Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ügyészség három és fél éves börtönbüntetést kért Orosz Bernadett bántalmazójára

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Nógrád megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés kísérlete és súlyos testi sértés kísérlete miatt emelt vádat egy 54 éves férfi ellen aki 2019 novemberében a Buják községében található honvéd üdülőben támadt Orosz Bernadettre, felismerhetetlenségig verve őt. Az ügyészség a szabadságvesztés kiszabása mellett a közügyektől való eltiltást és a férfival szemben elrendelt távolságtartási végzés fenntartását kérte.

Amennyiben a vádlott elismeri a bűnösségét, 3 év 6 hónap szabadságvesztés és négy év közügyektől való eltiltás várhat rá.

Orosz Bernadett ügye azután kapott nagy nyilvánosságot, hogy tartván az újbóli bántalmazástól  egy nyilvános Facebook-posztban beszélt az őt ért bántalmazásról, amihez zúzódásokkal teli arcáról készült képeket is csatolt, így története rövidesen bejárta a sajtót. A posztban bántalmazója nevét is közzé tette, ezért a férfi 5 millió forintra perelte őt.

A bántalmazással vádolt K. Istvánnal ezt követően a Bors interjút készített, amelyben azzal a nők elleni erőszak esetében gyakran használt védekezéssel élt, hogy csupán „szerelemből” bántalmazta egykori párját. Az általa indított rágalmazási per 2020 augusztusára tervezett tárgyalását először elnapolták és csak egy hónappal később, szeptemberben vette kezdetét, azonban így is előállt az a helyzet, hogy Bernadettnek előbb kellett bíróság elé állnia mint a bántalmazójának. Ezért a Nőkért Egyesület tüntetést is szervezett a tárgyalást lefolytató miskolci bíróság elé.

A Bujákon bántalmazott miskolci nő panasszal  is élt az ügyében történt rendőrségi eljárás körülményei ellen, szerinte ugyanis a hatóságok „egy ismeretlen lelkiállapotú elkövetőt hagytak szabadlábon” volt élettársa személyében. Az áldozat szerint a bíróság által elrendelt a távoltartás egyáltalán nem tudja megakadályozni, hogy a volt élettárs újabb támadást hajtson végre ellene és/vagy gyermekei ellen.

Ezt követően Orosz Bernadett Varga Judit igazságügyi miniszterhez fordult levélben, de  érdemi segítségnyújtás helyett pszichológiai segítséget ajánlottak fel neki, amit Orosz nem tart megfelelőnek, tekintve, hogy az nem akadályozza meg volt barátját az ismételt bántalmazásban. Ezután Orosz megpróbált Polt Péterhez fordulni, azonban a legfőbb ügyésztől sem kapott értelmezhető választ.

Ezt követően Orosz tavaly júniusban egy második levelet küldött az igazságügyi miniszternek, amiben ötpontos javaslatcsomagot fogalmazott meg. Ezekben többek közt az áldozatok és jogvédők bevonását a közös munkába; a női emberi jogi jogvédők védelmét; az áldozatvédelem helyett az áldozattá válás megelőzését és az uniós intézményekkel való együttműködést kérte.

Orosz Bernadettel 2020 januárjában a Mérce videóinterjút is készített. Az interjúban Orosz élesen bírálta a hatóságok által tanúsított magatartást, amelyek azt az érzetet keltették benne, hogy neki, áldozatnak kell szégyenkeznie és küzdenie azért, hogy komolyan vegyék.

Szerinte a bűnüldöző szervek működésmódja miatt ma Magyarországon a bántalmazók jobb helyzetben vannak, mint az áldozatok.

Emellett olyan rendszerszintű változásokat sürgetett, mint hogy legyen hivatalból üldözendő a párkapcsolati erőszak, ezzel segítvén azoknak az áldozatoknak, akiket tartván a bántalmazó zsarolásától, nem mernek a hatóságokhoz fordulni. Valamint szerinte szükség lenne az eljárások felgyorsítására, mivel jelenleg hosszú évekkel hosszabbítják meg az áldozatok számára a továbblépés lehetőségét az elhúzódó kihallgatások és tárgyalások.

A teljes interjút alább tekinthető meg.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.