Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A családon belüli erőszak ellen tüntettek Orosz Bernadett tárgyalása alatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hétfő délelőtt állt bíróság elé Orosz Bernadett Miskolcon, miután volt párja év elején 5 millió forintra beperelte őt azt követően, hogy Orosz megnevezte őt abban a Facebook posztban, amiben arról számolt be, hogy a férfi többször brutálisan megverte – ezzel Orosz Bernadett előbb állt bíróság elé az ellene indított személyiségi jogi perben, mint bántalmazója az elkövetett erőszak miatt.

Orosz a kereset elutasítására irányuló kérelme mellett viszontkeresetet terjesztett elő, melyben azt kérte megállapítani, hogy a férfi a korábbi bántalmazó magatartásával megsértette az élet, testi épség és egészséghez fűződő személyiségi jogait. Összesen 7,8 millió forintos sérelemdíj és a jogsértéssel összefüggésben felmerült 2,2 millió forintos kártérítés megfizetésére kérte kötelezni a bántalmazóját – írta meg a 24.hu.

minap.hu szerint Orosz Bernadett így fogalmazott a tárgyalás előtt:

„A jó hírnévhez fűződő jog egy tisztességes, becsületes embert feltételez. Az elkövető, ezesetben a felperes férfi elveszítette ezt a saját cselekménye, a jogtalan támadás által. Egy olyan dologért perelt be, ami neki már nincs. Állok elébe.”

A miskolci hírportál hétfő délután arról számolt be, a bő 1 órás tárgyalás során a felek a keresetben, illetve a viszontkeresetben foglaltakat fenntartották.

A Telex pedig azt írta, Orosz ügyvédjével arra kérte a bírót, hogy a személyiségi jogi pert a büntetőügy lezárásáig függesszék fel, de a bíróság ennek nem adott helyt.

A nemsokára induló hírportál Facebook oldalán hozzáteszi, Orosz Bernadett a bántalmazás óta most találkozott először volt barátjával, de azt mondta, nem akart a férfira nézni, „inkább kinéztem az ablakon, hogy elkerüljem a tekintetét”. A bíróság a mai tárgyalásra még egyikőjüket sem idézte, ezért nem is hallgatták meg őket; a következő ülést november 9-én tartják.

Orosz a minap.hu-nak a tárgyalás után arról is beszélt, igazságtalannak és megalázónak tartja a döntést.

„Amióta közzétettem a fotókat és az esetet, azóta sokan engem hibáztatnak. Néha azt gondolom, hogy inkább maradtam volna ott… De közben erős bűntudatom és szégyenérzetem lesz, mert a gyermekeimmel ezt nem tehetem meg; felelősséggel tartozom értük. Azóta mintha élő-halott lennék, csak teszem a dolgom…” – mondta.

Az épület előtt a tárgyalás teljes ideje alatt csendes demonstrációt tartott a Nőkért Egyesület, így kifejezve szolidaritásukat Orosz Bernadett és a kapcsolati erőszak minden áldozatával. Emellett szerették volna újra felhívni a figyelmet a magyarországi áldozatvédelem rendszerszintű hiányosságaira.

A résztvevők molinókat tartottak fel, amelyeknek szövegei arra hívták fel a figyelmet, hogy a bántalmazókkal szemben hatékonyabban kellene eljárnia az igazságszolgáltatásnak.

Fotó: Nőkért Egyesület

Fotó: Nőkért Egyesület

Szolidaritás Orosz Bernadett-tel

Közzétette: Nőkért Egyesület – 2020. szeptember 28., hétfő

Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke élő közvetítésükben hangsúlyozta, a magyar áldozatvédelem teljes csődjére mutat rá, hogy egy elkövető nem előzetes letartóztatásban van, hanem még „van arca” beperelni áldozatát.

Ez rávilágít az elkövetők jogosultságtudatára; arra, hogy az erőszaktevők tudják, ma nincs miért félniük Magyarországon – tette hozzá.

Nem ez volt egyébként az eredeti időpontja az Orosz elleni per tárgyalásának: korábban augusztus végére tűzték ki az időpontot, de akkor a felperes, vagyis a bántalmazó halasztást kért, a nő szerint azért, mert megijedt attól, hogy már akkor is tüntetés szerveződött a helyszínre.

Orosz Bernadett-tel és ügyvédjével 2019-ben a Mérce is készített videóriportot, itt lehet megnézni:

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak.