez ragaszkodnak majd az orvosok, annak homályos, a szívhangot konkrétan nem leíró megfogalmazása a TASZ szerint könnyen alááshatja az orvos-beteg bizalmi viszonyt, és megalázó helyzetbe hozhatja a terhességmegszakítást kérő nőket, akiknek a helyzete egyébként sem könnyű.
A jogvédő szervezet ennek kapcsán az új szabályozás egy másik, rendkívül aggályos részletére is felhívja a figyelmet:

ha szigorúan vesszük, hogy mindenképpen az egyértelmű életfunkciót, vagyis a szívverést kell bemutatni az abortusz mellett döntő nőnek, akkor előfordulhat, hogy annak, aki korán észleli, hogy terhes, de egyértelműen nem akarja megtartani a terhességet, többször is meg kell jelennie az orvosnál – hiszen a szívverés az ötödik-hatodik héten még nem látható, amikor először orvosi vizsgálatra megy.

Ez tovább nehezíti a Magyarországon amúgy is nehézkes terhességmegszakítás előtti adminisztratív procedúrát, arról nem is beszélve, hogy már egyetlen időpontot sem könnyű kapni az állami nőgyógyászati ellátásban.
Jelenleg Magyarországon négy okból lehet a terhesség 12. hetéig annak megszakítását kérni: ha az állapotos nő egészségét súlyosan veszélyeztető ok indokolja; ha a magzat orvosilag valószínűsíthetően súlyos fogyatékosságban vagy egyéb károsodásban szenved; ha a terhesség bűncselekmény következménye, valamint az állapotos nő súlyos válsághelyzete esetén.

A terhességet abban az esetben lehet a 18. hétig megszakítani, ha egyrészt fennáll az előző négy feltétel valamelyike, másrészt emellett teljesül a következők közül még egy feltétel: az állapotos nő korlátozottan cselekvőképes, vagy cselekvőképtelen; terhességét neki fel nem róható egészségi ok, illetve orvosi tévedés miatt nem ismeri fel korábban, vagy az egészségügyi intézmény, illetve valamely hatóság mulasztása miatt haladta meg a terhessége a 12 hetes időtartamot. Időtartamra tekintet nélkül megszakítható a terhesség a terhes nő életét veszélyeztető egészségügyi ok miatt, vagy ha a magzatnál az élettel összeegyeztethetetlen rendellenesség állna fent.

A jelenlegi szabályozás eddig is tett róla, hogy az abortusz a nőket lehetőleg meghurcoló és megalázó procedúra legyen, hiszen a nőknek a beavatkozás előtt két kötelező konzultáción kell megjelenniük a Családvédelmi Szolgálatnál, amelyből az elsőnek a törvény által előírt célja, hogy a nő mégis megtartsa a magzatot. A Patent Egyesület 2014-es kutatásának eredménye szerint ezeken a kötelező konzultációkon a nők gyakran találkoztak jogsértő, hibáztató magatartással, amik még traumatizálóbbá tették ezt az amúgy is kiszolgáltatott helyzetet. Az új szabályozás csak ezt súlyosbítja tovább.

A TASZ szerint az új előírás egyértelmű üzenet a nőknek:

„legyen még nehezebb dolgotok, ha meg akarjátok szakítani a terhességet. Ha a fő cél a születések számának növelése, a gyerekvállalást és a gyereknevelést támogató politikára, azaz a nők megsegítésére lenne szükség látványos, de a valódi problémákat nem kezelő intézkedések helyett.”

Az abortusz – társadalmi egyeztetés nélküli – szigorítása több nőjogi szervezetnél is kiverte a biztosítékot. A Patent Egyesület szeptember 28-ára, a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés napjára tüntetést szervez.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt