Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Varga Judit után Polt Péternek is hiába írt levelet a brutálisan megvert miskolci nő

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az igazságügyi miniszterhez címzett segélykérése után a legfőbb ügyésznek is levelet írt Orosz Bernadett, akit tavaly novemberben vert össze volt élettársa – írja az Index.

A Bujákon bántalmazott miskolci nő – akinek a történetéről mi is írtunk – panasszal élt az ügyében történt rendőrségi eljárás körülményei ellen, szerinte ugyanis a hatóságok „egy ismeretlen lelkiállapotú elkövetőt hagytak szabadlábon” volt élettársa személyében. Orosz Bernadettet tavaly novemberben volt párja, a katonaviselt K. István támadta meg egy osztálytalálkozón, aminek következtében nyolc napon túl gyógyuló sérülésekkel szállították akkor kórházba, ahol meg is kellett műteni.

A bíróság négy hónapra rendelte el az elkövető távoltartását, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Sárospatakon élő férfi közvetve és közvetlenül sem léphet kapcsolatba a nővel. Az áldozat szerint azonban a távoltartás egyáltalán nem tudja megakadályozni, hogy a volt élettárs újabb támadást hajtson végre ellene és/vagy gyermekei ellen.

„Az nem megnyugtató, ha az első kihallgatásomat végző nyomozó, bizonygatja, hogy higgyem el, beszélt az Istvánnal, nem fogja keresni és bántani többet, megígérte!”

-idézi a Orosz Bernadett levelét az Index.

A Polt Péternek címzett levél előbb a Pásztói Járási Ügyészségen, majd a Salgótarjáni Járásbíróságon landolt, ahonnan a nő azt a választ kapta, hogy

„beadványa bírói intézkedést nem igényel.”

Nem az ügyészség az első, amely hárít a nógrádi nő ügyében: korábban Varga Judit igazságügyi miniszternek írt levelet Orosz Bernadett, amelyben rendőri védelmet kért továbbra is szabadlábon levő volt élettársa ellen, és azt, hogy a győri gyermekgyilkosság esetéhez hasonlóan azonnal rendeljenek el vizsgálatot az ő ügyében is- mint kiderült, hiába.

A levélre akkor Gellén Márton helyettes államtitkár válaszolt, aki védelem helyett pszichológiai és jogi segítségnyújtást ajánlott fel a novemberben felismerhetetlenségig összevert hatgyerekes édesanyának.

Az ügyészség mostani válasza egyébként főleg annak fényében figyelemre méltó, hogy az áldozat által is hivatkozott győri gyermekgyilkosságok ügyében éppen a Legfőbb Ügyészség reagált a következőképpen:„Az ügyészség minden törvényes eszközzel fellépett annak érdekében, hogy a győri gyermekgyilkossághoz vezető láncolat ne következhessen be”.

Az Index úgy tudja, igazságügyi orvosszakértő a novemberi bántalmazás óta egyáltalán nem látta Orosz Bernadettet, és ha a rendőrség úgy határozott, szakértő személyesen nem is vizsgálja majd meg őt. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság öt nappal a bántalmazás után rendelt ki igazságügyi orvosszakértőt az ügyben, de a miskolci nőnek átadott dokumentumból nem derül ki, hogy az igazságügyi szakértőnek csak iratok vagy személyes vizsgálat alapján kell majd megállapítania, hogy a nő milyen fokú sérüléseket szenvedett.

A miskolci nő a lapnak adott nyilatkozatában azt is állítja: bár papíron saját felelősségére távozott a bántalmazás után a Salgótarjáni Kórház sürgősségi osztályáról, a háromórás vizsgálatot követően – amely során kiderült, hogy eltört az orrcsontja; koponyája, karja és csuklója több helyen zúzódott, arca pedig annyira feldagadt, hogy a szemeit sem tudta kinyitni – az ügyeletes orvos szóban elmondta, hogy nincs szabad ágyuk, a lelettel együtt viszont aláíratta vele, hogy a kórházat saját felelősségére hagyja el.

Az állami szervek és intézményrendszer felelősségére a nők elleni és családon belüli erőszak ügyében a győri gyilkosságok kapcsán decemberben nőjogi szervezetek hívták fel a figyelmet: szerintük a magyar állam komoly mulasztásukat követ el  ezeknél az eseteknél. A hatóságok tehetetlenségéről és a nők elleni erőszak magyarországi statisztikáiról itt írtunk bővebben.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

Segélyvonal bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06-80-505-101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán